FOLLOW US: facebook twitter

«Καλοκαίρι με ασφάλεια» διά στόματος Σκέρτσου στο όνομα της τουριστικής περιόδου

Ημερομηνία: 14-05-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Με τον Άκη Σκέρτσο να επιστρατεύεται και πάλι, αυτή τη φορά παρουσία και του Βασίλη Κικίλια, με την ανακοίνωση της άρσης μέτρων όπως η μετάθεση της απαγόρευσης κυκλοφορίας στις 12.30 το βράδυ, η απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων και η κατάργηση της υποχρέωσης αποστολής γραπτού μηνύματος στο 13033, αλλά και με τη διατήρηση μέτρων όπως η απαγόρευση μουσικής στην εστίαση, έγινε η ενημέρωση  μία ημέρα πριν το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού. Πανηγυρική ανακοίνωση της διάθεσης περισσότερων από 8 εκατ. δωρεάν self tests από τον υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου, τον ίδιο που πριν από δύο μήνες προανήγγειλε δέκα εκατ. τέτοια τεστ εβδομαδιαίως.

Την κατάργηση της αποστολής SMS στο 13033 αλλά τη διατήρηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας να παραμένει και να μετατίθεται απλώς στις 12.30 το βράδυ ανακοίνωσαν οι υπουργοί Άκης Σκέρτσος και Βασίλης Κικίλιας, ενόψει του επίσημου ανοίγματος του τουρισμού στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό, Άκης Σκέρτσος ανακοίνωσε πως από την  Παρασκευή, 14 Μαΐου καταργείται η υποχρέωση των πολιτών να αποστέλλουν γραπτό μήνυμα στο 13033 για να βγουν από το σπίτι τους, μέτρο που βρίσκεται σε ισχύ αδιάκοπα από τον περασμένο Νοέμβριο, όπως και οι περιορισμοί στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Ακόμα, το λιανεμπόριο επιστρέφει από τις 14/5 στη λειτουργία με τα υγειονομικά πρωτόκολλα χωρητικότητας 1 πελάτη/25 τμ, χωρίς πλέον το click-in-a shop ή το click away. Παράλληλα, ανακοίνωσε την μετάθεση της επαναλειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών για 17 Μαΐου, των θερινών κινηματογράφων για τις 21 του ίδιου μήνα, και των ανοιχτών πολιτιστικών χώρων για τις 28. Επίσης, από τον Ιούνιο θα γίνονται γάμοι και βαφτίσεις σε εξωτερικούς χώρους με ανώτατο όριο τα 100 άτομα. Όλο το Μάιο, τέλος, θα εξακολουθήσει η απαγόρευση της ζωντανής μουσικής στα καταστήματα εστίασης.

Επίσης, ο Α. Σκέρτσος αναφέρθηκε ειδικότερα στις προϋποθέσεις των υπερτοπικών μετακινήσεων, ξεκαθαρίζοντας πως όποιος επιθυμεί να ταξιδέψει προς και από τα νησιά της χώρας(με εξαίρεση τη Λευκάδα και την Εύβοια), είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς, θα πρέπει με την κράτηση του εισιτηρίου του να διαθέτει είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (14 ημερών μετά τη δεύτερη δόση), είτε αρνητικό pcr test 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών είτε self test 24 ωρών. Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ίδιος υφυπουργός αναφέρθηκε στα στοιχειά για τα self tests, ανακοινώνοντας πως μέχρι σήμερα έχουν έχουν διατεθεί περισσότερα από 8 εκατ. δωρεάν self tests, σε περισσότερους από 2,9 εκατ. πολίτες. Κατά τραγική ειρωνεία, πρόκεται για το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος που πριν από δύο μήνες εμφανιζόταν να υπόσχεται πως κάθε πολίτης «από το τέλος Μαρτίου και τις αρχές Απριλίου, θα μπορεί να προμηθεύεται από το φαρμακείο της γειτονιάς του, ένα δωρεάν τεστ την εβδομάδα παρέχοντας τον αριθμό ΑΜΚΑ στον φαρμακοποιό, ώστε να μπορεί να επιτηρεί πλέον ατομικά τη μεταδοτικότητα του ιού», κάνοντας λόγο για δέκα εκατ. τεστ την εβδομάδα.

Απαντήσεις επιχείρησε να δώσει ο Α. Σκέρτσος και για τις «αιτίες» που σήμερα η χώρα ανοίγει με πολύ βαρύτερη υγειονομική κατάσταση από αυτήν με την οποία έκλεισε. Όπως υποστήριξε ο ίδιος, «πρώτον, πέρυσι δεν είχαμε εμβόλια ενώ φέτος έχουμε. Δεύτερον, με το ζόρι πέρυσι κάναμε 800 τεστ την ημέρα στην αρχή της πανδημίας ενώ φέτος υπερβαίνουμε τα 80.000 και ταυτόχρονα πραγματοποιούμε εκατομμύρια self tests σε εβδομαδιαία βάση. Τρίτον, πέρυσι η ανοσία του πληθυσμού ήταν σχεδόν μηδενική ενώ φέτος αυξάνεται εκθετικά. Τέταρτον, πέρυσι το εθνικό σύστημα υγείας ήταν πιο αδύναμο, ενώ φέτος έχουν προστεθεί 100άδες κλίνες απλές και ΜΕΘ».

«Χάρη σε όλους αυτούς τους παράγοντες λοιπόν, μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι αφήνουμε πίσω μας τα lockdown και ανοίγουμε με ασφάλεια» συμπέρανε ο Α. Σκέρτσος.

«Είμαστε κοντά στο επιθυμητό τείχος ανοσίας, παρατήρησε με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι τα στοιχεία των εισαγωγών και του μητρώου covid δείχνουν ότι από τους 1,3 εκατ. πολίτες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως έως σήμερα, μόνο το 0,3% έχει νοσήσει. Επιπροσθέτως, οι γιατροί επιβεβαιώνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα όσων βρίσκονται στις ΜΕΘ δεν έχει εμβολιαστεί» δήλωσε για τον εμβολιασμό ο ίδιος.

Πηγή: thepressproject.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος