FOLLOW US: facebook twitter

Καταστροφικό μπουρίνι στον Πύργο

Ημερομηνία: 08-01-2024 | Συντάκτης:

-Σοβαρές υλικές ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις στην ανατολική πλευρά και στο παραλιακό μέτωπο

 

-Επί ποδός το τμήμα Πολιτικής Προστασίας για καταγραφή και αποτίμηση

-Αυτοψία από τον δήμαρχο Στάθη Καννή στις πληγείσες κατασκευές

 

Της Κικής Κολοβέρου & του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Αντιμέτωποι με δύσκολες καταστάσεις ήρθαν οι κάτοικοι του Πύργου το περασμένο Σαββατόβραδο, καθώς η ξαφνική θύελλα που έπληξε περιοχές του δήμου, προκάλεσε αναστάτωση και σοβαρές υλικές ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου, κατά τη διάρκεια της νύχτας καταγράφηκαν πάνω από δέκα συμβάντα, με επίκεντρο την ανατολική πλευρά της πόλης, το Καταρράχι, τον Ελαιώνα και την Κουτσοχέρα, τα οποία αφορούσαν πτώση δέντρων και στεγάστρων, προσωρινή διακοπή ηλεκτροδότησης και «τουμπάρισμα» νταλίκας!

Οι πιο σοβαρές καταστροφές εντοπίζονται σε κατοικίες και επιχειρήσεις επί της οδού Αλφειού, καθώς η ξαφνική θύελλα παρέσυρε σκεπές, κεραίες, τέντες και προκάλεσε μεάλες υλικές ζημιές στη βιοτεχνία επεξεργασίας και πώλησης μαρμάρων «ΥΔΡΙΑ» .

Ο Γρηγόρης Γρηγορόπουλος, ένας εκ των ιδιοκτητών της επιχείρησης, έκανε λόγο για πρωτοφανή καταστροφή, που όμοιά της δεν είχε ξαναβιώσει τόσα χρόνια.

«Μεγάλη ζημιά, ολική καταστροφή, μετά τις 9 το βράδυ δεν ήμουν εδώ, απλώς ήρθα με ειδοποίησαν, ανεμοστρόβιλος. Δεν άφησε τίποτα, μάρμαρα τις αποθήκες έχει διαλύσει, τεράστια ζημιά, δεν έχει συμβεί 40 χρόνια το μαγαζί, δε το έχουμε ξαναδεί», τόνισε.

Λίγα μέτρα μακρύτερα, ο Νικόλαος Κοντονής, ιδιοκτήτης του πρατηρίου καυσίμων «ΕΚΟ» είδε να «ξηλώνονται» μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα το στέγαστρο της επιχείρησης, ενώ στην ταράτσα δεν έμεινε τίποτα στη θέση του από το μπουρίνι!

«Αυτό πρέπει να έγινε γύρω στις δέκα το βράδυ. Μιλάμε για πολύ μεγάλη καταστροφή. Δεν έμεινε τίποτα στη θέση του. Ο ηλιακός θερμοσίφωνας έπαθε ζημιά, οι λέβητες στον πυρήνα ξηλώθηκαν, έφτασαν στην απέναντι ταράτσα. Τα ελενίτ παρασύρθηκαν. Ο ανεμοστρόβιλος σήκωσε τα πάντα», δήλωσε.

Ακριβώς απέναντι, ο Νικόλαος Λουμιώτης, κάτοικος της περιοχής, επισήμανε στην «Πρωινή» ότι έζησε δέκα λεπτά τρόμου το βράδυ του Σαββάτου.«Η κατάσταση ήταν δραματική και είναι δραματική. Κατά τις 9.30 έγινε, διήρκεσε 10 λεπτά.Τέτοιο πράγμα στη ζωή μου δεν έχω ξαναζήσει που είμαι τόσο χρόνων, τέτοιο θόρυβο. Σε κάποια στιγμή νόμιζα ότι έπεσε αεροπλάνο, τόσο έντονο ήταν. Είμαστε στο σπίτι δύο μεγαλωμένοι άνθρωποι, φοβηθήκαμε μόνοι μας, πώς δεν πάθαμε ανακοπή, μας φύλαξε ο Θεός. Ο ηλιακός και η τέντα τα πήρε, το φουγάρο και άλλες ζημίες… Θα δούμε τι θα γίνει…» ανέφερε.

 

Αυτοψία από Καννή και Πολιτική Προστασία

Αργά το βράδυ του Σαββάτου συγκλήθηκε σύσκεψη στα Γραφεία της Πολιτικής Προστασίας του δήμου Πύργου, με την παρουσία του δημάρχου Στάθη Καννή, του αναπλ. Δημάρχου Νώντα Κυριάζη και των αντιδημάρχων Βασίλη Παναγόπουλου, Βασίλη Φάμελου και Σπύρου Κωνσταντόπουλου, ενώ χθες το πρωί ο κ. Καννής με τον κ. Παναγόπουλο και την προϊσταμένη του τμήματος Πολιτικής Προστασίας, Κική Διονυσοπούλου, έκαναν αυτοψία στις πληγείσες κατασκευές μαζί με την Πυροσβεστική.

Ο δήμαρχος Πύργου, Στάθης Καννής, συζήτησε με τους πληγέντες κατοίκους την κατάσταση που επικρατεί και τις απαραίτητες ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί, τονίζοντας ότι μόλις ολοκληρωθεί το καιρικό φαινόμενο, θα προχωρήσει ταχύτερα η καταγραφή.

«Το πέρασμα ενός ισχυρού ανεμοστρόβιλου κατά τις 10 χθες το βράδυ ήταν ικανό να προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια, επιχειρήσεις, δέντρα. Οι ζημιές είναι μεγάλες, ήδη τα συνεργεία του δήμου με το ξημέρωμα έχουν βγει να καταγράψουν τις ζημιές, συνομιλούμε με τους πληγέντες κατοίκους και επιχειρηματίες προκειμένου να προχωρήσουμε άμεσα τις ενέργειες της αποκατάστασης. Η Πολιτική Προστασία από το πρώτο λεπτό ήταν δίπλα στον τόπο των ζημιών και προχωράμε στην καταγραφή και αποκατάσταση», δήλωσε στην «Πρωινή».

Φωτογραφία: Κ. Σινόπουλος

Το μεσημέρι της Κυριακής ακολούθησε νέα σύσκεψη στον χώρο της Πολιτικής Προστασίας, για να επανεκτιμηθεί συνολικά η κατάσταση σε όλες τις περιοχές. Η έντονη κακοκαιρία έχει προκαλέσει προβλήματα και στο παραλιακό μέτωπο Μούτελης-Σπιάτζας, καθώς τα θαλάσσια κύματα καταλήγουν με σφοδρότητα πάνω στα σπίτια και παρασέρνουν βράχια και σκεπές.

Παράλληλα, τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ εργάζονται πυρετωδώς για να αποκαταστήσουν όσες βλάβες έχουν προκληθεί στο δίκτυο ηλεκτροδρότησης του Πύργου από προχθές το βράδυ, παρά τους έντονους ανέμους που κυριάρχησαν και καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap

olympia

Screenshot