FOLLOW US: facebook twitter

Ακήρυχτος «πόλεμος» για τη μαυρομάτα!

Ημερομηνία: 14-05-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Αγροτικά, Νέα
Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ της ΠΕΣ και μερίδας εμπόρων για τη διαχείριση της φετινής παραγωγής της σταφίδας
-Στάση αναμονής από το ΥΠΑΑΤ, το οποίο είναι ενήμερο για τη διαμάχη

Σφοδρή αντιπαράθεση για τη διαχείριση της φετινής σταφιδοπαραγωγής έχει ξεσπάσει το τελευταίο δεκαπενθήμερο στην Πελοπόννησο, με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΥΠΑΑΤ) προς το παρόν να παρακολουθεί την εξέλιξη τηρώντας στάση αναμονής.

Από τη μία πλευρά είναι η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών (ΠΕΣ) και από την άλλη εξαγωγείς και τυποποιητές που δραστηριοποιούνται στον ηλειακό Κάμπο και στην Αχαΐα, οι οποίοι ανταλλάσσουν μομφές για χειραγώγηση της τιμής και για συντεχνιακές αντιλήψεις που ζημιώνουν το προϊόν και τους παραγωγούς.

Οι… εχθροπραξίες ξεκίνησαν όταν η ΠΕΣ ζήτησε με επιστολή της προς το ΥΠΑΑΤ μέτρα στήριξηςτων σταφιδοπαραγωγών και των εξαγωγικών επιχειρήσεων Κορινθιακής Σταφίδας, προτείνονας ως καταλληλότερο την εφαρμογή προγράμματος απόσυρσης των πλεονασμάτων, όπως έγινε στον οινοποιητικό τομέα με την «απόσταξη κρίσης» για τις οινοποιητικές επιχειρήσεις και τον «πράσινο τρύγο» για τον παραγωγό.

«Πιστεύουμε ότι θα προστατεύσει την τιμή του παραγωγού από την αδιαμφισβήτητα μεγάλη κρίση που έρχεται σε τέσσερες μήνες.Θα προστατεύσει επίσης τις υγιείς εξαγωγικές επιχειρήσεις που διαχρονικά, και όχι ευκαιριακά, υπηρετούν την αγορά, η οποία έχει ανάγκη την υγιή επιχείρηση αλλά και τον παραγωγό(…) Ως σταφιδοπαραγωγοί προσπαθούμε να αποτρέψουμε τη βέβαιη κατάρρευση των τιμών που θα επέλθει τον Αύγουστο για να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε, κάποιοι άλλοι όμως επιθυμούν το αντίθετο και το βλέπουν ως ευκαιρία πλουτισμού», αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή.

Στη συνέχεια, ωστόσο, η επιστολή περιλαμβάνει και απόσπασμα επιθετικό προς άλλους σταφιδεμπόρους, τους οποίους κατηγορεί ως «ανύπαρκτους και με μικρή αντιπροσωπευτικότητα στη διαχείριση της Κορινθιακής σταφίδας» και τους καταλογίζει «προφανή σκοπιμότητα συντεχνιακής συνέργειας» και ότι«προσπαθούν να μην αναληφθεί καμιά πρόνοια από την πολιτεία για τους σταφιδοπαραγωγούς που το προϊόν τους επλήγη εξαγωγικά από τη πανδημία».

«Κάποιοι σκέπτονται πώς θα βγάλουν μεγαλύτερο εισόδημα από τους συναδέλφους σταφιδοπαραγωγούς που η ανέχειά τους θα τους αναγκάσει τον Αύγουστο να ξεπουλήσουν τη σταφίδα τους όσο κι όσο.Αυτό σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να το αφήσουμε να συμβεί», καταλήγει η ανακοίνωση.

«Πολεμική» απάντηση

Η ομάδα εξαγωγέων-τυποποιητών σήκωσε το… γάντι και με επιστολή της προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εξέφρασε τη διαφωνία τηςμε την ανακοίνωση της ΠΕΣ και κατηγόρησε ορισμένες Ανώνυμες Εταιρείες –που προφανώς έχουν επιρροή στην ΠΕΣ- ότι «έχουν αυτοαναγορευθεί υπερασπιστές των συμφερόντων των αγροτών».

Παράλληλα, καταλόγισαν στον πρόεδρο της ΠΕΣ ότι «εντελώς παραπλανητικά, στην αρχή της περιόδου ενημέρωνε τους παραγωγούς ότι η τιμή της σταφίδας θα αγγίξει τα 2ευρώ το κιλό, ως μέσο χειραγώγησης, για πολλοστή φορά, προκειμένου να αποθαρρύνει τους αγρότες να διαθέσουν την παραγωγή τους σε άλλους μεταποιητές- εξαγωγείς σε τιμές από1,50 ευρώ το κιλό έως 1,60 ευρώ το κιλό, τιμές που διαμορφώνονται αν η αγοράισορροπήσει με βάση της αρχές του υγιούς ανταγωνισμού» και χαρακτήρισαν τις προβλέψεις του περί καταβαράθρωσης των τιμών για τη νέαεσοδεία «παρακινδυνευμένες και ως ένα βαθμό άτοπες».

Επιπλέον, αφήνουν αιχμές για τα αδιάθετα αποθέματα σταφίδας, υποστηρίζοντας ότι η ΠΕΣ αρνήθηκε να τους πουλήσει ένα μέρος τους. «Η μη ανταπόκριση της στο αίτημά μας, μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν πραγματικά θέλει να διαθέσει τα αποθέματασταφίδας στην αγορά και στην εξαγωγή ή ο στόχος της είναι απλώς να τα στείλει στηχωματερή στηριζόμενη στην κρατική αρωγή», αναφέρουν στην επιστολή και διατυπώνουν βάσιμες υποψίες ότι «οι συγκεκριμένες αδιάθετες ποσότητες δεν είναιμόνο νέας εσοδείας αλλά και παλαιοτέρων ετών, οι οποίες έχουν υποβαθμιστεί πλέον και θακατέληγαν σε πολύ χαμηλή τιμή ως υποπροϊόν για οξοποίηση, αφού δεν έτυχαν της σωστήςδιαχείρισης. Τελικά, διαβλέπουμε ότι μέσω πρόσμιξης θα διοχετευτούν υπερτιμημένες στηναπόσυρση με την στήριξη του κράτους».

Για τον λόγο αυτό, εκφράζουν τη διαφωνία τους με οποιαδήποτε αναφορά σε αποθέματα και λήψη μέτρων στην παρούσα φάση,«καθότι είναι άγνωστα τα επίπεδα της φετινής παραγωγής», υπενθυμίζοντας τις καταστροφές από τον παγετό στην Ηλεία, και προτείνουν –εφόσον κριθεί αναγκαίο- τον Αύγουστο να χορηγηθεί οικονομική ενίσχυση απευθείας στους παραγωγούς μέσω των τραπεζικών τους λογαριασμών ήκάποιου είδους στρεμματική ενίσχυση που θα ενισχύσει το εισόδημάτους και ή την παράλληλη εφαρμογή πρακτικής πράσινου τρύγου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος