FOLLOW US: facebook twitter

Καταγράφηκαν 42 είδη Υδρόβιων Πουλιών σε Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς

Ημερομηνία: 05-03-2020 | Συγγραφέας:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον
-Και 263 είδη διάφορων πουλιών – Εντυπωσιακή η ποικιλότητα σε Κοτύχι- Στροφυλιά

Οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών (ΜΕΚΥΠ) διεξάγονται κάθε χρόνο σε πάνω από 100 χώρες και αποτελούν μέρος ενός παγκόσμιου προγράμματος (International Waterbird Census) της Διεθνούς Οργάνωσης Υγροτόπων (Wetlands International). Πρόκειται για το μακροβιότερο και παγκοσμίου εμβέλειας πρόγραμμα παρακολούθησης της βιοποικιλότητας στον κόσμο. Καταγράφονται κυρίως υδρόβια και παρυδάτια είδη πουλιών που διαχειμάζουν στους υγροτόπους, αλλά και άλλα είδη που έχουν σχέση με αυτούς αν και ανήκουν σε τελείως διαφορετικές οικογένειες όπως αρπακτικά και θαλασσοπούλια. Τα δεδομένα που συλλέγονται επιτρέπουν την εκτίμηση των τάσεων των πληθυσμών και των μεταβολών που παρουσιάζουν οι υγρότοποι.

Σε εθνικό επίπεδο, το πρόγραμμα οργανώνεται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ), σε περισσότερους από 160 υγροτόπους της χώρας, με την συμμετοχή Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, περιβαλλοντικών οργανώσεων και εθελοντών παρατηρητών πουλιών από όλη την Ελλάδα.

Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς & Κυπαρισσιακού Κόλπου (ΦΔΥΚΣ & ΚΚ) όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος συμμετείχε στις ΜΕΚΥΠ που διεξήχθη στους υγρότοπους του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου-Στροφυλιάς. Οι καταμετρήσεις περιλαμβάνουν όλους τους τύπους υγροτόπων, δηλαδή λίμνες, λιμνοθάλασσες, ποτάμια, δέλτα ποταμών, έλη, ταμιευτήρες νερού, κλπ. Το προσωπικό του Φορέα μαζί με τους εθελοντές κ.κ. Δημήτρη Παπανδρόπουλο και Διονύση Μαμάση, πραγματοποίησαν τον περασμένο μήνα, την καταμέτρηση των υδρόβιων πουλιών σε όλη την έκταση του Εθνικού Πάρκου.

Συνολικά καταγράφηκαν σαράντα δυο (42) είδη. Ανάμεσα σε αυτά, εντοπίστηκαν 6 είδη από πάπιες, καθώς και βαρβάρες Αξιόλογος είναι το πλήθος των ερωδιών, όπως ο αργυροτσικνιάς και ο σταχτοτσικνιάς από τους μεγάλους, ενώ από τους μικρούς ερωδιούς, ο Λευκοτσικνιάς και o γελαδάρης οι οποίοι βρίσκονται στο Εθνικό Πάρκο σε μεγάλους αριθμούς καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Ακόμα καταγράφηκαν είδη, όπως κορμοράνοι και λαγγόνες οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει τακτικοί επισκέπτες της περιοχής, αλλά και μεταναστευτικά είδη όπως οι Χαλκόκοτες (Plegadis falcinellus), οι Χουλιαρομύτες (Platalea leucorodia) και οι Καλαμοκανάδες (Himantopus himantopus).
Δεν έλειψαν επίσης από την καταγραφή αρπακτικά που σχετίζονται με τους υγροτόπους, όπως ο καλαμόκιρκος και άλλα όπως γερακίνες (Buteo buteo), βραχοκιρκίνεζα και ξεφτέρια (Accipiter nisus), ενώ αξιόλογη καταγραφή αποτελεί και αυτή ενός αρσενικού χειμωνόκιρκου .Στο Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου Στροφυλιάς δεν καταγράφηκε κανένας Κύκνος λόγω του ήλιου χειμώνα που διανύουμε.

Το 60% των διαφόρων ειδών πουλιών όλης της χώρας καταγράφεται σε Κοτύχι-Στροφυλιά

Το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς είναι διεθνώς σημαντικό για την ορνιθοπανίδα. Αποτελεί το μεγαλύτερο υγροτοπικό σύμπλεγμα, καθώς και τον μοναδικό Υγρότοπο Ramsar, στην Πελοπόννησο. Το γεγονός αυτό το καθιστά πολύτιμο, ιδιαίτερα για τα διαχειμάζοντα και μεταναστευτικά είδη πτηνών.

Συνολικά στην προστατευόμενη περιοχή Κοτυχίου – Στροφυλιάς, έχουν καταγραφεί 263 είδη πουλιών. Από αυτά, τα 79 αποτελούν είδη προτεραιότητας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το Παράρτημα Ι της Οδηγίας 2009/147/ΕΚ, ενώ 40 είδη εντάσσονται σε μια από τις κατηγορίες κινδύνου του Κόκκινου Βιβλίου των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας. Αν αναλογιστούμε ότι ο αριθμός των ειδών πουλιών που εντοπίζονται σε ολόκληρη την Ελλάδα είναι περίπου 442, η ποικιλότητα στην περιοχή Κοτυχίου – Στροφυλιάς είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή εφόσον παρατηρείται σε αυτή σχεδόν το 60% των ειδών της χώρας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
althea-apartments-ad5
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ