FOLLOW US: facebook twitter

Κανένας μόνος απέναντι στη νόσο Πάρκινσον

Ημερομηνία: 22-04-2024 | Συντάκτης:

-Με επιτυχία η ημερίδα της ΠΕ Ηλείας προχθές στον Πύργο

Όλες οι παράμετροι που αφορούν τη νόσο Πάρκινσον αναλύθηκαν προχθές το απόγευμα στο Συνεδριακό Κέντρο της ΠΕ Ηλείας στον Πύργο, σε μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση που διοργάνωσε ο θεσμός της Περιφέρειας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ασθενών & Φροντιστών με Πάρκινσον, έπειτα από πρωτοβουλία της Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας, Άννας Μαστοράκου, και του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Νίκου Κοροβέση.

Στόχος της ημερίδας ήταν να αναδειχθούν κρίσιμες πτυχές της νόσου, όπως η διαγνωστικής της προσέγγιση, η θεραπεία σε προχρωημένο στάδιο, η θεραπευτική υποστήριξη των ασθενών και των φροντιστών και ο ρόλος της φυσικοθεραπείας και η σπουδαιότητα της άσκησης στη συγκεκριμένη νόσο.

‘Όπως τονίστηκε, επιδίωξη του εγχειρήματος ήταν να φέρει κοντά και να ενεργοποιήσει τους ασθενείς και τους φροντιστές, δίνοντάς τους παράλληλα εφόδια για να διαχειριστούν με αισιοδοξία τη Νόσο.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών & Φροντιστών νόσου Πάρκινσον, Φωτεινή Σκόνδρα, ανέφερε ότι ο σύλλογος προσπαθεί να δημιουργήσει μια πλούσια δάση και να επιτευχθεί ο συντονισμός δυνάμεων και δράσων με την αρωγή της πολιτείας και των επιστημονικών φορέων.  Παράλληλα, στάθηκε στην ανάγκη επανένταξης των ατόμων με πάρκινσον στην κοινωνία, ώστε να αποτραπεί η περιθωριοποίησή τους, τονίζοντας ότι υπάρχει πλέον η  αισιοδοξία ότι κανένας ασθενής στην ελλάδα με πάρκινσον δεν είναι πλέον μόνος του και ο φροντιστής δεν είναι αβοήθητος.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Νίκος Κοροβέσης, τόνισε στον χαιρετισμό του ότι η ΠΕ Ηλείας στηρίζει τέτοιες δράσεις από τη διάγνωση στη θεραπεία και τις εξελίξεις της καθημερινότητας στους ασθενείς και τους φροντιστές.

«Θα συνεχίσουμε με την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε σοβαρά θέματα υγείας», ανέφερε.

Η κ. Μαστοράκου είπε πως η περιφέρεια και ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης προσωπικά δίνει μεγάλη έμφαση στα θέματα δημόσιας υγείας, σημειώνοντας ότι μετά την πανδημία πρέπει να στραφεί η προσοχή στα χρόνια νοσήματα τα οποία βασανίζουν πάρα πολύ τους πολίτες.«Θέλουμε να δώσουμε έμφαση στη πρόσβαση που πρέπει να έχουν οι πολίτες στη διάγνωση στη θεραπεία. η νόσος του Πάρκινσον είναι μία νεύρο εκφυλιστική νόσος που απασχολεί περίπου 25.000 άτομα στη χώρα μας. (…) ο προσανατολισμός και της περιφέρειας είναι να φροντίσουμε να εκπαιδεύσουμε φροντιστές ώστε οι ασθενείς να έχουν τη φροντίδα και τη στήριξη που χρειάζονται.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης ο βουλευτής Ηλείας και κοινοβ. Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, ο δήμαρχος Πύργου, Στάθης Καννής, ο ενεταλμένος περ/κός σύμβουλος σε θέματα υγείας στην Ηλεία, Γ. Παναγούλιας, ο συνεργάτης της βουλευτή Ηλείας, Δ. Αυγερινοπούλου, Σπ. Βασιλείου, κ.ά.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος