FOLLOW US: facebook twitter

«Αγίασαν με το αίμα τους τα νερά του Κατακόλου»

Ημερομηνία: 31-01-2024 | Συντάκτης:

Σε κλίμα συγκίνησης το χθεσινό μνημόσυνο για τους δύο νεκρούς πιλότους στο ΙΝ Αγίου Νικολάου στο επίνειο του Πύργου

Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε χθες το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στο Κατάκολο, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ηλείας, κ. Αθανασίου, η επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των πιλότων Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα και Ευστάθιου Τσιτλακίδη, που έχασαν τη ζωή τους πέρυσι στη θαλάσσια περιοχή του Κατακόλου στο πλαίσιο άσκησης με αεροσκάφος Phantom.

Παρούσα στην εκκλησία ήταν η μητέρα του Μάριου Μιχαήλ Τουρούτσικα, συνοδευόμενη κι από άλλα μέλη της οικογένειας του αδικοχαμένου πιλότου, η οποία ευχαρίστησε τον  δήμαρχο Πύργου, Στάθη Καννή, και τον Σεβασμιότατο για την πρωτοβουλία.

Μετά την ολοκλήρωση της επιμνημόσυνης δέησης, ο Μητροπολίτης Ηλείας, κ.Αθανάσιος, τόνισε ότι θα τελεί κάθε χρόνο τρισάγιο στη μνήμη των δύο πιλότων.

«Είναι ήρωες που έπεσαν στο καθήκον υπερασπιζόμενοι τα ιδανικά της πατρίδας μας. Για αυτό ηγωνίζοντο και να ανησυχούντο, για να είναι έτοιμοι όταν έρθουν οι επιθέσεις των εχθρών. Εύχομαι στον Θεό να τους κατατάξει στα δεξιά του, στη βασιλεία του, κα στους δικούς των εύχομαι να έχουν ζωή, δύναμη, ελπίδα και να είναι βέβαιοι ότι ο γιος τους θυσιάστηκε για τα ιδανικά του. Είναι γραμμένοι και οι δύο πιλότοι με χρυσά γράμματα στη σελίδα της ιστορίας και της πατρίδας. Ο γιός αγάπησε την πατρίδα του και την Πολεμική Αεροπορία, την οποία υπηρέτησε με αυταπάρνηση, θυσία και αγάπη», ανέφερε.

Ο δήμαρχος Πύργου, Στάθης Καννής, τόνισε πως οι δύο πιλότοι με το αίμα τους αγίασαν τα νερά του Κατακόλου πέρυσι τέτοια μέρα.

«Τα δύο παλικάρια χάθηκαν για την πατρίδα και το χρέος τους απέναντι στην Ελλάδα και την κοινωνία. Οι δύο πιλότοι αψήφησαν τον θάνατο υπηρετώντας τα ιδανικά και τις αξίες για τις οποίες ορκίστηκαν. Είμαστε ευγνώμονες σε αυτή τη θυσία. Θα τους θυμόμαστε και θα τους μνημονεύουμε», και απευθυνόμενος προς την οικογένεια του Μάριου-Μιχαήλ είπε: «να είστε υπερήφανοι για τα παιδιά σας. Θα κλείσω υπενθυμίζοντας τη ρήση του Αριστοτέλη στην προτομή του Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα “ανδρείος ο περί τον καλόν θάνατον αδεής”. Και πράγματι οι δύο πιλότοι ήταν άφοβοι μπροστά στον θάνατο».

Παρόντες στην επιμνημόσυνη δέηση ήταν ανώτεροι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας, ο διοικητής της ΣΕΤΤΗΛ, Συνταγματάρχης Τεχνικού, Παρασκευάς Κατσιλίδης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας, Ταξίαρχος Γιώργος Σωτηρόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Πύργου, Νίκος Θεοδώρου και Θεόδωρος Κόρδας, ο πρόεδρος της ΕΑΑΝ Ηλείας, Ζώης Υφαντής, ο πρόεδρος της ΕΑΑΣ Ηλείας, Αθαν. Τσιγκρέλης, ο πρόεδρος της ΤΚ ΚΑτακόλου, Φρ. Κολόσακας, η πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Κατακόλου, Β.Καλαμπόκα, κ.ά.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος