FOLLOW US: facebook twitter

Καμπανάκι ΠΟΥ για υπερεργασία: Η πολλή δουλειά σκοτώνει

Ημερομηνία: 18-05-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”121572″ img_size=”full”][vc_column_text]Σε εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους οδηγούν κάθε χρόνο οι πολλές ώρες εργασίας, σε μια τάση που επιδεινώνεται από την οικονομική ανασφάλεια λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, τονίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Στην πρώτη παγκόσμια μελέτη για την απώλεια ζωής που σχετίζεται με την πολύωρη εργασίας, σύμφωνα με δημοσίευση στο περιοδικό Environment International, αναφέρεται ότι 745.000 άνθρωποι πέθαναν από εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές παθήσεις που σχετίζονται με τις πολλές ώρες εργασίας το 2016, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 30% από το 2000.

Η μελέτη σημειώνει επίσης ότι ο αριθμός των ατόμων που εργάζονται πολλές ώρες αυξάνεται και σήμερα ανέρχεται στο 9% του συνολικού παγκόσμιου πληθυσμού.

«Η εργασία των 55 ή περισσότερων ωρών την εβδομάδα αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία», δήλωσε η Μαρία Νέιρα, διευθύντρια του Τομέα Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Υγείας της ΠΟΥ. «Αυτό που θέλουμε να κάνουμε με αυτές τις πληροφορίες είναι να προωθήσουμε περισσότερη δράση, περισσότερη προστασία των εργαζομένων», πρόσθεσε.

«Θολές γραμμές» μεταξύ σπιτιού και εργασίας

«Η πανδημία της COVID-19 έχει αλλάξει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο εργάζονται πολλοί άνθρωποι», επεσήμανε και ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. «Η τηλεργασία έχει γίνει ο κανόνας σε πολλές επιχειρήσεις και συχνά θολώνει τα όρια μεταξύ σπιτιού και εργασίας». «Καμία δουλειά δεν αξίζει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακών παθήσεων. Οι κυβερνήσεις, οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι πρέπει να συνεργαστούν για να συμφωνήσουν σχετικά με τα όρια για την προστασία της υγείας των εργαζομένων», συμπλήρωσε ο Γκεμπρεγέσους.

ΠΟΥ και Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) εκτιμούν ότι 398.000 άνθρωποι πέθαναν από εγκεφαλικό επεισόδιο και 347.000 από καρδιακές παθήσεις το 2016, ως αποτέλεσμα της ενασχόλησης τους με το εργασιακό τους αντικείμενο τουλάχιστον 55 ώρες την εβδομάδα.

Μεταξύ 2000 και 2016, ο αριθμός των θανάτων από καρδιακές παθήσεις που συνδέονται με πολλές ώρες εργασίας αυξήθηκε κατά 42% και από εγκεφαλικό επεισόδιο κατά 19%.

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η εργασία για 55 ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα σχετίζεται – κατ’ εκτίμηση – με αύξηση 35% του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο και με 17% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από ισχαιμική καρδιακή νόσο, σε σύγκριση με την απασχόληση για 35-40 ώρες την εβδομάδα.

Εκκλήσεις για μείωση του εργασιακού ωραρίου

«Η πανδημία επιταχύνει τις εξελίξεις που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν την τάση για αύξηση του χρόνου εργασίας», διαπιστώνει ο ΠΟΥ.

Σκιαγραφώντας το προφίλ των θυμάτων από υπερβολική εργασία το 2016, οι ερευνητές αναφέρουν ότι το 72% των θυμάτων ήταν άνδρες, κυρίως μεσήλικες ή μεγαλύτεροι. Επίσης, οι άνθρωποι που επηρεάστηκαν περισσότερο, ζούσαν στη Νοτιοανατολική Ασία και τον Δυτικό Ειρηνικό. Διαπιστώνεται ακόμη ότι πολύ συχνά, οι εργαζόμενοι πέθαναν πολύ αργότερα, μερικές φορές και δεκαετίες μετά την αλλαγή της εργασιακής τους ζωής

Ο ΠΟΥ, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής του Γκεμπρεγέσους, υποστηρίζει ότι κατά την περίοδο της πανδημίας, οι άνθρωποι εργάζονται περισσότερες ώρες και προτείνει τη θέσπιση ανώτατου ορίου στο ωράριο, εκτιμώντας ότι είναι επωφελές και για τους εργοδότες, δεδομένου ότι έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την παραγωγικότητα των εργαζομένων, δήλωσε ο τεχνικός αξιωματούχος του ΠΟΥ, Φρανκ Πέγκα. «Είναι πραγματικά μια έξυπνη επιλογή να μην αυξήσουμε τις ώρες εργασίας σε μια οικονομική κρίση», τονίζει.

Πηγή: efsyn.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot