«Καμπανάκι» για την ενδοοικογενειακή βία στην Ηλεία
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”109398″ img_size=”full”][vc_column_text]
Αυξήθηκαν κατά 30% εν μέσω κορονοϊού, τονίζει στην «Πρωινή» ο αντ/ρχος Πύργου, Ανδρ. Βγενόπουλος
-Μόνο το 15% των πραγματικών περιστατικών καταγγέλλεται, επισημαίνει ο ψυχολόγος του Συμβουλ. Κέντρου Γυναικών Δήμου Πύργου, Τάκης Γεωργακόπουλος
Σοβαρές είναι οι κοινωνικές επιπτώσεις του κατ΄οίκον περιορισμού, αφού έχει καταγραφή αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας στην Ηλεία, όπως και σε όλη την Ελλάδα. Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο αντιδήμαρχος Πρόνοιας και της Κοινωνικής Αλληλεγγύης του δήμου Πύργου, Ανδρέας Βγενόπουλος, τα πρώτα στοιχεία από τα τηλεφωνήματα στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Πύργου τον περασμένο Μάρτιο, φανερώνουν αύξηση που «αγγίζει» το 30% περίπου.
«Δυστυχώς ο αναγκαστικός εγκλεισμός και η απομόνωση των πολιτών έχουν οδηγήσει στην αύξηση των καταγγελιών για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, καθώς έχε αυξηθεί η οικονομική και ψυχολογική τους επιβάρυνση. Στην Ηλεία έχουμε αύξηση 30%, αλλά βλέπετε ότι το φαινόμενο είναι παγκόσμιο, ούτε καν πανελλαδικό. Το Κέντρο μας είναι ανοιχτό καθημερινά από τι 8 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα και προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας με την παροχή τηλεφωνικής υποστήριξης. Από τα μέσα του Μαρτίου δημιουργήσαμε και νέα γραμμή 24ωρης τηλεφωνικής-οπτικοακουστικής υποστήριξης για όλα τα θέματα υγείας, ψυχολογίας και πρόνοιας, ώστε να βοηθήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε κάθε συμπολίτη μας με προβλήματα», τόνισε ο κ. Βγενόπουλος και παρότρυνε τους πολίτες να μη διστάζουν να μεταφέρουν το πρόβλημά τους.
«Πολλές φορές ο κόσμος επηρεάζεται από τον οικογενειακό και κοινωνικό περίγυρο, ντρέπεται και διστάζει να μιλήσει. Εμείς θέλουμε να μιλάνε τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας στους ειδικούς επιστήμονες που έχουμε στο ΚέντροΤα νέα δεδομένα της πανδημίας του κορωνοϊού απαιτούν κοινωνική υποστήριξη με ανθρώπινη βοήθεια. Στις δύσκολες στιγμές όσοι έχουν πραγματική ανάγκη, μπορούν με τις κλήσεις τους στο τηλεφωνικό κέντρο να εξυπηρετούνται όλη την ημέρα», ανέφερε.
Οκτώ στα 10 περιστατικά μένουν κρυφά
Ο ψυχολόγος του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δήμου Πύργου, Τάκης Γεωργακόπουλος, επισήμανε στην «Πρωινή» πως κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 60 με 70 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, τονίζοντας ότι αποτελούν πολύ μικρό ποσοστό των πραγματικών συμβάντων.
«Ως κέντρο έχουμε κάνει αίτηση ώστε η γραμμή 15900 να είναι δωρεάν, η φιλοξενία στους ξενώνες για τις γυναίκες-θύματα ενδοοικογενειακής βίας να γίνει με ταχύτερο ρυθμό και να γίνεται κατά προτεραιότητα το τεστ για τον κορονοϊό, σε συνεργασία με το Νοσοκομείο, ώστε να μπαίνουν στους ξενώνες και να φιλοξενούνται. Κάθε χρόνο έχουμε περίπου 60-70 το χρόνο, όμως αυτά αντιπροσωπεύουν, με βάση τα πανελλαδικά στατιστικά, μόλις το 10-15% του συνόλου πραγματικών περιστατικών στην Ηλεία. Ο νομός είναι πολύ πίσω σε αυτήν την κατηγορία, διότι πανελλαδικά οι καταγγελίες φτάνουν πλέον στο 30% του πραγματικού αριθμού περιστατικών», ανέφερε.
Η ψυχολόγος Έλενα Παναγούλια τόνισε σε ανάρτησή της ότι δεν πρέπει να επικρατήσει το αίσθημα της απάθειας σε τέτοιες περιπτώσεις.
«Για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας –κυρίως γυναίκες και παιδιά- το #μένουμεσπίτι μπορεί να αποβεί μοιραίο. Οι ιδιαίτερες συνθήκες που προκαλεί ο υποχρεωτικός εγκλεισμός, ενισχύουν ένα προϋπάρχον τοξικό περιβάλλον με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αν πέσουν λοιπόν στην αντίληψή μας τέτοια περιστατικά, ας μην μείνουμε απαθείς. Σηκώνουμε το τηλέφωνο και ενημερώνουμε. Η γραμμή SOS 15900 – την οποία στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας σε 24ωρη βάση, 365 µέρες το χρόνο – δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες θύµατα βίας ή σε τρίτα πρόσωπα, να επικοινωνήσουν άµεσα µε έναν φορέα αντιµετώπισης της έµφυλης βίας», ανέφερε.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]