FOLLOW US: facebook twitter

«Καμπανάκι» από Σολδάτο για τις χειμερινές πυρκαγιές

Ημερομηνία: 02-03-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Περιβάλλον
Τι επισημαίνει στους πολίτες ο διοικητής ΠΥ Ηλείας, Βασ. Σολδάτος

Προβληματισμό προκαλεί στην Πυροσβεστική το σερί αγροτοδασικών πυρκαγιών μέσα σε διάστημα τριών ημερών Φλεβάρη μηνα, αφού τα περισσότερα συμβάντα οφείλονται σε ανθρώπινη αμέλεια που προήλθε από την καύση γεωργικών υπολειμμάτων.

Ο καλός καιρός και η παρατεταμένη λιακάδα ώθησαν τους πολίτες σε γεωργικές εργασίες που αφορούν τα υπολείμματα από την ελαιοκομιδή περίοδο και κυρίως το κάψιμο των λιόκλαδων, όμως η απροσεξία και η επιπολαιότητα έθεσαν σε κίνδυνο δάση και περιουσίες, ενώ σε μια περίπτωση συνελήφθη ένα άτομο για εμπρησμό από αμέλεια. Το πιο πρόσφατο συμβάν εκδηλώθηκε προχθές το μεσημέρι στην Καλλιθέα του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, ενώ το πιο σοβαρό ήταν στο Χειμαδιό, όπου υπήρξε και αναζωπύρωση, καίγοντας 15 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης. Παρότι δεν έπνεαν ισχυροί άνεμοι, οι πυροσβέστες δυσκολεύτηκαν αφού η πυρκαγιά προχώρησε σε δύσβατα σημεία, ενώ το λασπωμένο έδαφος αποτέλεσε εμπόδιο για τα οχήματα.

Το ανακριτικό τμήμα της Π.Υ. Πύργου διενεργεί προανάκριση για τις συνθήκες εκδήλωσης των συμβάντων που καταγράφηκαν το τελευταίο διάστημα, σε μια προσπάθεια να εντοπίσει τους υπεύθυνους και να εξαλείψει τέτοια φαινόμενα.

Ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας, Βασίλης Σολδάτος, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι θα πρέπει οι πολίτες να είναι πιο προσεκτικοί όταν εκτελούν γεωργικές εργασίες, υπενθυμίζοντας ότι από πέρυσι η νομοθεσία έχει αυστηροποιηθεί και τα πρόστιμα είναι υψηλότερα πλέον.

«Θέλω να επισημάνω προς τους πολίτες της Ηλείας ότι πρέπει να επιδεικνύουν προσοχή όταν προβαίνουν σε εργασίες καύσης γεωργικών υπολειμμάτων και να το αποφεύγουν όταν οι άνεμοι είναι ισχυροί, διότι έτσι θέτουν σε κίνδυνο την ακεραιότητά τους, την περιουσία τους και τον δασικό πλούτο. Πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και να μην εγκαταλείπουν τη φωτιά που ανάβουν, διότι μέσα σε ελάχιστο χρόνο μπορεί να προκληθεί καταστροφή», τόνισε ο κ. Σολδάτος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος