FOLLOW US: facebook twitter

Σε επιφυλακή η Κτηνιατρική Ηλείας για την αφρικανική πανώλη των χοίρων

Ημερομηνία: 02-08-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα
-Φοβούνται εισαγωγές από την Βουλγαρία μετά τα κρούσματα που σημειώθηκαν στη γειτονική χώρα

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες και της Ηλείας μετά τα κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη Βουλγαρία. Από το υπουργείο έχουν σταλεί σχετικές εγκύκλιοι με αναλυτικές οδηγίες για τα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, προκειμένου να μην εξαπλωθεί και στη χώρα μας το νόσημα. Η ανησυχία είναι έντονη, διότι τα αυξημένα κρούσματα στη γειτονική χώρα δεν είναι μόνο σε οικόσιτους αγριόχοιρους αλλά και σε μεγάλη εμπορική εκμετάλλευση, κάτι που εγκυμονεί κινδύνους από πιθανή μεταφορά χοίρων και στη χώρα μας.

Ευτυχώς, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πρόβλημα, όμως επειδή πρόκειται για πολύ ανθεκτικό ιό που προκαλεί σοβαρή ζημιά στο ζωικό κεφάλαιο, έχουν ενταθεί τα μέτρα στις κτηνιατρικές υπηρεσίες.

Η προϊσταμένη της Κτηνιατρικής της ΔΑΟΚ ΠΕ Ηλείας, Βούλα Αγγελοπούλου, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι η υπηρεσία θα προβεί σε ελέγχους προέλευσης των ζωοτροφών που προορίζονται για τις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις, και συστήνει σε χοιροτρόφους και υπεύθυνους σφαγειοτεχνικών εγκαταστάσεων και μεταφορείς ζώων να τηρούν αυστηρά όλα τα μέτρα βιοασφάλειας για την αποτροπή εμφάνισης του νοσήματος.

«Όλοι οι εμπλεκόμενοι (χοιροτρόφοι, κυνηγοί, προμηθευτές ζωωτροφών) θα πρέπει να είναι σε αυξημένη επαγρύπνηση και να μας ενημερώσουν αμέσως σε περίπτωση που διαπιστώσουν ύποπτο σύμπτωμα», ανέφερε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος