FOLLOW US: facebook twitter

ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Η συμβολή του στην οικονομική και κοινωνική αναβάθμιση της υπαίθρου

Ημερομηνία: 23-05-2016 | Συντάκτης:

selida-agroti

agrotourism

Ο αγροτουρισμός είναι μία μορφή ήπιου τουρισμού σύμφωνα με την οποία οι επισκέπτες μένουν σε αγροκτήματα ή τους δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχουν σε αγροτικές εργασίες.

Ειδικότερα «αγροτουρισμός» είναι η ειδική μορφή τουρισμού που συνδέεται με την αγροτική παραγωγή και δραστηριότητα, το πολιστικό περιβάλλον των αγροτικών περιοχών, την προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, τις αγροτικές ασχολίες, τα τοπικά προϊόντα, την παραδοσιακή κουζίνα και την τοπική γαστρονομία.

Επιπλέον, μπορεί να περιλαμβάνει υπηρεσίες εκπαίδευσης, κατάρτισης, φιλοξενίας, εστίασης σε χώρους ενοποιημένους ή μη, με αγροτικές εγκαταστάσεις.

Γιατί να ασχοληθούμε με τον Αγροτουρισμό;

·         Για να κρατήσουμε τον κόσμο στην ύπαιθρο.

·         Για να τονώσουμε την αγροτική ζωή, να ενισχύσουμε το οικονομικό εισόδημα.

·          Για να σταματήσουν να ερημώνουν τα ορεινά χωριά και οι μειονεκτικές περιοχές της Ελλάδας,  που για διάφορους λόγους δεν είχαν μέχρι πρόσφατα ευκαιρία ανάπτυξης και αξιοποίησης.

·         Για να κρατήσουμε τους νέους στον τόπο τους και να δώσουμε διέξοδο από την ανεργία.
Δεν είναι τυχαίο ότι η πολιτική ανάπτυξης του αγροτουρισμού αποτελεί κεντρική κατευθυντήρια πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως απάντηση στα ζητήματα της πολυλειτουργικής γεωργίας, της ενίσχυσης του αγροτικού εισοδήματος, της περιφερειακής ανάπτυξης, της προστασίας του περιβάλλοντος,  του αιτήματος του σύγχρονου ανθρώπου για την ποιότητα ζωής. Αυτό το μοντέλο ανάπτυξης που πολλοί «εταίροι» μας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια έχουν υλοποιήσει εδώ και δεκαετίες στην Γαλλία, την Ιταλία, την Αυστρία, υπήρξε η απάντηση στην ερήμωση της περιφέρειας και στη μείωση του αγροτικού εισοδήματος.
Με τον αγροτουρισμό, πετυχαίνουμε την παραμονή των κατοίκων στις περιοχές τους, την διατήρηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, την  ανακαίνιση σπιτιών και αρχοντικών που αφέθηκαν στον χρόνο.  Μέσω του αγροτουρισμού προβάλλεται η πολιτιστική κληρονομιά, η μοναδικότητα της κάθε περιοχής που χάνεται και διαβρώνεται κινδυνεύοντας έτσι να χαθεί ένα μεγάλο κομμάτι ιστορικής συνέχειας. Σε συνδυασμό με την ανάγκη να συγκροτήσουν τις δυναμικές τους, σε μια διαδικασία ευαισθητοποίησης και ανάστροφης πορείας δραστηριοποίησης των νέων ανθρώπων, ο αγροτουρισμός θα αποτελέσει το μεγάλο κίνητρο.
Σήμερα αρχίζει να γίνεται συνείδηση ότι η ανάπτυξη των ήπιων μορφών τουρισμού και ιδιαίτερα ο αγροτουρισμός, που χαρακτηρίζεται από τα στοιχεία του σεβασμού στον άνθρωπο και στο περιβάλλον είναι η πλέον κατάλληλη μορφή τουρισμού που συμβάλλει στην καλύτερη γνωριμία και επικοινωνία .Η Ελλάδα δεν θα σταματήσει να είναι συνυφασμένη με τον μαζικό τουρισμό, αλλά όμως διαθέτει εξαιρετικούς και ποικίλους τουριστικούς πόρους που μπορούν να αξιοποιηθούν και να αναδείξουν ένα νέο εναλλακτικό πρόσωπο, ένα ήπιο τουριστικό μοντέλο, ένα ποιοτικό προϊόν προσανατολισμένο σε ένα εξίσου ποιοτικό τμήμα της αγοράς.

Ο αγροτουρισμός δεν είναι απλώς μια μορφή τουρισμού. Είναι μια διαφορετική προσέγγιση στον τρόπο ζωής, μια νέα πραγματικότητα, ένα όραμα.

Φορείς-Επιχειρήσεις-Ιδιώτες που μπορούν να ασχοληθούν με τον αγροτουρισμό.

·       Παραδοσιακά καταλύματα και κάθε τύπος καταλυμάτων που μπορεί να ενταχθεί στον αγροτουρισμό βάσει του θεσμικού πλαισίου.

·       Παραδοσιακά εστιατόρια και καφενεία

·       Παραγωγή αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων

·       Έμποροι-Μεταποιητές τοπικών προϊόντων

·       Μουσεία και κέντρα ενημέρωσης

·       Σύλλογοι(πολιτιστικοί, ορειβατικοί κλπ.)

·       Συνεταιρισμοί(αγροτικοί, γυναικείοι, ομάδες παραγωγών κλπ)

·       Τοπική Αυτοδιοίκηση

·       Φορείς διαχείρισης

 Ποιες είναι οι επιλέξιμες δράσεις και οι δαπάνες που επιδοτούνται από προγράμματα Αγροτουρισμού.

α) Παρεμβάσεις δημόσιου χαρακτήρα:

  • Ίδρυση και εκσυγχρονισμός τοπικών κέντρων τουριστικής πληροφόρησης (γραφεία – περίπτερα ενημέρωσης και πληροφόρησης)
  • Σήμανση αξιοθέατων και μνημείων.

β) Παρεμβάσεις ανάπτυξης επιχειρηματικής δραστηριότητας:

  • Ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμός, μικρής δυναμικότητας υποδομές διανυκτέρευσης.
  • Ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμός, χώρων εστίασης και αναψυχής.
  • Ίδρυση και εκσυγχρονισμός γραφείων οργάνωσης, πληροφόρησης και προώθησης αγροτικού τουρισμού.
  • Ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμός, επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του τουρισμού, (εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ειδικές μορφές τουρισμού, χώροι αθλοπαιδιών, χώροι γευσιγνωσίας, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης).
  • Βελτίωση επιχειρήσεων (των κατηγοριών που αναφέρονται στις δράσεις της κατηγορίας «Παρεμβάσεις ανάπτυξης επιχειρηματικής δραστηριότητας» αυτού του Μέτρου και για τους δικαιούχους αυτού του Μέτρου) για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (όπως φωτοβολταϊκά, αξιοποίηση βιομάζας, γεωθερμίας) με σκοπό την ίδια κατανάλωση.

 Πιθανά χρηματοδοτικά προγράμματα

·         Πρόγραμμα LEADER

·         Περιφερειακά προγράμματα ΕΣΠΑ 2014-2020

·         Ενισχύσεις μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου.

·         Προγράμματα του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξη(ΕΓΤΑΑ).

Κλείνοντας θέλουμε να τονίσουμε ότι ο αγροτουρισμός μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην οικονομική και κοινωνική αναβάθμιση των αγροτικών περιοχών και γενικότερα της υπαίθρου.

Η εκπαίδευση, η δικτύωση, η εφαρμογή νέων τεχνολογιών και φυσικά η υιοθέτηση φιλοπεριβαλλοντικών προσεγγίσεων μπορούν να συμβάλλουν αποτελεσματικά στην δημιουργία ενός δυναμικού αγροτουριστικού πυρήνα στην Ελλάδα. Για δε τον Νομό μας, είναι μία μορφή τουρισμού που σε συνδυασμό με την κρουαζιέρα και την επισκεψιμότητα στους σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους μας( Αρχ. Ολυμπία, Αρχ. Ήλιδα, Επικούρειος Απόλλων κλπ) θα δώσει μια νέα ώθηση στον πρωτογενή τομέα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι Proini_05.07.2024-704x1024.jpg

Καιρός Πύργος