Διονύσης Καλαματιανός: Σε απόγνωση οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”75885″ img_size=”full”][vc_column_text]Οι παλινωδίες της κυβέρνησης στη διαχείριση της κρίσης έχουν πλήξει σε μεγάλο βαθμό την εικόνα του ελληνικού τουρισμού, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι του κλάδου να βρίσκονται σε απόγνωση. Από τον περασμένο Μάρτιο ο τουρισμός έχει υποστεί τεράστια ζημιά, χωρίς ταυτόχρονα να παρέχεται η οποιαδήποτε ουσιαστική στήριξη προς αυτόν.
Είναι εμφανές, πλέον, ότι το «άνοιγμα» του τουρισμού το καλοκαίρι έγινε με εντελώς λάθος τρόπο, δίχως τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων και τη διενέργεια των απαραιτήτων ελέγχων. Το σχέδιο (;) με το οποίο η κυβέρνηση επανεκκίνησε τον τουρισμό, δε βοήθησε στο ελάχιστο, ώστε να «ανασάνουν» οικονομικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου, παρά μόνο αφορούσε τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες. Επιπλέον, δημιουργήθηκε ένα απίστευτο «αλαλούμ», το οποίο, εκτός όλων των άλλων, εκθέτει τη χώρα ανεπανόρθωτα. Τα παραδείγματα της συνεχιζόμενης κυβερνητικής ανεπάρκειας, δυστυχώς, είναι πολλά. Αντιφάσεις μεταξύ κυβερνητικών στελεχών, ασυνεννοησία σχετικά με το άνοιγμα των διεθνών πτήσεων, ξενοδοχεία καραντίνας, κατηγοριοποίηση των νησιών κ.α. Επιπλέον, απόρροια της λανθασμένης διαχείρισης εισόδου των επισκεπτών, ήταν η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, καθώς, αυτά τον Ιούνιο ήταν ελάχιστα, ενώ από τον Ιούλιο και μετά πολλαπλασιάστηκαν.
Η δύσκολη αυτή κατάσταση αντανακλά άμεσα και στον κλάδο των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων, ο οποίος έχει μείνει εντελώς απροστάτευτος. Η εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων έγινε με αντιφατικό και άνισο τρόπο, γεγονός που συνετέλεσε στη δημιουργία ενός γενικότερου κλίματος ανασφάλειας. Ενδεικτικό είναι ότι ενώ ότι η πληρότητα στα αεροπλάνα, στα πλοία και στα λεωφορεία μεταφοράς μαθητών είναι 100%, στα τουριστικά λεωφορεία είναι 65%. Ταυτόχρονα, μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει ουσιαστική στήριξη προς τους επιχειρηματίες του κλάδου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι ελάχιστοι επαγγελματίες του κλάδου κατάφεραν να ενταχθούν σε προγράμματα όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή και το ΤΕΠΙΧ.
Είναι επιτακτική ανάγκη η κυβέρνηση να σκύψει στα προβλήματα των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων, λαμβάνοντας μέτρα στήριξης και ανακούφισης του κλάδου, όπως η ελάφρυνση από ασφαλιστικές εισφορές, η μείωση του ΦΠΑ, η μείωση των τελών κυκλοφορίας, το φθηνότερο καύσιμο κ.α. Επιπλέον, θα πρέπει να προχωρήσει στην άμεση οικονομική ενίσχυση του κλάδου, ο οποίος έχει υποστεί μείωση στον τζίρο και στα έσοδα του λόγω και του περιορισμού του ανώτατου ορίου πληρότητας επιβατών σε ποσοστό 65% των συνολικών θέσεων κάθε λεωφορείου, όπως είχε αναφέρει προσφάτως ο Υπουργός Τουρισμού ότι θα πράξει. Τα παραπάνω ζητάμε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με ερώτηση που καταθέσαμε προς τους αρμόδιους Υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μεταφορών και Υποδομών, Τουρισμού.
Σε μια χρονιά που, επί της ουσίας, είναι «χαμένη» από τουριστικής και ταξιδιωτικής πλευράς, κρίνεται επιβεβλημένη η λήψη μέτρων ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου, λόγω της μειωμένης τουριστικής κίνησης, καθώς ήδη, οι απώλειες του από τα μέσα Μαρτίου είναι πολύ μεγάλες. Παράλληλα, οι συνθήκες, εξαιτίας του 2ου κύματος της πανδημίας δυσκολεύουν συνεχώς, όλο και περισσότερο, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή, χιλιάδες άνθρωποι του κλάδου να βρίσκονται αντιμέτωποι με τα λουκέτα και την ανεργία.
Ο τουρισμός, αν και αποτελεί ζωτικό πυλώνα της οικονομίας μας, δυστυχώς αντιμετωπίζεται με προχειρότητα και γίνεται αποδέκτης των λανθασμένων χειρισμών της κυβέρνησης, η οποία πρέπει επιτελούς να παρέμβει άμεσα και αποτελεσματικά. Οτιδήποτε άλλο, εμπαίζει επιχειρήσεις και εργαζόμενους, βυθίζοντάς τους στην απελπισία.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]