FOLLOW US: facebook twitter

«Καμία ευκαιρία στους δανειολήπτες» είναι η πρόταση της κυβέρνησης

Ημερομηνία: 23-09-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”117363″ img_size=”full”][vc_column_text]

Του Διονύση Καλαματιανού, Bουλευτή Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ,Αναπλ. Τομεάρχη Πολιτικής Προστασίας Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ., π. Διοικητή ΙΚΑ-ΕΤΑΜ,

Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. κατέθεσε σε διαβούλευση ένα νομοσχέδιο με τον πομπώδη τίτλο «Κώδικας διευθέτησης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας» ισχυριζόμενη ότι δήθεν είναι κοινωνικά δίκαιο και επιχειρηματικά αναπτυξιακό. Είναι όμως αυτή η αλήθεια; Είναι ένα νομοσχέδιο που δίνει πράγματι στους οφειλέτες μια δεύτερη ευκαιρία και κατ’ επέκταση ώθηση στην ελληνική οικονομία; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι, καθώς, πρόκειται ουσιαστικά για έναν πτωχευτικό κώδικα!

Για πρώτη φορά εισάγεται στο ελληνικό δίκαιο η πτώχευση φυσικού προσώπου, διάταξη προερχόμενη από το πτωχευτικό δίκαιο των Η.Π.Α. που έχει τεράστιες διαφορές από τη φιλοσοφία του ευρωπαϊκού δικαίου, σύμφωνα με την οποία είναι δομημένο το ελληνικό σύστημα απονομής δικαιοσύνης. Το νομοσχέδιο, μάλιστα, δεν είναι έργο νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, αλλά, προφανώς, το επεξεργάστηκαν μη θεσμικοί φορείς.
Πουθενά στο περιεχόμενό του δεν προβλέπεται προστασία της πρώτης κατοικίας. Μάλιστα, στην πτωχευτική περιουσία περιλαμβάνεται το εισόδημα του πτωχού, όπως ο μισθός και η σύνταξη, περιορίζοντας το ακατάσχετο μόνο σε ότι αφορά τις πολύ χαμηλές εύλογες δαπάνες διαβίωσης.

Στην πτωχευτική περιουσία περιλαμβάνεται ακόμα και ακίνητο που έχει τύχει προστασίας με δικαστική απόφαση κατ’ εφαρμογή του Ν. 3869/2010. Δηλαδή, με το νέο νόμο θα καταργούνται δικαστικές αποφάσεις, καταστρατηγώντας το Σύνταγμα και την αρχή της διάκρισης των εξουσιών. Επιπλέον, προβλέπεται ρευστοποίηση του συνόλου της περιουσίας του οφειλέτη. Η, δε, ρευστοποίηση των ακινήτων θα γίνεται σύμφωνα με την αντικειμενική και όχι την εμπορική αξία τους, με συνέπεια ο οφειλέτης και την περιουσία του να χάνει και να υπολείπεται σημαντικά ως προς την αποπληρωμή των χρεών του.

Η μεγάλη πλειοψηφία των οφειλετών χάνει οριστικά το ακίνητο της πρώτης κατοικίας. Μόνο τα ακίνητα όσων χαρακτηρίζονται ως ευάλωτοι οφειλέτες, θα μεταβιβάζονται σε Ιδιωτικό Φορέα Απόκτησης &Επαναμίσθωσης, από τον οποίο και θα τα εκμισθώνουν. Έτσι, ο ευάλωτος οφειλέτης μετατρέπεται από ιδιοκτήτης της κύριας κατοικίας του σε μισθωτή, καταβάλλοντας μισθώματα 12 ετών, το ύψος των οποίων θα αποφασίζει ο ιδιωτικός φορέας.  Αν ο δανειολήπτης δεν καταβάλει τα ενοίκια τριών μηνών χάνει δια παντός την κατοικία του και υποχρεώνεται σε έξωση.

Αν ο δανειολήπτης θελήσει και μπορέσει μετά το πέρας της 12ετίας να αποκτήσει το ακίνητο του, θα πρέπει να καταβάλλει τίμημα επαναγοράς, που θα συνδέεται με την εμπορική αξία του ακινήτου τη στιγμή εκείνη, ενώ τα ήδη καταβληθέντα μισθώματα δεν θα συνυπολογίζονται!

Αν ο δανειολήπτης θελήσει και μπορέσει να επαναγοράσει το σπίτι του νωρίτερα, θα επιβαρυνθεί με τα διαφυγόντα κέρδη του ιδιωτικού φορέα, που προκύπτουν από την καταβολή του υπολοίπου των μισθωμάτων έως τα 12 έτη!

Όλες αυτές οι διατάξεις σε συνδυασμό με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την επιτάχυνση των εκκρεμών υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη/Σταθάκη, που τάσσει ασφυκτικές προθεσμίες στους οφειλέτες, θα οδηγήσει περί τους 70.000 ιδιοκτήτες στην απώλεια της κυριότητας των ακινήτων τους.

Επιπλέον, με τις διατάξεις του νέου πτωχευτικού κώδικα που τέθηκε σε διαβούλευση, η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, οδηγείται σε αφανισμό. Λειτουργεί μόνο προς όφελος των μεγάλων και ισχυρών πιστωτών. Τα αυστηρά τεκμήρια της παύσης πληρωμών θα προκαλέσουν έκρηξη πτωχεύσεων και αναδιάταξη του επιχειρηματικού χάρτη προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Εν κατακλείδι, η πρόταση της κυβέρνησης οδηγεί σε απαλλοτρίωση των κατοικιών των πολιτών, ώστε να περάσουν στα χέρια των Τραπεζών και των Funds. Προκαλεί την εξαΰλωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση των μεγάλων πολυεθνικών ομίλων. Μετατρέπει τους μικροέμπορους, μικροεπιχειρηματίες και βιοτέχνες σε υπαλλήλους των 500 ευρώ, τους ιδιοκτήτες σπιτιών σε ενοικιαστές και εφόσον χαρακτηριστούν ευάλωτοι.

Γιατί ποιος πιστεύει ότι, μετά την 10ετή κρίση σε συνδυασμό με την επιλεκτική άρνηση της Κυβέρνησης να λάβει ουσιαστικά μέτρα στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας, αυτός που θα χάσει τώρα τα πάντα θα μπορέσει μέσα στα επόμενα 12 έτη ν΄ ανακάμψει, ώστε να αποκτήσει ξανά το σπίτι του ή να ξαναστήσει την επιχείρησή του, χωρίς πραγματική βοήθεια; Κανείς![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

olympia