FOLLOW US: facebook twitter

Δ. Καλαματιανός: «Χρέος μας να μην μπει ξανά η Ηλεία στο περιθώριο»

Ημερομηνία: 18-03-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”97655″ img_size=”full”][vc_column_text]

-Σημεία από την τοποθέτηση του βουλευτή Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ στην τηλεδιάσκεψη για τα ΑΕΙ

[/vc_column_text][vc_column_text]Με το ν. 4610/19, το νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με Υπουργό Παιδείας τον κ. Γαβρόγλου, στην Ηλεία ιδρύθηκαν για πρώτη φορά τρία πανεπιστημιακά τμήματα. Τμήμα Μουσειολογίας, Γεωπονίας και ΤΕΦΑΑ. Η τότε κυβέρνηση έπραξε σωστά με αυτή την επιλογή; Η απάντηση, ασφαλώς, είναι ΝΑΙ. Τα τμήματα αυτά συνδέονται με τον τόπο και τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα; Και πάλι η απάντηση είναι θετική. Συνεπώς, η ίδρυση των συγκεκριμένων τμημάτων στο νομό μας είναι δίκαιη και σωστή επιλογή. Τα τρία αυτά τμήματα είναι δεδομένο ότι συνδέονται με τις σπουδαίες δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νομού μας.

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε οριακό σημείο. Η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Ηλείας κρέμεται κυριολεκτικά από μια κλωστή, η οποία είναι έτοιμη να σπάσει. Η εισήγηση της επιτροπής στρατηγικού σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών επιβεβαίωσε τους φόβους μας γι’ αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών όλο αυτό το διάστημα έχει αποδείξει με τη στάση του ότι είναι μόνο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και όχι της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Ενδιαφέρεται μόνο για την ενίσχυση της πανεπιστημιούπολης στο Ρίο. Είναι μόνο των καθηγητών της Πάτρας, που θέλουν να διδάσκουν στο σπίτι τους. Υπονομεύει, ουσιαστικά, τη λειτουργία των περιφερειακών τμημάτων του, τα οποία βρίσκονται σε άλλους νομούς. Προσπαθεί, μάλιστα, να μας πείσει ότι δεν έχει τις δυνατότητες να στηρίξει και να ενισχύσει τμήματα που το έχουν άμεση ανάγκη, όπως π.χ. αυτό της Μουσειολογίας.

Εδώ πρέπει ν’ αναφερθεί ότι για την ενίσχυση των νεοϊδρυθέντων τμημάτων, η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, ο Υπουργός κ. Γαβρόγλου, είχε κατανείμει στο Πανεπιστήμιο Πατρών για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, 38 θέσεις ΔΕΠ. Σκοπός ήταν να στελεχωθούν τα νεοϊδρυθέντα τμήματα, ώστε να μπορέσουν να εκπληρώσουν τον ακαδημαϊκό και επιστημονικό τους ρόλο. Δυστυχώς, καμία θέση ΔΕΠ από αυτές δεν δόθηκε στη Μουσειολογία. Έπρεπε να φτάσουμε στο μη περαιτέρω για να δοθούν, τελικά, μετά από δύο σχεδόν χρόνια, δύο θέσεις μελών ΔΕΠ και λίγες θέσεις έκτακτου προσωπικού. Βέβαια, στο χειμερινό εξάμηνο, οι φοιτητές και οι οικογένειες τους έζησαν την πλήρη απαξίωση, με χαμένα μαθήματα, με τεράστιες ελλείψεις σε καθηγητές, σε διοικητικό προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.

Είναι σαφές ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών λειτουργεί συγκεντρωτικά. Δεν ακολουθεί την εξωστρέφεια και τη γεωγραφική κατανομή των Τμημάτων του, όπως πράττουν άλλα Ιδρύματα π.χ. το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Περιμένουμε και την τελική απόφαση της Συγκλήτου προκειμένου να διαπιστώσουμε αν το Πανεπιστήμιο Πατρών θα επιμείνει και θα προτείνει, επίσημα, την αλλαγή έδρας των τμημάτων. Περιμένουμε να δούμε αν θα προτείνει, στην ουσία, την εξάλειψη της Ηλείας από τον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Χώρας.[/vc_column_text][vc_single_image image=”131828″ img_size=”full”][vc_column_text]Περνάω τώρα στην κυβέρνηση.

Έχει γίνει πλήρως αντιληπτό ότι η Υπουργός Παιδείας και η κυβέρνηση συνολικά δεν επιθυμούν την ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων μας. Επιδιώκουν τη συρρίκνωσή τους.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται ο πρόσφατος νόμος που ψήφισαν, με την εφαρμογή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής. Με αυτή τη ρύθμιση θα μειωθούν οι φοιτητές στα δημόσια πανεπιστήμια κατά 24.000, γεγονός που θα πλήξει, κυρίως, τα περιφερειακά τμήματα των Πανεπιστημίων, μεταξύ των οποίων και τα τμήματα της Ηλείας.

Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από τις εισηγήσεις του Πανεπιστημίου, ενώ επικαλείται και τη γνωμοδότηση μιας δήθεν ανεξάρτητης αρχής, της οποίας η ίδια η κυβέρνηση έχει διορίσει τα μέλη. Αυτό παραδέχτηκε, ουσιαστικά, και ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Συρίγος, ο οποίος από το βήμα της Βουλής, εμμέσως πλην σαφώς, προδίκασε την απώλεια του τμήματος Γεωπονίας της Αμαλιάδας. Δυστυχώς, διαφαίνεται απολυτή ταύτιση απόψεων μεταξύ Κυβέρνησης και Πανεπιστήμιου Πατρών. Ρίχνουν την ευθύνη ο ένας στον άλλο, αλλά ουσιαστικά έχουν συμφωνήσει για το καταστροφικό αποτέλεσμα.

Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Για τη διατήρηση των τμημάτων της Ηλείας έχει αρμοδιότητα και ευθύνη το Πανεπιστήμιο Πατρών, αλλά την τελική ευθύνη την έχει η κυβέρνηση. Αυτή αποφασίζει για τη διαμόρφωση του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Χώρα, έχει την ευθύνη του στρατηγικού σχεδιασμού της και της ισόρροπης ανάπτυξης. Είναι δεδομένο ότι ο νόμος αλλάζει με νεότερο νόμο.

Επομένως, η κυβέρνηση αναγκαστικά έχει τον τελικό λόγο και την τελική ευθύνη για το κλείσιμο και τη μεταφορά των τμημάτων της Ηλείας.

Κρίσιμο ρόλο έχει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας οφείλει να συμβάλει με πράξεις για τη διατήρηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ηλεία.

Οφείλει να ενισχύσει και να χρηματοδοτήσει υποδομές και να συνδράμει στις ανάγκες για υλικοτεχνική υποδομή των τμημάτων του νομού.

Το έχει κάνει αυτό με χρηματοδότηση 1,5 εκατ.€ για παρεμβάσεις και αποκαταστάσεις λειτουργιών στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Πατρών στο Μεσολόγγι, αλλά και για άλλες ανάγκες του ιδρύματος. Προς αυτή την κατεύθυνση οφείλουν να κινηθούν και οι δήμοι. Πλέον, η κλεψύδρα έχει αδειάσει.

Είναι ώρα για δέσμευση, για ενεργοποίηση και έμπρακτη συστράτευση στον αγώνα για να διατηρήσουμε τα κεκτημένα μας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Έχουμε χρέος να μην αφήσουμε να μπει για μια φορά ακόμη ο νομός μας στο περιθώριο. Σε κάθε περίπτωση, αν πανεπιστήμιο και κυβέρνηση επιμείνουν στον εμπαιγμό και την καταστροφική υποβάθμιση της Ηλείας, η προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου, που δεν θα αργήσει να ξανάρθει, θα αποκαταστήσει την αδικία και θα επαναφέρει τη λειτουργία της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νομό μας και σε όλη τη Χώρα.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia