FOLLOW US: facebook twitter

Είκοσι χρόνια πίσω! – Το ΑΕΠ της Ηλείας το 2019 ήταν μικρότερο από αυτό του 2003

Ημερομηνία: 02-02-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Οικονομία

-Πληρώσαμε ακριβά το…μάρμαρο της κρίσης
-Μετά βίας παράγουμε όσα και το 2012, δίχως να προσμετρηθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας
-Πώς σχολιάσουν τα στατιστικά ο αντιπερ/ρχης Ηλείας, Βασ. Γιαννόπουλος, και ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας, Κων/νος Λεβέντης


Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Σχεδόν είκοσι χρόνια πίσω βρίσκεται η οικονομία της Ηλείας, αφού το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της το 2019 (1,77 δις.€) είναι μικρότερο από αυτό που είχε το 2003 (1,83 δις. €), δείγμα της χρόνιας οικονομικής υστέρησης στην οποία έχει καθηλωθεί o νομός, χωρίς να έχουν προσμετρηθεί οι επιπτώσεις της πανδημίας και των απανωτών Lockdown.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσίευσε πριν από μερικές ημέρες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) και τα οποία παρουσιάζει σήμερα η «Πρωινή», η Ηλεία πλήρωσε ακριβά το… μάρμαρο της οικονομικής κρίσης, αφού από τα 2,1 δις. Ευρώ το 2010, το ΑΕΠ μειώθηκε μέσα σε τρία χρόνια κατά 400 εκατ. ευρώ περίπου (1,67 το 2013). Η πορεία ήταν καθοδική έως το 2016 (1,65 δις. €) καταγράφοντας σταδιακά μικρή άνοδο από το 2017 ως το 2019, όμως το ΑΕΠ του νομού μετά βίας πλησιάζει τα επίπεδα του 2012 (1,77 δις. €).

Η «χρυσή» περίοδος για την Ηλεία, με βάση τον σχετικό πίνακα, ξεκίνησε το 2003, κορυφώθηκε το 2008 (2,26 δις. €) και έκλεισε στο 1,9 δις. Ευρώ του 2009. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο νομός μπήκε σε τροχιά ύφεσης λίγο νωρίτερα από ό,τι η ελληνική οικονομία, αφού τη διετία 2008-10 κατέγραψε ύφεση 200 εκατ. ευρώ, πιθανότατα λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς το 2007.

Αναγκαία η στήριξη της επιχειρηματικότητας

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κώστας Λεβέντης, ο συνδυασμός της οικονομικής κρίσης και των επιπτώσεων της πυρκαγιάς του 2007 προκάλεσαν ισχυρούς κλυδωνισμούς στην οικονομία και την αναπτυξιακή τροχιά του νομού, επιβεβαιώνοντας την άποψή του πως η Ηλεία χρειάζεται ειδικό πρόγραμμα στήριξης από την πολιτεία.

«Η οικονομική κρίση και οι συνέπειες της τραγωδίας του 2007 επέδρασαν σωρευτικά στην ύφεση της ηλειακής οικονομίας, καθηλώνοντας τον νομό σε χρόνια υστέρηση, ιδιαίτερα στο τμήμα της νότιας Ηλείας και πέριξ του Πύργου, καθώς η βόρεια Ηλεία –παρά τις αντιξοότητες- κατάφερε να βρει αναπτυξιακό βηματισμό στον πρωτογενή τομέα και στη μεταποίηση, καταγράφοντας αξιοσημείωτες επιδόσεις. Η μείωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος και η αναιμική του αύξηση την τελευταία διετία πριν από την πανδημία επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του Επιμελητηρίου Ηλείας ότι ο νομός χρειάζεται ένα ειδικό αναπτυξιακό πλάνο με τη στήριξη της πολιτείας, για να ξαναμπει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης. Ταυτόχρονα θεωρώ πως θα πρέπει όλοι οι θεσμικοί φορείς του νομού να ξεκινήσουμε μια ευρεία διαβούλευση και να συνδιαμορφώσουμε ένα σύγχρονο αναπτυξιακό πλάνο για τον νομό, προσαρμοσμένο στα νέα δεδομένα –τεχνολογικά, κλιματολογικά, πληθυσμιακά, κ.ά.- με κύριο στόχο τη δημιουργία επιχειρηματικής κουλτούρας και την απελευθέρωση δημιουργικών δυνάμεων. Δεν πρέπει να χαθεί άλλη μια δεκαετία για τον νομό», τόνισε ο κ. Λεβέντης.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, δήλωσε στην «Πρωινή» πως η αυτοδιοίκηση οφείλει να αποκτήσει ενεργό ρόλο στη στήριξη της επιχειρηματικότητας, είτε με τη δημιουργία των κατάλληλων υποστηρικτικών υποδομών είτε με τη δρομολόγηση σχετικών δράσεων.

«Πρέπει να αφήσουμε οριστικά πίσω την παρωχημένη αντίληψη που κυριάρχησε στην Ηλεία και η οποία δαιμονοποιούσε την επιχειρηματικότητα, καταδικάζοντας τον τόπο σε υστέρηση. Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να στηρίζει τις δημιουργικές δυνάμεις που παράγουν πλούτο και δημιουργούν θέσεις εργασίας, δρομολογώντας παράλληλα την κατασκευή των αναγκαίων υποστηρικτικών υποδομών. Ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, παρουσιάσαμε το σχέδιο για τη δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων, προκηρύξαμε δύο προγράμματα ενίσχυσης λόγω covid και υλοποιήσαμε τον κόμβο Creative Hubs. Ταυτόχρονα δίνουμε αναπτυξιακή προοπτική στο φεστιβάλ Κινηματογράφου με τη δημιουργία δικού του χώρου, σχεδιάζουμε την αξιοποίηση του εγκαταλελειμμένου κτιρίου “Σωσίπολις” και την επαναλειτουργία του αεροδρομίου Επιταλίου. Προφανώς δεν αρκούν και θα συνεχίσουμε και με επιπλέον αναπτυξιακές πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα», σημείωσε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος