FOLLOW US: facebook twitter

Κατακράτηση Υγρών: Πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε μέσω της διατροφής!

Ημερομηνία: 28-01-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα, Υγεία

Η κατακράτηση υγρών οφείλεται κυρίως στη δράση των οιστρογόνων που αναγκάζει τους νεφρούς να κατακρατούν περισσότερο νάτριο, το οποίο με τη σειρά του κατακρατάει περισσότερο νερό.

Σε έναν φυσιολογικό οργανισμό, ο οποίος δεν πάσχει από προβλήματα υγείας, η κατακράτηση υγρών μπορεί να οφείλεται σε αρκετούς παράγοντες. Μερικοί από αυτοί είναι: προεμμηνορυσιακό σύνδρομο, ορμονικές μεταβολές, κακή κυκλοφορία του αίματος, λήψη φαρμάκων, μειωμένη πρόσληψη νερού, αυξημένη πρόσληψη αλατιού καθώς και καθιστική ζωή.

Αυξήστε την πρόσληψη υγρών

Η κατακράτηση υγρών καταπολεμάται με κατανάλωση νερού. Ο μύθος περί της μείωσης κατανάλωσης νερού σε περίπτωση κατακράτησης υγρών, μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη αύξηση της κατακράτησης.  Πως θα το καταφέρετε:

-Καταναλώστε όσο περισσότερο νερό μπορείτε, ακόμα κι όταν δεν αισθάνεστε δίψα.

-Αν ιδρώνετε πολύ, έχετε υπερβολική διούρηση ή γυμνάζεστε έντονα, πιείτε περισσότερο εμφιαλωμένο μεταλλικό νερό

-Εάν το σκέτο νερό δεν σας ικανοποιεί, προσθέστε στο ποτήρι σας λίγες σταγόνες λεμονιού, ή παγάκια (νερού, χυμού ή τσαγιού). Μπορείτε επίσης να αντικαταστήσετε κάποια ποτήρια με τσάι ή άλλα αφεψήματα βοτάνων, τα οποία θα σας βοηθήσουν να ενυδατωθείτε καλύτερα και θα σας προσφέρουν και αντιοξειδωτικά οφέλη.

-Καταναλώστε τροφές που  έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό όπως φρούτα και  λαχανικά, τα οποία περιέχουν έως και 90% νερό.

-Να προτιμάτε να καταναλώνετε τα τρόφιμα κυρίως ωμά (π.χ. λαχανικά) ή να τα βράζετε (π.χ. πατάτες) παρά να τα ψήνετε ή να τα τηγανίζετε, ώστε να διατηρούν τα φυσικά υγρά τους.

-Εντάξτε τακτικότερα στη διατροφή σας ανάλατους ζωμούς και σούπες λαχανικών, ψαριών, πουλερικών, οσπρίων και ζυμαρικών.

-Βρέξτε ή μουσκέψτε παξιμάδια, φρυγανιές, ξηρούς καρπούς, σπόρους, ξερά φρούτα και οποιοδήποτε άλλο αφυδατωμένο τρόφιμο καταναλώνετε.

-Περιορίστε το αλκοόλ, καθώς έχει την ιδιότητα να αφυδατώνει τον οργανισμό

Αυξήστε την πρόσληψη καλίου

Αυξάνοντας την κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε κάλιο, θα εξασφαλίσετε στον οργανισμό καλή ισορροπία μεταξύ νατρίου – καλίου. Το νάτριο είναι ένα φυσικό συστατικό του οργανισμού το οποίο είναι υπεύθυνο για τις κατακρατήσεις υγρών, ενώ το κάλιο δουλεύει αντίστροφα .

Τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι :η μπανάνα, το πορτοκάλι, το πεπόνι, ο ανανάς, τα ξερά φρούτα, οι ξηροί καρποί (πχ καρύδια), σπόροι (πχ ηλιόσποροι), η ντομάτα, τα μανιτάρια, το λάχανο, τα σπαράγγια, οι αγκινάρες, οι πατάτες (ψητές ή βραστές), τα καρότα (ωμά ή βραστά), το σπανάκι, το σέλινο τα όσπρια και το ρύζι.

Περιορίστε την κατανάλωση αλατιού

H κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλατιού, λόγω του νατρίου που περιέχει, προκαλεί κατακράτηση υγρών και επομένως πρήξιμο, κυρίως στην κοιλιά και στα πόδια. Αντικαταστήστε το αλάτι με λεμόνι, ρίγανη και άλλα μπαχαρικά.  Aποφύγετε την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε νάτριο, όπως τα αλλαντικά, τα παστά, τα καπνιστά κ.λπ. Προσοχή με τις κονσέρβες οι περισσότερες περιέχουν αυξημένα επίπεδα νατρίου. Αποφύγετε τα έτοιμα γεύματα μεγάλης διάρκειας ζωής .

Περιορίστε τα γλυκά

Η ζάχαρη αυξάνει τα επίπεδα ινσουλίνης, η οποία μειώνει την ικανότητα του οργανισμού να αποβάλλει το πλεονάζον νάτριο.

Αποφύγετε την υπερκατανάλωση υδατανθράκων

Η μεγάλη πρόσληψη υδατανθράκων, ιδιαίτερα δε όταν προέρχεται από τρόφιμα πλούσια σε απλά σάκχαρα, με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και φτωχά σε φυτικές ίνες, αυξάνει την κατακράτηση υγρών .

Τι πρέπει να κάνετε

-Προτιμήστε τρόφιμα πλούσια σε αμυλούχους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, όπως προϊόντα βρώμης, κριθαριού, σίκαλης και σταριού, ρύζι αναποφλοίωτο, φασόλια, φάβα, φακές και ρεβίθια.

-Αποφύγετε την κατανάλωση τυποποιημένων τροφίμων και ροφημάτων που περιέχουν ως κύρια συστατικά ζάχαρη .

-Αντικαταστήστε μέρος της κοινής ζάχαρης που χρησιμοποιείτε με φυσικές γλυκαντικές ύλες, όπως στέβια, μέλι,χαρουπόμελο κ.α

-Προτιμήστε φρούτα αντί άλλου γλυκού ή, εναλλακτικά, επιδόρπια που έχουν γλυκιά γεύση, αλλά δεν περιέχουν ζάχαρη.

-Αντικαταστήστε την συχνή κατανάλωση κρέατος με το ψάρι το οποίο έχει τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, έχει λιγότερα λιπαρά από το κρέας και βοηθά στην καταπολέμηση των κατακρατήσεων.

-Βότανα, γνωστά για τις ευεργετικές τους ιδιότητες στο πρόβλημα της κατακράτησης υγρών και όχι μόνο.Χρησιμοποιήστε τα άφθονα στις σαλάτες, στα φαγητά σου και ως αφεψήματα για να διευκολύνετε την αποβολή των περιττών υγρών και να ελαχιστοποιήσετε τα ενοχλητικά οιδήματα.Ποια είναι αυτά:

Άνηθος, Βασιλικός, Μαϊντανός, Λεμονόχορτο, Κόλιαντρο, Εστραγκόν, Πράσινη μέντα, Μάραθος, Σημύδα, Φινόκιο, Κόκκινο σταφύλι, Μύρτιλλο, Πράσινο τσάι, Μίσχοι κερασιάς .

-Και τέλος, Άσκηση

Η άσκηση βοηθάει στην βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και της λέμφου που παρατηρείται κατά τον καθιστικό τρόπο ζωής. Ασκηθείτε, κολυμπήστε ή απλά περπατήστε.

 

Βασιλική Παπαχριστοπουλου

Διατροφολόγος- Διαιτολόγος


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος