FOLLOW US: facebook twitter

Καλές αποδόσεις και τιμές για την πατάτα στην Ηλεία

Ημερομηνία: 12-12-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

Κοντά στο φράγμα του ενός ευρώ το κιλό κινείται η τιμή της εγχώριας πατάτας στα σούπερ μάρκετ, φτάνοντας τα 97 λεπτά χύμα και 98 λεπτά στο δίχτυ, ενώ μέχρι και 98 λεπτά κατέγραψε το ρεπορτάζ της «ΥΧ» σε συνοικιακά μανάβικα.

Ανακούφιση προκαλεί στις περισσότερες περιοχές η φθινοπωρινή σεζόν της πατάτας, μετά την περσινή χρονιά που χαρακτηρίστηκε εν πολλοίς καταστροφική. Οι πολύ μειωμένες παραγωγές στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης εξαιτίας της ξηρασίας που επικράτησε κατά την καλλιεργητική περίοδο είναι φανερό ότι έχουν «στενέψει» τα περιθώρια για άσκηση πίεσης στις τιμές που δίνουν οι έμποροι στην ελληνική πατάτα, δεδομένου ότι η προσφορά στην εγχώρια αγορά είναι συνολικά μικρότερη. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με έγκυρα διεθνή ΜΜΕ, γίνεται λόγος για μείωση της συγκομιδής της ΕΕ κατά 10 εκατ. τόνους στους 54,4 εκατ. τόνους, από 64,6 εκατ. τόνους το 2017, πράγμα το οποίο, όπως επισημαίνεται, «αντικατοπτρίζεται στον –μέχρι και– διπλασιασμό των τοπικών τιμών».

Με καλές αποδόσεις και ποιότητες, οι πατατοκαλλιεργητές στην Ηλεία απολαμβάνουν αυτή την περίοδο 50 λεπτά το κιλό και περιμένουν ακόμα καλύτερες τιμές όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, μας είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Πατατοπαραγωγών Ηλείας, Ανδρέας Τσουκαλάς. Ωστόσο, δεν κρύβει τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι το δυσβάσταχτο καλλιεργητικό κόστος, σε σχέση με τις τιμές που έχει όλα τα τελευταία χρόνια το προϊόν κάτω από την πίεση των αθρόων εισαγωγών, αποθαρρύνει τους παραγωγούς και τους οδηγεί σε περιορισμό των καλλιεργούμενων εκτάσεων, κάτι που παρατηρήθηκε και με τη φθινοπωρινή πατάτα της Ηλείας.

Πηγή: ypaithros.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος