Καταψηφίστηκε η «πράσινη» επένδυση στη λίμνη Πηνειού!
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”156832″ img_size=”full”][vc_column_text]Απορρίφθηκε από το δημοτικό συμβούλιο Ήλιδας η εγκατάσταση φ/β πάρκου
–Δεν θα επιτραπεί τίποτα παράνομο και καταστροφικό, τόνισε ο περ/ρχης Δυτ. Ελλάδας, Νεκτ. Φαρμάκης στην τοποθέτησή του
Toυ Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου σε εκτάσεις της λίμνης Πηνειού εξέφρασαν χθες τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας, έπειτα από μαραθώνια συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας.
Έπειτα από αρκετές τοποθετήσεις και πολλές στιγμές έντασης, τέθηκαν προς ψήφιση τρεις προτάσεις, μία από τον δήμαρχο Γιάννη Λυμπέρη, μία κοινή από τις παρατάξεις Χριστοδουλόπουλου και Κράλλη και άλλη μία από τη Λαϊκή Συσπείρωση. Κατά την ψηφοφορία, η πρόταση Χριστοδουλόπουλου-Κράλλη έλαβε 16 ψήφους, η πρόταση Λυμπέρη εννέα ψήφους, δύο η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης, ενώ τρεις ψήφισαν «παρών».
.Η πρόταση του δημάρχου προέβλεπε τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής και τη διαβούλευση με το Τεχνικό Επιμελητήριο προκειμένου να απαντηθούν τα ερωτήματα που έχουν τεθεί και αφορούν την νομιμότητα της επένδυσης και ακολούθως να υπάρξει συνάντηση στη Βουλή με την Επιτροπή Περιβάλλοντος, ώστε να διαπιστωθεί εάν και κατά πόσο η επένδυση μπορεί να συμβαδίσει με τα έργα που αναφέρονται στην μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη για την αναβάθμιση της Λίμνης Πηνειού.
Αντίθετα, η πρόταση που εγκρίθηκε, πρότεινε την απόρριψη της επένδυσης και τη μη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων.
Η βουλευτής Ηλείας και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Διονυσία Αυγερινοπούλου, εξέφρασε την πρόθεσή της να φέρει το θέμα προς συζήτηση σε συνεδρίαση της Επιτροπής, αλλά και να το θέσει σε υπουργικό επίπεδο, τονίζοντας ότι προτεραιότητα για τη Λίμνη Πηνειού αποτελεί η επικαιροποιημένη μελέτη του υπουργείου Υποδομών και η ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων. Επισημαίνοντας ότι η ενεργειακή ουδετερότητα είναι αναγκαιότητα για την Ηλεία, στάθηκε στην ανάγκη να παρουσιαστούν αναλυτικά τα οφέλη της τοπικής κοινωνία από την πιθανή υλοποίηση μιας τέτοιας επένδυσης.
«Χρειάζεται πιο αναλυτική ενημέρωση για το επενδυτικό εγχείρημα και κυρίως να δούμε τα ωφελήματα για την τοπική κοινωνία. Θέλουμε την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Έχουμε όμως δύο αναπτυξιακά μοντέλα που πρέπει να συνθέσουμε και πρώτα πρέπει να μπει το αναπτυξιακό πλαίσιο της μελέτης του υπουργείου Υποδομών, που προτάσσει την οικοτουριστική ανάπτυξη. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να γίνει συζήτηση και σε τοπικό-περιφερειακό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο υπουργού και Επιτροπής Περιβάλλοντος. Στόχος μας είναι η βιώσιμη ανάπτυξη και να συνθέσουμε δραστηριότητες. Φυσικά και πρέπει να προωθήσουμε την ενεργειακή μας ουδετερότητα και να αποκτήσουμε καθαρές πηγές ενέργειας, όμως μια τέτοια κατασκευή δεν μπορεί να γίνει δίχως καθαρά ωφελήματα για την τοπική κοινωνία», ανέφερε μεταξύ άλλων.[/vc_column_text][vc_single_image image=”156833″ img_size=”full”][vc_single_image image=”156831″ img_size=”full”][vc_column_text]Ν. Φαρμάκης: «Δεν θα γίνει τίποτα παράνομο και καταστροφικό»
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, τόνισε ότι η Περιφέρεια ως θεσμός δεν θα επιτρέψει την υλοποίηση μη νόμιμων ενεργειών και έθεσε τις προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρωθούν για να προχωρήσει μια τέτοια επένδυση.
«Είναι προφανώς εύλογες οι ενστάσεις και τα ερωτήματα των κατοίκων της περιοχής, διότι μιλάμε για το αύριο του τόπου τους, για την αγωνία των ανθρώπων που ζουν στο φυσικό περιβάλλον και βγάζουν το βιός τους από αυτό, γεννήθηκαν και μεγαλώνουν τα παιδιά τους εκεί. Ξεκαθαρίζω πως η νομιμότητα θα τηρηθεί μέχρι κεραίας. Εγγυώμαι ως περιφερειάρχης ότι δεν θα προχωρήσει τίποτα εκτός νόμου», ανέφερε αρχικά και στη συνέχεια δήλωσε ότι πρέπει να απαντηθούν ερωτήματα που αφορούν τη διασφάλιση των ντόπιων κατοίκων και παραγωγών.
«Ως Περιφέρεια είμαστε ξεκάθαρα υπέρ της αύξησης της χρήσης των ΑΠΕ, αρκεί να υπάρχει νομιμότητα, αναπτυξιακό πρόσημο και κοινωνική συναίνεση, η οποία προϋποθέτει αναλυτική ενημέρωση και πρωτογενή διάχυση της πληροφορίας σε όσο το δυνατόν περισσότερους. Εγώ θέλω να μάθω αν αυτή από αυτήν την επένδυση επηρεάζονται οι κτηνοτρόφοι και η οικονομική τους δραστηριότητα και τι αντισταθμιστικά οφέλη προβλέπονται», επισήμανε και στη συνέχεια τόνισε ότι δεν είναι θιασώτης της μονοδιάστατης ανάπτυξης.
«Δεν φανταζόμαστε την ανάπτυξη του τόπου με όρους άσπρο-μαύρο. Όλα μπορούν να γίνουν σήμερα, διότι είναι επιστημονικά και τεχνολογικά εφικτό. Όλες οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες μπορούν να συνυπάρξουν. Σε ό,τι αφορά τη μελέτη του υπουργείου Υποδομών για το φράγμα, δεν προβλέπει κάποιου είδους τουριστική ανάπτυξη αλλά επί της ουσίας την ανακαίνιση του φράγματος», είπε σχετικά και ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι δεν θα επιτρέψει την πραγματοποίηση εγχειρήματος καταστροφικού για τον τόπο.
«Δεν πρόκειται να γίνει κάτι που θα είναι παράνομο και καταστροφικό για τον τόπο. Δεν θα αδειοδοτηθεί κατι τέτοιο. Είμαστε εξασφαλισμένοι πως δεν θα γίνει κάτι κακό. Από εκεί και πέρα, η περιφέρεια εποπτεύει, δεν αποφασίζει. Δεν είμαστε ινστρούχτορες της ανάπτυξης. Υπάρχει νομικό πλαίσιο και ελευθερία συμβάσεων», ανέφερε και πρότεινε στον δήμαρχο τη συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής για το συγκεκριμένο ζήτημα.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]