FOLLOW US: facebook twitter

Προσπάθεια και στην Παιδεία να περικόψουν ή να αναστείλουν κατακτήσεις της μεταπολίτευσης…

Ημερομηνία: 18-05-2021 | Συντάκτης:
Του Σπύρου Λαμπρινού

Κατά την διάρκεια της ζωής μας υπάρχουν στιγμές και γεγονότα που μένουν  χαραγμένα στη μνήμη, λέξεις, φράσεις και συνθήματα που σε ‘στοιχειώνουν’ γιατί τα θεωρείς ΑΡΧΕΣ, ΑΞΙΕΣ, ΠΡΟΤΑΓΜΑΤΑ.

Σε μένα  συμβαίνει με το ΨΩΜΙ,ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ τις στιγμές, τους χώρους που το φωνάζαμε και τους συνοδοιπόρους μου.

ΠΑΙΔΕΙΑ εκείνη την εποχή υπήρχε και μάλιστα λόγω  προύπαρξης  γερο Παπανδρέου υπήρχε δωρεάν παροχή βιβλίων, δωρεάν σίτιση και σε μικρό βαθμό δωρεάν στέγαση.  Τα θεωρούσαμε όμως πολύ λίγα…

Η βασική λειτουργία των σχολών και η ύλη ήταν αναχρονιστική και μεταφυσική, οι σχολές αστυνομοκρατούνταν, η φοίτηση δεν ήταν γιά όλους όσους ήθελαν να μορφωθουν αλλά γιά τους πιο έξυπνους και κυρίως για τους  ΕΧΟΝΤΕΣ  , υπήρχαν διακρίσεις, με το παραμικρό σου διέκοπταν τις σπουδές και σε έκλειναν φυλακή  ή σε έστελναν φαντάρο.

Εμείς θέλαμε μόρφωση για όλους ΚΑΘΟΛΙΚΗ χωρίς διακρίσεις, ΔΩΡΕΑΝ    ΠΑΙΔΕΙΑ ,   ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ, ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙ ΕΚΣΥΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΥΛΗΣ

Θεωρούσαμε ότι η μορφωση είναι βασική υποχρέωση της πολιτείας προς τους πολίτες της  και το καλλίτερο εφόδιο για την ζωή  και πρέπει να παρέχεται δωρεάν και δια βίου. Ο.τι αποτελεί την καλλίτερη επένδυση γιά το μέλλον της χώρας γιατί δημιουργεί προστιθέμενες αξίες, την καλλίτερη επένδυση για την δημοκρατία γιατι δημιουργεί μορφωμένους -ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ πολίτες. την καλλίτερη επενδυση για το κύρος  και την ισχυροποίηση της χώρας.

Ειχαμε παραδείγματα από τους χρυσούς αιώνες του Ελληνισμου στην αρχαιότητα αλλά και επί Τουρκοκρατίας[ Ελληνική γλώσσα και  ΕΛΕΥΘΕΡΑ , και οχι κρυφά   ΣΧΟΛΕΙΑ που μας διδάσκουν οι ανιστόρητοι ήσαν οι λόγοι που οι Ελληνες υπερτέρησαν των υπολοίπων Βαλκανίων].

Βέβαια υπήρχαν και οι αντίθετοι. Αυτοί που ήθελαν τους  μορφωμένους λίγους  για να μην κινδυνεύουν τα προνόμια των εχόντων, Αυτοί που ήθελαν  φθηνή εργατική   δύναμη με  ελάχιστη κατάρτιση . Οι πολιτικοι που ήθελαν αμόρφωτο ευκολα χειραγωγούμενο ακροατήριο…

Θεωρώ ότι η μεταπολίτευση ήταν ενας θρίαμβος του συνθήματος για καλλίτερη και περισσότερη παιδεία. Διαρκώς ιδρύονταν σχολές και αυξάνονταν οι φοιτητές, εκσυχρονίζονταν , έστω και βασανιστικά η θεματολογία [ βιολογία, κοινωνιολογία κτλ] , αυξάνονταν οι δαπάνες, διερύνονταν τα αντικείμενα και τα κίνητρα για μόρφωση, κατοχυρώθηκε η δια βίου μάθηση και τα ανοικτά πανεπιστήμια  προωθήθηκε κάπως η έρευνα.  Απότελεσμα αυτών ηταν η Ελλάδα να αποκτήσει εξειδικευμένο προσωπικό που εύκολα προσλαμβάνεται παντού.

Περιέργως, βοηθούσης και της κρίσης  οι συντηρητικές οικονομίστικες φωνές ενισχύθηκαν, εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο κυβερνούν και έχουν επιβάλει την ατζέντα τους. Ξεκίνησαν με τις ακαδημαικές ελευθερίες ποντάροντας σε αναρχικές εκδηλώσεις,   στη συντηρητικοποίση της ύλης , υποβαθμιση της βιολογίας , κοινωνιολογίας και αναβάθμιση της μεταφυσικής θρησκευτικά]προχώρησαν στο χρόνο φοίτησης  για να εμποδίσουν τους εργαζόμενους φοιτητες, ποντάροντας στους χρόνιους φοιτητές, μειώνουν τους φοιτητές      ,με διακρίσεις-καλοί- κακοί, εξυπνοι- βλάκες.  μειώνουν τις σχολές προπαγανδίζοντας για την αντιπαραγωγικότητα τους ή τον πληθωρισμό που δημιουργούν.

Προπαγανδίζουν για το άχρηστο των μεταπτυχιακών διδακτορικών και μειώνουν η καθηλώνουν τα ποσά για παιδεία και έρευνα. Γενικώς προσπαθούν , όπως και σε άλλους τομείς να περικόψουν η να αναστείλουν κατακτήσεις της μεταπολίτευσης Σε όλη αυτή την προσπάθεια εχουν την στήριξη ότι πιο αναχρονιστικού υπάρχει στην Ελληνική κοινωνία. Περιέργως, όχι και πρωτοφανές υπάρχουν και  οι ανανήψαντες.

Καθημερινά στα ΜΜΕ αλλά και στο facebook βλέπω συνοδοιπόρους μου στο παραπάνω σύνθημα, που αντί να ασχολούνται και να κριτικάρουν την κυβερνητική πολιτική την ‘επικροτούν’ η την ενισχύουν κτυπώντας τα υπαρκτα η μη λάθη της αντιπολίτευσης και     των πολιτών

Σε αυτούς μπορώ να πω ή το λαικίστικο «που’ σουνα  νιότη  που’ λεγες…………….» ή το ότι  για πολλους διανοητές η    πολύ    πλούσια αρχαία γνώση χάθηκε για πολλους αιώνες γιατί ανήκε σε πολύ λίγους και δεν έγινε κτήμα των πολλών και έτσι επεκράτησε ο μεσαίωνας…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος