FOLLOW US: facebook twitter

«Κανένα πρόγραμμα χωρίς την Ηλεία μέσα»

Ημερομηνία: 30-05-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Πολιτική

Για τους στόχους της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 μίλησε στην «Πρωινή» ο αντιπερ/ρχης Ανάπτυξης & Επιχειρηματικότητας, Φωκ. Ζαΐμης

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Τον διπλό στόχο της ισόρροπης ενδοπεριφερειακής ανάπτυξης και της μείωσης της ανεργίας σε όλη την Δυτική Ελλάδα έστειλε χθες από την Αμαλιάδα ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας, Ερευνας & Καινοτομίας, Φωκίωνας Ζαΐμης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργάνωσε το Δίκτυο  Συμμαχίας για την Επιχειρηματικότητα & την Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα χθες το απόγευμα στον Πολυχώρο του δήμου Ήλιδας.

Ο κ. Ζαΐμης αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της τετραετίας 2019-2023 όσον αφορά την αξιοποίηση πόρων και στις δράσεις επιχειρηματικότητας, επισημαίνοντας ότι η Δυτική Ελλάδα μείωσε αισθητά τον δείκτη της ανεργίας κερδίζοντας επτά θέσεις στη σχετική κατάταξη.

« «Στην ανεργία ήμασταν 12οι και τώρα είμαστε στην 5η θέση. Φιλοδοξούμε να μπούμε στην τριάδα των περιφερειών και να είμαστε όσο πιο κοντά γίνεται στον μέσο όρο της χώρας. Η απορροφητικότητα είναι στο 100% και ενόψει του νέου ΕΣΠΑ κάνουμε εμπροσθοβαρή σχεδιασμό, δηλαδή ετοιμαζόμαστε να προκηρύξουμε στην αρχή της νέας θητείας προγράμματα και όχι στο τέλος του ΕΣΠΑ, διότι θέλουμε να έχουμε απορροφητικότητα για να ωφεληθούν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι. Αυτή είναι η τεράστια διαφορά σε σχέση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν», ανέφερε ο κ. Ζαΐμης.

Ερωτώμενος σχετικά από την Πρωινή, ο κ. Ζαΐμης απάντησε όπως έχει δοθεί σαφής εντολή από τον περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη να συμπεριλαμβάνεται η Ηλεία σε κάθε πρόσκληση που εκδίδεται από την Περιφέρεια ώστε να επιτυγχάνεται αναπτυξιακή ισορροπία και δικαιοσύνη.

«Η Ηλεία ήταν πίσω σε όλους τους δείκτες»

«Θέλω να επισημάνω πως οι δήμοι κάνουν μεγάλο αγώνα για είναι ανταγωνιστικοί στη διεκδίκηση προγραμμάτων, παρά τα προβλήματα στη στελέχωση των υπηρεσιών. Για αυτό και εμείς ως Περιφερειαρχή Αρχή βοηθάμε με έξτρα πόρους στην εκπόνηση μελετών.

«Αυτό που έχουμε πει και τηρούμε απαρέγκλιτα, είναι ότι σε οποιοδήποτε χρηματοδοτικό πρόγραμμα η Ηλεία να έχει πολύ μεγάλο ποσοστό διότι είχε προβλήματα και είχε μείνει πίσω σε όλους τους δείκτες. Άρα ο Φαρμάκης έχει δώσει σαφή εντολή οποιοδήποτε πρόγραμμα να έχει πολύ μεγάλο ποσοστό, μεγαλύτερο αναλογικά από τον πληθυσμό της Ηλείας, ακριβώς για να μειωθεί αυτό το χάσμα των προηγούμενων ετών»,  δήλωσε.

Στην εισήγησή του ο κ. Ζαΐμης αποκάλυψε πως η τροφοδότηση της Δυτικής Ελλάδας με φυσικό αέριο είναι πλέον ολοκληρωμένη αδειοδοτικά και εργολαβικά, κάτι που σημαίνει ότι σύντομα ξεκινά η κατασκευή δικτύων σε Πύργο, Πάτρα και Αγρίνιο, διότι έχουν οριστικοποιηθεί τα σημεία των δεξαμενών.

 «Το όργανο του ΣΕΑΔΕ δεν συνεδριάζει μόνο, αλλά ενημερώνει για δράσεις και διαλέγεται με φορείς και πολίτες. Είναι ευτυχές το γεγονός ότι στην προσπάθεια αυτή έχουμε μαζί μας επιχειρηματίες, επιστήμονες και ενεργούς πολίτες, οι οποίοι με τη συμμετοχή τους ενισχύσουν την προσπάθεια της ΠΔΕ. Στόχος μας είναι η στήριξη καινοτόμων ιδεών και η αξιοποίηση κάθε χρηματοδοτικού εργαλείου προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Θέλουμε να αναδεικνύουμε στο μέτρο του δυνατού τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στοιχεία κάθε τόπου και να συμβάλλουμε στην ανάπτυξή του», συμπλήρωσε.

Στην αγροτική ανάπτυξη, τις προτεραιότητες και το μέλλον στην Αγροτική περιοχή του Δήμου Ήλιδας αναφέρθηκε, εκτενώς, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΔΕ Θεόδωρος Βασιλόπουλος ενώ ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Π.Δ.Ε Σπύρος Παπασπύρος μίλησε για το ευρωπαϊκό έργο «ORBIS». Χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Ήλιδας, Γιάννης Λυμπέρης, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα των ενεργειακών κοινοτήτων και στο Net metering, υπογραμμίζοντας το υψηλό ενεργειακό κόστος του διυλιστηρίου στο φράγμα του Πηνειού.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος