FOLLOW US: facebook twitter

«Καμπανάκι» από την ΔΑΟΚ Ηλείας για ασθένεια στην βιομηχανική τομάτα!

Ημερομηνία: 04-11-2020 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”15848″ img_size=”full”][vc_column_text]

Πρώτη εμφάνιση του ιού της καστανής ρυτίδωσης στην Ηλεία- καλεί τους παραγωγούς του νομού να πάρουν μέτρα πρόληψης

Τον κώδωνα του κινδύνου για την βιομηχανική τομάτα του νομού, κρούει η  Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Ηλείας, καθώς  ενημερώνει ότι για πρώτη φορά διαπιστώθηκε, μετά από εργαστηριακή εξέταση δειγμάτων από το Εργαστήριο Ιολογίας του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, ο ιός της καστανής ρυτίδωσης των καρπών βιομηχανικής τομάτας σε δείγμα φυτών τα οποία είχαν ληφθεί από την Υπηρεσία  κατά την εφαρμογή του επίσημου προγράμματος επισκοπήσεων του 2020. .

Ο ιός αποτελεί εξαιρετικά σοβαρό αναδυόμενο κίνδυνο για τις καλλιέργειες της τομάτας  και της πιπεριάς και για το λόγο αυτό περιλαμβάνεται στη λίστα επιφυλακής του Ευρωπαϊκού και Μεσογειακού Οργανισμού Προστασίας Φυτών.

Σημειώνεται ότι ο ιός μεταδίδεται με την επαφή (μολυσμένα χέρια, εργαλεία, ρούχα προσωπικού, καλλιεργητικές εργασίες), το μολυσμένο πολλαπλασιαστικό υλικό, έντομα επικονίασης σε υπό κάλυψη καλλιέργειες και με το σπόρο. Επιπλέον τα προσβεβλημένα φυτικά υπολείμματα που παραμένουν στο έδαφος αποτελούν εστία μόλυνσης για αρκετούς μήνες ενώ τα ζιζάνια λειτουργούν ως αποθήκες του  ιού.

Τα συμπτώματα του ιού στους καρπούς περιλαμβάνουν κίτρινους ή καστανούς δακτυλίους, καστανές περιοχές και ρυτίδωση, παραμορφώσεις και ανομοιόμορφη ωρίμανση. Τα φύλλα εμφανίζουν χλώρωση, μωσαϊκό, ποικιλόχρωση, κατσάρωμα, παραμόρφωση του ελάσματος και στενώσεις. Οι καρποί καθίστανται μη εμπορεύσιμοι λόγω των αλλοιώσεων που προκαλεί ο ιός, ενώ τα ασθενή φυτά μπορούν να εμφανίσουν μείωση της παραγωγής μέχρι και 70 %.

Επισημαίνεται ότι δεν υπάρχουν θεραπευτικά μέσα για τα προσβεβλημένα φυτά. Σύμφωνα με τις οδηγίες του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου συστήνονται στους καλλιεργητές μέτρα πρόληψης και υγιεινής της καλλιέργειας, προκειμένου να περιορίσουν τις απώλειες στις καλλιέργειες τους και να εκριζώσουν τον ιό.

Τέλος, επισημαίνουμε ότι σε περίπτωση διαπίστωσης ύποπτων κρουσμάτων από τους παραγωγούς, να επικοινωνούν με την Υπηρεσία μας στα τηλέφωνα 2621360140, 145, 155.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia