Καλύτερη η φετινή αφετηρία για την ελαιοπαραγωγή
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”74393″ img_size=”full”][vc_column_text]Ομαλά υλοποιείται μέχρι τώρα το φετινό πρόγραμμα δακοκτονίας στην Ηλεία, κάτι που δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία για την παραγωγή ελαιολάδου μετά την καταστροφικη περσινή σοδειά.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της ΠΕ Ηλείας, η περσινή παραγωγή ελαιολάδου έφτασε στις 15.000 τόνους, όμως το πιο αρνητικό στοιχείο ήταν ότι ήταν προϊόν πολύ κακής ποιότητας. Η μέχρι τώρα εικόνα δείχνει ότι η κατάσταση φέτος είναι καλύτερη σε σχέση με πέρυσι τέτοια εποχή, όμως ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος είναι οι μήνες που θα καθορίσουν την τελική πορεία.
«Το πρόγραμμα δακοκτονίας υλοποιείται στον αρχικό του σχεδιασμό και είναι σε πλήρη εξέλιξη. Ο πρώτος δολωματικός ψεκασμός ξεκίνησε αμέσως μετά τις βροχές, στα μέσα Ιουλίου, και ολοκληρώθηκε. Τώρα παρακολουθούμε τις παγίδες να δούμε πώς εξελίσσεται ο πληθυσμός. Επίσης, γίνεται αυτοψία από τους τομεάρχες γεωπόνους δακοκτονίας για να δούμε την κατάσταση του ελαιοκάρπου,βλέπουμε πότε θα είναι η επόμενη έξοδος πληθυσμού ώστε να σχεδιαστεί και το επόμενο “χέρι”. Η φετινή εικόνα δεν έχει καμία σχέση με πέρυσι, είναι καλύτερη η αφετηρία φέτος, όμως είναι πολύ σημαντικό να δούμε την εξέλιξη της ελιάς τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, που είναι οι κρίσιμοι μήνες για την ελαιοπαραγωγή. Οι παραγωγοί δεν πρέπει να εφησυχάζουν αλλά να φροντίζουν και να παρακολουθούν την καλλιέργειά τους και να συμβουλεύονται τους γεωπόνους και την υπηρεσία. Η δακοκτονία είναι κοινή προσπάθεια και θέλει συνεργασία για τη σωστή αντιμετώπιση», δήλωσε στην «Πρωινή» ο προϊστάμενος του αρμόδιου τμήματος της ΔΑΟΚ ΠΕ Ηλείας, Γ.Μικεόγλου.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]