Καταγγελία για λαθροχειρίες με τις εκκρεμείς συντάξεις
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”21384″ img_size=”full”][vc_column_text]Το πλήθος των εκκρεμών συντάξεων παραμένει ένα από τα κεντρικά θέματα πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση και του τέως υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου.
Σύμφωνα με τον νέο υπουργό, ο οποίος την περασμένη Παρασκευή έκανε αιφνιδιαστική επίσκεψη στο κτίριο του ΕΦΚΑ στην οδό Σολωμού, και βάσει των εγγράφων των αρμόδιων υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, μέχρι τις 31.1.2019 οι εκκρεμείς συντάξεις-υποθέσεις μόνο του δημόσιου τομέα ανέρχονταν περίπου στις 160.000.
«Εάν τις αθροίσουμε με τις 230.000 του ιδιωτικού τομέα, το νούμερο που βγαίνει ανέρχεται περίπου στις 400.000 εκκρεμείς συντάξεις-υποθέσεις. Και τα στοιχεία αυτά, χωρίς να γνωρίζουμε ακόμα το ακριβές μέγεθος των εκκρεμών συντάξεων-υποθέσεων από τον ΕΦΚΑ, το οποίο δυστυχώς αναμένεται να είναι ακόμα μεγαλύτερο», δήλωσε ο Γ. Βρούτσης, επισημαίνοντας ότι η καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων μπορεί να φτάνει και τα 3 χρόνια.
Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο τέως υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος, από τον Μάρτιο μέχρι και τον Μάιο του 2019 εκδόθηκαν 2.151 συντάξεις και σύμφωνα με τα στατιστικά του Μαΐου οι αιτήσεις για ληξιπρόθεσμες συντάξεις του Δημοσίου ανέρχονται σε 13.854, ενώ σε 9.511 από αυτές καταβάλλονται προσωρινές συντάξεις. Το σύνολο των εκκρεμών μαζί με τις 13.584 ληξιπρόθεσμες ανέρχονται σε 16.940 αιτήσεις.
Τα αιτήματα
«Ο νέος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σε εκτενή συνέντευξη σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή το Σάββατο 13 Ιουλίου, επικαλέστηκε 239.953 εκκρεμείς υποθέσεις στην ίδια διεύθυνση, αλλά απέκρυψε ότι αυτές ανέρχονταν σε 284.597 όταν ανήκε στην αρμοδιότητα του ΓΛΚ και ότι αφορούν αιτήσεις πληροφοριών, εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων, ακόμα και προ του 2015, μεταβολή στοιχείων συνταξιούχων ή προστατευόμενων μελών, αιτήσεις άλλων παροχών κ.λπ., αλλά όχι αιτήσεις συντάξεων», τονίζει ο Τάσος Πετρόπουλος
Σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη-δέσμευση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση για επιτάχυνση των διαδικασιών, ο κ. Πετρόπουλος σημειώνει ότι αυτή είναι εξασφαλισμένη από τον προϋπάρχοντα σχεδιασμό, ενώ σε ό,τι αφορά τον ισχυρισμό της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, ότι οι συντάξεις θα εκδίδονται ψηφιακά με το σύστημα ΑΤΛΑΣ, αναφέρει:
«Το σύστημα ΑΤΛΑΣ δεν έχει ψηφιοποιημένο και αναμφισβήτητο ασφαλιστικό ιστορικό και οι υπηρεσίες δεν το εφάρμοσαν ποτέ. Με το σύστημα αυτό δεν έχει εκδοθεί ούτε μία σύνταξη από τον υπουργό που στις προγραμματικές του δηλώσεις το έτος 2012 είχε δεσμευτεί για έκδοση συντάξεων σε μία μέρα».[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]