FOLLOW US: facebook twitter

Κατεβάζει «ρολά» σήμερα η Αμαλιάδα για το Πρωτοδικείο!

Ημερομηνία: 31-01-2024 | Συντάκτης:

Κλειστές όλες οι υπηρεσίες του δήμου Ήλιδας, κλειστά τα καταστήματα στην πόλη και 24ωρη απεργία από το Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας

Όλοι παρόντες στις 11 το πρωί στη διαμαρτυρία έξω από τα δικαστήρια!

Ευρύτερη η στήριξη στον αγώνα της πόλης από φορείς της Ηλείας – Τι ειπώθηκε στη χθεσινή συνέντευξη τύπου

Γράφουν Ελένη Παπαδοπούλου – Κική Κολοβέρου


Στο «πόδι» βρίσκεται σήμερα  όλη η Αμαλιάδα, για το θέμα της επιχειρούμενης κατάργησης του Πρωτοδικείου και των Ειρηνοδικείων Αμαλιάδας, Γαστούνης και Μυρτουντίων, αντιδρώντας δυναμικά στο πλαίσιο του σχεδίου νόμου της κυβέρνησης για τις αλλαγές στο δικαστικό χάρτη της χώρας, στηρίζοντας τις κινητοποιήσεις του Δικηγορικού Συλλόγου της πόλης.  Στην σημερινή διαμαρτυρία που λαμβάνει Πανηλειακή διάσταση με την στήριξη φορέων από όλο το νομό και η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί έξω από τα δικαστήρια της Αμαλιάδας, πρωτοστατεί και ο δήμος Ήλιδας μετά από απόφαση του δημοτικού του συμβουλίου, καθώς θα παραμείνουν κλειστές όλες του οι υπηρεσίες και το δημαρχείο της πόλης. «Ρολά» κατεβάζει επίσης η τοπική αγορά, αφού  με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου Αμαλιάδας θα παραμείνουν κλειστά όλα τα καταστήματα  με την συμμετοχή των εμπόρων στην διαμαρτυρία, ενώ 24ωρη απεργία των εργαζομένων έχει κηρύξει και το Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας. 

Εν τω μεταξύ τις κινητοποιήσεις και την σημερινή διαμαρτυρία στηρίζουν και φορείς και σύλλογοι από όλη την Ηλεία με ανακοινώσεις και ψηφίσματα, όπως ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ηλείας, το Σωματείο  Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αμαλιάδας, η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης (Ο.Ε.ΕΣ.Π) κ,α καθώς η λίστα μεγαλώνει…

Παράλληλα, φορείς του νομού παραχώρησαν χθες το πρωί κοινή συνέντευξη τύπου στο Εργατικό Κέντρο της Αμαλιάδας, παρόντος του δημάρχου Ήλιδας Χρήστου Χριστοδουλόπουλου και του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ήλιδας Θανάση Θεοδόση.  Όπως τόνισαν άπαντες, η μάχη αυτή για την επιχειρούμενη υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας και των τριών Ειρηνοδικείων, είναι συλλογική γιατί συνιστά μια νέα υποβάθμιση όλου του νομού


«Κοινός στόχος να μη χαθεί η μάχη της νέας υποβάθμισης της Ηλείας»

Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, Δήμαρχος Ήλιδας

Αύριο (σ.σ. σήμερα) Τετάρτη στις 11 το πρωί ο δήμος μαζί με το Εργατικό Κέντρο, τους επιστημονικούς Συλλόγους, τους συλλόγους εμπόρων, εστίασης και όλους τους άλλους φορείς ξεκινά τις κινητοποιήσεις για να εκφράσουμε την αντίδραση μας στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για το κλείσιμο των Ειρηνοδικείων και των Πρωτοδικείων. Είμαστε κάθετα αντίθετοι για το κλείσιμο όχι μόνο του Πρωτοδικείου αλλά και των Ειρηνοδικείων γιατί σύμφωνα και με την ενημέρωση που είχαμε από τον πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου δεν θα φέρει επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης αλλά κάθε άλλο επιβράδυνση. Το σύνολο των υποθέσεων που υπάρχουν και στο Πρωτοδικείο Πύργου και Αμαλιάδας είναι περίπου ίδιες. Οι δυο υπηρεσίες με τον να κλείσουν και να ιδρυθεί μόνο Πρωτοδικείο στον Πύργο και Περιφερειακό στην Αμαλιάδα, όλοι οι υπάλληλοι να υπάγονται στον Πύργο και εδώ να εκδικάζονται μόνο υποθέσεις και να μένει μόνο το κτίριο, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Πέρα από την απόφαση που είχαμε πάρει στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο χθες πήραμε και απόφαση να συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις. Καλούμε όλο τον κόσμο, όχι μόνο τους εργαζόμενους στο δήμο, τους εργαζομένους κάθε φορέα που έχει έδρα την Αμαλιάδα, τους απλούς πολίτες, τους δημότες όλης της Βόρειας Ηλείας, έχω καλέσει και τους Δημάρχους της Βόρειας Ηλείας να συμμετέχουμε για να αντιδράσουμε μήπως και δεν προχωρήσει άλλο η υποβάθμιση της πόλης μας. Αυτό έρχεται σε συνέχεια μετρά το κλείσιμο Νοσοκομείου, αυτό μας έλεγαν και το 2012 που έγινε η ενιαία διοίκηση και είδατε που φτάσαμε να λειτουργούν μόνο εξωτερικά ιατρεία στην ουσία, έγινε η απομάκρυνση των σχολών και η εφαρμογή του Νόμου αφορούσε μόνο την Ηλεία όπου καταργήθηκαν τα τμήματα της Αμαλιάδας και του Πύργου, ακολουθεί ο εθνικός δρόμος να τελειώνει σε ένα χρόνο και εμείς να μην έχουμε είσοδο, έρχεται τώρα το Πρωτοδικείο. Ε, φτάνει. Από δεύτερη πόλη του Νομού έχουμε γίνει στο τέλος … Παρέδωσα το 2019 πόλη και κατάντησε χωριό!

Όλοι αύριο στις 11 στις κινητοποιήσεις για να εκφράσουμε την αντίθεση μας στην υποβάθμιση του τόπου μας.

Θανάσης Θεοδόσης – πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας

Καλώ όχι μόνο την Βόρεια Ηλεία, αλλά ολόκληρη την Ηλεία, να δώσει ένα βροντερό «παρών» και να πει «όχι» στην υποβάθμιση του Πρωτοδικείου μας. Έχουμε εξαντλήσει κάθε ΜΜΕ, κάθε φορέα, κάθε αρμόδιο πρόσωπο και οργανισμό προκειμένου να γνωστοποιήσουμε και να διατυμπανίσουμε με στεντόρεια φωνή ότι: σε καμία περίπτωση η υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας δεν εξυπηρετεί ούτε την επιτάχυνση της δικαιοσύνης, ούτε την εξοικονόμηση δαπανών, λόγους τους οποίους ευαγγελίζεται το Υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να προβεί στην υποβάθμιση επτά συνολικά Πρωτοδικείων σε όλη την Ελλάδα. Λες και η υποβάθμιση αυτών των επτά Πρωτοδικείων θα λύσει το πρόβλημα της δικαιοσύνης, όπως το οραματίζονται ο Υπουργός και ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης. Ένα πρόβλημα που χρονίζει εδώ και δύο αιώνες. Καλούμε όλους τους πολίτες, όλους τους φορείς, όλους τους δημοτικούς και δημόσιους παράγοντες, με την παρουσία τους αύριο να τονίσουν ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποβαθμιστεί το Πρωτοδικείο της Αμαλιάδας. Έχουμε αναλύσει κατ’ επανάληψη τους λόγους για τους οποίους πρέπει να παραμείνει το Πρωτοδικείο. Θέλουμε να εκφράσουμε με όλη την δύναμη της φωνής μας ότι αυτό που προσπαθεί να κάνει το Υπουργείο είναι παντελώς άδικο και θα μας βρει κάθετα αντίθετους. Για αυτούς η λέξη «κατάργηση» είναι απλά ένα σβήσιμο, για εμάς όμως είναι μία ολόκληρη ζωή. Καταργούν μία ολόκληρη ζωή, μία ολόκληρη ιστορία 80 ετών . Ένα Πρωτοδικείο που συνεισφέρει με τον καλύτερο τρόπο στην απονομή της δικαιοσύνης και που οι μέσοι όροι του όσον αφορά την εκδίκαση υποθέσεων και την ταχύτητα έκδοσης αποφάσεων είναι σε πολύ καλύτερο βαθμό από τον μέσο όρο της χώρας. Είναι άδικο και αυτό θα προσπαθήσουμε να τονίσουμε με την αυριανή μας παρουσία. Και όχι μόνο, θα συνεχίζουμε και μετά την αυριανή- σ.σ σημερινή-  συγκέντρωση τον αγώνα μας!

Αλέξης Νταουλάρης- πρόεδρος Ένωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ηλείας

Η Ένωση Λογιστών Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ηλείας, είναι δίπλα στην απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου. Χθες είχαμε έκτακτο ΔΣ στο οποίο αποφασίσαμε ότι οποιαδήποτε υποβάθμιση του Νομού θα μας βρίσκει απέναντι και το κλείσιμο του Πρωτοδικείου που ουσιαστικά μειώνει την εξυπηρέτηση του πολίτη και των επιχειρήσεων αλλά και γενικότερα την τοπική κοινωνία δε μπορεί παρά να  μας βρίσκει απέναντι.  Την Τετάρτη θα είμαστε και εμείς στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί μπροστά από το Πρωτοδικείο και σε οποιεσδήποτε εξελίξεις πάλι θα είμαστε μαζί με τον Δικηγορικό Σύλλογο και τους φορείς για το καλό του τόπου μας και της πόλης της Αμαλιάδας.

Γεωργακόπουλος Χρήστος  πρόεδρος ΤΕΕ Ν. Ηλείας

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ηλείας καταδικάζει απερίφραστα το επερχόμενο νομοσχέδιο για το δικαστικό χάρτη που προβλέπει το κλείσιμο Ειρηνοδικείων της Βορείου Ηλείας και την υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας. Πρόκειται για ακόμα ένα χτύπημα των κυβερνητικών επιλογών άλλο ένα πλήγμα στο νομό μας το οποίο δε θίγει μόνο Δικηγόρους, Μηχανικούς και Εμπόρους θίγει και πλήττει ολόκληρο τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό του νομού. Συμμετέχουμε στην κινητοποίηση όλοι οι μηχανικοί, ελπίζουμε ότι θα είναι η τελευταία φορά που θα χρειαστεί αυτό. Ξεκινάμε  τον αγώνα να διεκδικήσουμε ότι μας έχουν κλέψει και ένα καλύτερο  μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.

Νιπεργιάλης Βασίλης πρόεδρος συλλόγου Εστίασης Αμαλιάδας

Από την πρώτη στιγμή ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας και του δημάρχου Ήλιδας, το θέμα έχει αναλυθεί λεπτομερώς έχει γίνει κατανοητό. Εμείς ως σύλλογος Εστίασης κατόπιν γενικής συνέλευσης πήραμε την απόφαση αύριο καθ’ όλη τη διάρκεια της  Τετάρτης να είναι κλειστά τα καταστήματα μας, να συμμετέχουμε στη διαμαρτυρία έξω από το Πρωτοδικείο στις 11 το πρωί εμείς μαζί με το προσωπικό, τα παιδιά που αποτελούν την επιχείρηση μας, για να δώσουμε μια κορυφαία μάχη. Δυστυχώς αν χαθεί αυτή η μάχη θα χαθεί και ο πόλεμος. Δεν έχει μείνει τίποτα άλλο πλέον στην Αμαλιάδα να διεκδικήσουμε. Πάμε να φωνάξουμε, πάμε να διαμαρτυρηθούμε πάμε να στείλουμε ένα μήνυμα που απ’ ότι φαίνεται δεν έχει φτάσει ακόμα. Εάν θα φύγει το Πρωτοδικείο χάνουμε τον πόλεμο. Θα μας μείνει μόνο η θάλασσα και όσον αφορά τη θάλασσα το κομμάτι του δημοτικού κάμπινγκ μας το πήρανε και αυτό. Πρόεδρε είμαστε δίπλα σου και για αύριο και για την συνέχεια.

Νατάσα Παναγιωτάρα, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας

Επειδή πια στα μάτια όλων μας είναι ξεκάθαρο ότι η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται προσφέρει μόνο υπανάπτυξη, ξεκάθαρο για τα πάντα. Χάσαμε υπηρεσίες, θα χαθούν και άλλες. Η υποστελέχωση των υπηρεσιών στην πόλη μας είναι δεδομένη. Το τελευταίο που μας ήρθε είναι το Πρωτοδικείο, έχουν προηγηθεί το Νοσοκομείο – υγεία δεν έχουμε προς χάριν του υγειονομικού χάρτη των μνημονιακών κυβερνήσεων που μας έχουν καταρρακώσει- φύγαν οι Σχολές, όπου να’ ναι φεύγει και η Εφορία, το ΙΚΑ λειτουργεί με τρεις υπαλλήλους, το πρ. ΟΑΕΔ- η ΔΥΠΑ, το μεγαλύτερο μέρος των υπάλληλων του είναι με προγράμματα. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να πάει άλλο. Δεν γίνεται να εξαφανιστούμε προς χάριν του υδροκέφαλου αθηναϊκού κράτους και πέντε μεγάλων πόλεων ακόμα. Γιατί βέβαια αυτό συμφέρει τις κυβερνήσεις γιατί είναι πιο ελεγχόμενες οι πέντε πόλεις από τις 145. Θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας και απευθύνομαι στους εργαζομένους, ότι ο καναπές μας έχει φύγει και αυτός από το σπίτι, τον χρωστάμε και θα έρθει ο δικαστικός επιμελητής και θα τον πάρει και αυτόν. Κατεβείτε στους δρόμους, αύριο όλοι έξω από το Πρωτοδικείο. Και είναι μόνο η αρχή και διεκδικούμε τα πάντα γιατί μας χρωστάνε τα πάντα. Και τα θέλουμε πίσω. Τα πήραν όλα και κάποτε πρέπει να τα πάρουμε!

Νικολόπουλος Φώτης πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ήλιδας

Συμμετέχουμε και εμείς στις κινητοποιήσεις ενάντια στην υποβάθμιση και κατάργηση του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας. Δεν αφορά μόνο τους δικηγόρους αλλά όλη την πόλη, αφορά όλη την Βόρεια Ηλεία και αν θέλετε όλη την Ηλεία. Ένα νομοσχέδιο που έρχεται στην ουσία να αλλοιώσει την καθημερινότητα μας, να συρρικνώσει και άλλο την συρρικνωμένη οικονομία του τόπου μας και να υποβαθμίσει και άλλο την καθημερινότητα μας. Ένα νομοσχέδιο το οποίο από μόνο του αποδεικνύει ότι ως στόχο έχει την υποβάθμιση των τοπικών κοινωνιών για αυτό και εξαιρεί κάποιες περιοχές. Ζητάμε και εμείς το Πρωτοδικείο να μείνει ως είχε, είμαστε ήδη μια υποβαθμισμένη περιοχή. Ο στόχος μας είναι συνεχίσουμε να αναβαθμιζόμαστε, θέλουμε ανάπτυξη. Ένα νομοσχέδιο που είναι στα πλαίσια της συγκέντρωσης και όχι της αποκέντρωσης σίγουρα δεν έχει ως στόχο την ανάπτυξη αλλά έχει ως στόχο την υποβάθμιση. Καλούμε όλους τους συνάδελφους και από τους όμορφους δήμους και απ’ όλη την Ηλεία γιατί σήμερα είναι η Αμαλιάδα αύριο θα είναι όλος ο Νομός. Πολύ πιθανών τα επόμενα χρόνια  να γίνει μια νέα αναβάθμιση του Δικαστικού Χάρτη και το Πρωτοδικείο Πύργου να πάει στην Πάτρα για αυτό καλούμε όλους τους Ηλείους. Αύριο δεν ψωνίζουμε, συμπαραστεκόμαστε για το μέλλον των παιδιών μας και όλων μας.

Γάσπαρη Αγγελική, μέλος ΔΣ Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Πατρών

Θεωρούμε ότι και αυτό το νομοσχέδιο αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου που έχει στόχευση όλο το δημόσιο κράτος. Δηλαδή αποδόμηση των δημοσίων υπηρεσιών που αυτό έχουν σα συνέπεια τη λιγότερη και τη χειρότερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη ο πολίτης για να έχει τις υπηρεσίες που θα έπρεπε ανταποδοτικά βάσει της φορολόγησης που εισπράττει το κράτος να του αποδίδει. Περαιτέρω αυτό οδηγεί στην ερήμωση της υπαίθρου, δηλαδή δημιουργείται ένα υδροκέφαλο κράτος. Αυτή τη στιγμή εντάσσονται κάποιες υπηρεσίες στην πρωτεύουσα αλλά αν λάβουμε υπόψη ότι έχουν γίνει συγχωνεύσεις σχολείων, ο υγειονομικός χάρτης τα ίδια αποτελέσματα, ο πανεπιστημιακός χάρτης είχε τα ίδια αποτελέσματα, δημιουργείται ένα είδος αστυφιλίας, συγκέντρωση σε μεγάλες πόλεις, δηλαδή δημιουργείται ένα εξουσιαστικό κέντρο σε κάθε περιοχή, σε κάθε περιφέρεια και όλο αυτό έρχεται να βλάψει την επαρχία. Θεωρούμε λοιπόν εξ αυτής της οπτικής ότι σαφώς θα πρέπει να είμαστε συμμέτοχοι και συμπορευόμαστε με τους αγώνες του Δικηγορικού Συλλόγου γιατί μια μάχη πρέπει να δοθεί για να μη διαταράσσεται ο κοινωνικός και οικονομικός ιστός και ο πολίτης να βρίσκει την εξυπηρέτηση που του αναλογεί και του πρέπει.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος