FOLLOW US: facebook twitter

ΤΑΚΙΜ: «Η ψυχή είναι αυτό που μας ενδιαφέρει»

Ημερομηνία: 17-07-2019 | Συντάκτης:
-Ο ουτίστας των ΤΑΚΙΜ, Θωμάς Κωνσταντίνου, μιλά στην «Πρωινή» με αφορμή την αποψινή παράσταση KΑΦΕ ΑΜΑΝ «Ελληνική Απόλαυσις» που θα παρουσιάσουν στο θέατρο Φλόκα, στις 9:30 το βράδυ

Συνέντευξη στην Ηρώ Ρήγα

Οι ΤΑΚΙΜ θεωρούνται οι σημαντικότεροι δεξιοτέχνες της νεότερης γενιάς στην ελληνική μουσική παράδοση. Δημιουργήθηκαν το 2001 στην Αθήνα και αποτελούνται από έξι καταξιωμένους δεξιοτέχνες της ελληνικής παραδοσιακής, αλλά και έντεχνης μουσικής, τους: Θωμά Κωνσταντίνου (ούτι), Αλέξανδρο Αρκαδόπουλο (κλαρίνο), Γιώργο Μαρινάκη (βιολί), Πάνο Δημητρακόπουλο (κανονάκι), Κώστα Μερετάκη (κρουστά) και Γιάννη Πλαγιαννάκο (κοντραμπάσο). Το ρεπερτόριο τους περιέχει στοιχεία από την κοινή μουσική παράδοση της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, με κυριότερα αυτά της Ελλάδας και της Τουρκίας. Απόψε το βράδυ εμφανίζονται στο θέατρο Φλόκα στην Αρχαία Ολυμπία, προσκεκλημένοι του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου και με τη συμμετοχή των εξαιρετικών τραγουδιστών Γιάννη Νιάρχου και Κατερίνας Τζιβίλογλου και της ηθοποιού Δήμητρας Στογιάννη στην αφήγηση. Την παράσταση επιμελείται και αφηγείται ο γνωστός εθνομουσικολόγος Λάμπρος Λιάβας. Με αφορμή λοιπόν την παράσταση αυτή βρήκαμε λίγο χρόνο να τα πούμε με τον ουτίστα τους Θωμά Κωνσταντίνου…

Πώς δημιουργήθηκαν οι ΤΑΚΙΜ; Από την αρχική ιδέα τι χρειάστηκε για να καταφέρετε να είστε αυτό που είστε σήμερα;

Οι Τακίμ δημιουργήθηκαν από την ανάγκη μας να κάνουμε κάτι αυθεντικό. Θέλαμε να ακούμε τα όργανα που παίζουμε όπως τους έπρεπε και όχι όπως τα ακούγαμε μέχρι τότε στη δισκογραφία και τα live, δηλαδή εντελώς τουριστικά. Η παρέα μας παραμένει ίδια και αυτό είναι το μυστικό μας. Η ιδέα ήταν και είναι πάντοτε η απόλαυση που αποκομίζουμε όταν παίζουμε μαζί οι συγκεκριμένοι αυτοί άνθρωποι, κάτι που δεν συμβαίνει όταν παίζουμε με άλλους.

Ασχολείστε με την παραδοσιακή μουσική. Ποιες θα λέγατε ότι είναι οι επιρροές σας, με βάση ποια κριτήρια γίνεται η επιλογή του ρεπερτορίου και ποια η θέση της παράδοσης στο σήμερα;

Οι επιρροές μας ήταν πάντα παλιότεροι καλλιτέχνες με ψυχή. Από τον Παπασιδέρη, τη Ρόζα, τον Sükrü Tünar και τον Μπατζανό έως τον Moody Waters, τον James Brown και τους Beatles. Η ψυχή και όχι η καταγωγή είναι αυτό που μας ενδιαφέρει.

Έχετε συνεργαστεί με πάρα πολλούς και καταξιωμένους καλλιτέχνες όλα αυτά τα χρόνια. Τι θεωρείτε ότι έχετε αποκομίσει, ποιον θα ξεχωρίζατε και τι θυμάστε χαρακτηριστικά; Στην προκειμένη ο Γιάννης Νιάρχος με τον οποίο έχετε συνεργαστεί πολλές φορές…

Ο Γιάννης είναι ιδιαίτερη περίπτωση γιατί παρόλο που φαινομενικά ανήκει σε άλλον «χώρο» ήρθε κι έδεσε μαζί μας κυρίως λόγω του σπάνιου χιούμορ που διαθέτει και που μαζί μας λειτουργεί και με το παραπάνω.

Ιδιαίτερη συνεργασία για εμάς εκτός από τους Calexico και τον Eric Burdon είναι αυτή με τον εθνομουσικολόγο Λάμπρο Λιάβα. Πρόκειται για μία συνάντηση η οποία άλλαξε για πάντα τον ρου της ιστορίας των Τακίμ και μας έκανε να αλλάξουμε «πίστα» κατά κάποιο τρόπο. Εγκαινιάσαμε μαζί του μία νέα πρόταση σε ό,τι αφορά τον όρο «μουσική παράσταση» και αισθανόμαστε τυχεροί γι’αυτό.

Θα παροτρύνατε νέους καλλιτέχνες να ασχοληθούν αποκλειστικά με τη μουσική, παρόλο που βιοποριστικοί λόγοι θα έφερναν δυσκολίες;

Ενθαρρύνουμε τους νέους να είναι οι «εαυτοί» τους και να αποφεύγουν όσο μπορούν τις κάθε είδους συμβάσεις είτε πρόκειται για μουσική είτε για τη ζωή τους που για εμάς είναι το ίδιο πράγμα.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Τα μελλοντικά μας σχέδια περιλαμβάνουν μία μεγάλη συναυλία αφιέρωμα στην Κωνσταντινούπολη στις 19 Νοέμβρη στο Christmas Theater με πολλούς επώνυμους καλλιτέχνες καλεσμένους και κάποιες εμφανίσεις τις Κυριακές του Δεκέμβρη στον Σταυρό του Νότου με την Αρετή Κετιμέ και τον Γιάννη Νιάρχο ως συνέχειες των επιτυχημένων εμφανίσεων του περασμένου Απρίλη.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 7 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, κείμενο

Αν δεν κάνω λάθος, είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεστε στην περιοχή μας. Πώς σας φαίνεται που θα παίξετε στην Αρχαία Ολυμπία και τι να περιμένει το κοινό από αυτή την ξεχωριστή μουσική παράσταση που επιμελείται και παρουσιάζει ο Λάμπρος Λιάβας;

Είναι μεγάλη τιμή να παίζεις σε ένα τόσο γνωστό και καταξιωμένο φεστιβάλ και οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Λύκειο Ελληνίδων Πύργου που είχε την ιδέα και την πρωτοβουλία να συνεργαστούμε σε αυτή την παράσταση.

Πρόκειται για ένα μουσικό ταξίδι μέσα από μεγάλες προσωπικότητες της μουσικής του 20ου αιώνα αλλά και μέσα από τα Καφέ Αμάν όπου ο Ελληνισμός έγραψε ανεξίτηλα τη δική του γλυκόπικρη ιστορία.

Όπου το παρουσιάσαμε δεχθήκαμε θερμότατες κριτικές και πραγματικά είναι μία «Ελληνική Απόλαυσις» με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για τον καθένα μας.

Σας ευχαριστώ πολύ! Καλή επιτυχία σε κάθε σας εγχείρημα!!

Κι εμείς ευχαριστούμε!

Σύνδεσμοι:

https://www.youtube.com/watch?v=9aY-N6B4cSE

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος