FOLLOW US: facebook twitter

«Καμπανάκι» για τις πυρκαγιές και τις καμένες εκτάσεις

Ημερομηνία: 02-06-2020 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”85842″ img_size=”full”][vc_column_text]Τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην κτηνοτροφία επισημαίνει ο δασάρχης Πύργου, Π. Λάττας

«Καμπανάκι» για το φετινό καλοκαίρι χτυπά η περιβαλλοντική οργάνωση WWF, υπογραμμίζοντας ότι το 2019 καταγράφηκε ως ένα από τα θερμότερα έτη στην Ευρώπη, ο χειμώνας ήταν σχετικά ήπιος και τον Απρίλιο στην Ελλάδα καταγράφηκαν αρκετά περιστατικά δασικών πυρκαγιών.

Όπως αναφέρει σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, το ολοένα και εντεινόμενο πρόβλημα των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τις «πιέσεις« που ασκεί φέτος η αντιμετώπιση της πανδημίας στα αντανακλαστικά και τις δυνάμεις των αρμόδιων φορέων, δείχνει με ακόμα πιο ξεκάθαρο τρόπο πως η αποτελεσματική λύση περνάει μέσα από την πρόληψη και όχι μέσα από την καταστολή, όπως παραδοσιακά γίνεται τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας.

Η πρόληψη κοστίζει λιγότερο, έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, αποτρέπει καταστροφές και επιτρέπει την έγκαιρη ενημέρωση και ενεργή συμμετοχή όλης της κοινωνίας. Αντιθέτως, η καταστολή έχει αβέβαια αποτελέσματα, επιμένει στην λογική μιας «εκ των υστέρων αντιμετώπισης» του προβλήματος και όπως έχει δείξει η διεθνής εμπειρία, σε μια δύσκολη χρονιά έχει συγκεκριμένα όρια που αν τα ξεπεράσει, καταρρέει ο-όποιος- μηχανισμός.

Η Δασική Υπηρεσία παραμένει υποστελεχωμένη και χωρίς επαρκή χρηματοδότηση, ενώ ο νέος Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων, ο οποίος ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020 και περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- μια νέα προσπάθεια αξιοποίησης των εθελοντών, παραμένει ακόμα ανεφάρμοστος. Στην Ελλάδα, που το μεγαλύτερο ποσοστό των πυρκαγιών οφείλεται σε αμέλεια (τουλάχιστον 30%), μία σοβαρή και τακτική εκστρατεία ενημέρωσης θα εξασφάλιζε την ενεργή συμμετοχή  της κοινωνίας, ώστε αυτή να μην παραμένει αμέτοχη σε ένα, εντέλει, κοινωνικό ζήτημα όπως αυτό των πυρκαγιών. Τέλος, δεν έχει γίνει και πάλι επαναξιολόγηση σε εθνικό επίπεδο του κινδύνου πυρκαγιάς σε δασικές εκτάσεις (η τελευταία ήταν το μακρινό 1980), ώστε να υπάρχει κατάλληλος σχεδιασμός αλλά και στρατηγική ιεράρχηση των δράσεων πρόληψης.[/vc_column_text][vc_single_image image=”57583″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας, δήλωσε στην «Πρωινή» πως το 2020 ξεκίνησε με αρκετές δασικές πυρκαγιές , οι οποίες προήλθαν από αμέλεια κατά τη διάρκεια καύσης αγροτικών υπολειμμάτων, και τόνισε την ανάγκη άμεσων προληπτικών παρεμβάσεων.

«Εξαιτίας του ότι αρκετά οικόπεδα, χωράφια και ελαιώνες έχουν παραμείνει ακαθάριστα, ελλοχεύει κίνδυνος ένα άναμμα πυρκαγιάς να εξελιχθεί από μια μικρή έρπουσα πυρκαγιά σε μικρή επικόρυφη που θα δημιουργήσει προβλήματα και στις περιουσίες και στο περιβάλλον. Θα ήθελα να επιστήσω στους συμπολίτες ότι οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν μια απειλή και για τις περιουσίες και για το φυσικό περιβάλλον. Είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι προκειμένου να μπορέσουμε -αν όχι να αποκλείσουμε τελείως- τουλάχιστον να βοηθήσουμε με τον καθαρισμό, την επαγρύπνηση και την προσωπική βοήθεια», ανέφερε και υπενθύμισε τη μείωση των βοσκήσιμων εκτάσεων από τις πυρκαγιές.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι δασικές εκτάσεις που καίγονται, κηρύσσονται αναδασωτέες και αποκλείονται από τις επιλέξιμες βοσκήσιμες εκτάσεις που θέλουν οι κτηνοτρόφοι για να λαμβάνουν επιδοτήσεις. Αυτό θα γίνει αντιληπτό τα επόμενα χρόνια, όταν δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για βοσκή κάποιες εκτάσεις. Οι πυρκαγιές αυτές κάποια στιγμή αθροιστικά θα δημιουργήσουν πρόβλημα στο ζωικό κεφάλαιο και στην κτηνοτροφία», ανέφερε.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia