FOLLOW US: facebook twitter

Διονύσης Καλαματιανός: Σε αδιέξοδο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ημερομηνία: 17-12-2020 | Συγγραφέας:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα δέχεται συνεχή χτυπήματα και η κυβέρνηση αρνείται να μεριμνήσει για την αναγκαία και ουσιαστική στήριξή της.Ηδραματική κατάστασηπεριγράφεται στονέο προϋπολογισμό, στον οποίο προβλέπεται διψήφιο νούμερο ύφεσηςγια το 2020, ενώ για το 2021ισχνή ανάκαμψη. Παρόλα αυτά, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, ακόμα και τώρα,αρνείται να λάβει γενναίες αποφάσεις τόνωσης της οικονομίας.

Τα οικονομικά μέτρα ενίσχυσης και στήριξης που έχουνυιοθετηθεί μέχρι στιγμής, κρίνονται στην καλύτερη περίπτωση τουλάχιστον ανεπαρκή, καθώς εμπεριέχουν μόνο την επιστρεπτέα προκαταβολή, δηλαδή, ένα νέο δανεισμό και την αναστολή των υποχρεώσεων. Μάλιστα, ακόμα και την επιστρεπτέα προκαταβολήπολλές από τις επιχειρήσεις αδυνατούν να τη λάβουν. Επίσης, η έκτακτη οικονομική ενίσχυσηπροςτους επαγγελματίες, που βρίσκονται σε υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας και στους εργαζόμενους που απασχολούν, δεν επαρκεί στο ελάχιστο για τις ανάγκες και τις υποχρεώσεις τους.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία κυβερνητική μέριμνα για ρυθμίσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, τον ΕΝΦΙΑ, τις εισφορές εργοδοτών, το φόρο εισοδήματος κ.α. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να αποπληρώνουν τους λογαριασμούς ρεύματος, τις δόσεις των δανείων τους, τα επαγγελματικά ενοίκια, έστω και μειωμένα, αλλά και τα ενοίκια κατοικίας, τα τέλη κυκλοφορίας κ.α. Εξάγεται, λοιπόν, το συμπέρασμα ότι ελάχιστα έχουν γίνει για την ανακούφιση και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σημαντικά προβλήματα προκαλεί το νέο κυβερνητικό μέτρο της παραλαβής έξω από το κατάστημα, του clickaway, που πρόσφατα υιοθετήθηκε ως λύση για την αντιμετώπιση της παρατεταμένης γενικής απαγόρευσης, τουlockdown. Δυστυχώς, και αυτό το μέτρο δεν λύνει κανένα πρόβλημα, αντιθέτως δημιουργεί ακόμα περισσότερα, καθώς το σύνολο, σχεδόν, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αδυνατεί να το εφαρμόσει.

Οι μόνες που ωφελούνται από αυτή την κίνηση είναι οι μεγάλες εμπορικές αλυσίδες, οι οποίες βλέπουν τα κέρδη τους να αυξάνονται, καθώς είναι εξοικειωμένες με το ηλεκτρονικό εμπόριο και κατέχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία για να υποστηρίξουν τη μέθοδο αυτή. Το αποτέλεσμα, λοιπόν, που προκύπτει από την εφαρμογή του clickaway είναι μία αγορά «δύο ταχυτήτων», με ταυτόχρονη«εκτίναξη» του αθέμιτου ανταγωνισμού. Αυτό άλλωστε γίνεται σαφές και από πλήθος εκπροσώπων εμπορικών συλλόγων σε όλη τη χώρα, οι οποίοι διατυπώνουν την πλήρη αντίθεσή τους προς αυτό το μέτρο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εγκαίρως έχει προτείνει, μεταξύ άλλων:

  • Ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους.
  • Χορήγηση άμεσης ρευστότητας με τη μορφή της μη επιστρεπτέας προκαταβολής στους πληττόμενους αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις.
  • Μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα.
  • Καταβολή ολόκληρουτου δώρου των Χριστουγέννων στους εργαζόμενους με κρατική δαπάνη.
  • Μόνιμη κατάργηση τέλους επιτηδεύματος και μείωση στο ΦΠΑ εστίασης από το 13% στο 6%.
  • Μόνιμη μείωση προκαταβολής φόρου στο 50% και μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης.
  • Αναστολή των  διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, φυσικού αερίου, υπηρεσιών τηλεπικοινωνίας.

Υπάρχει η δυνατότητα για γενναίες παρεμβάσεις, καθώς μπορούν να αξιοποιηθούνχρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα,όπως γίνεται στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, υπάρχουν τα 37 δις «μαξιλάρι» που άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εκλείπουν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί.

Αυτή τη στιγμή στην αγορά επικρατεί μόνο ανασφάλεια και αγωνία. Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα οδεύει προς τον αφανισμό. Η εστίαση, ο τουρισμός, οι παραγωγοί, το λιανεμπόριο, ο κλάδος του πολιτισμού και του θεάματος, όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, βρίσκονται σε απόγνωση. Παράλληλα, δεν πρέπει να λησμονούμε πόσοι άνθρωποι απασχολούνται σε αυτές τις επιχειρήσεις, οι οποίοι ζουν με την αγωνία του πότε και αν θα καταφέρουν να επιστρέψουν στις δουλείες τους.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση αδυνατεί να κατανοήσει την ανάγκη που υπάρχει στην αγορά για άμεση στήριξη και ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Προτιμά να ενισχύει τους λίγους και «εκλεκτούς», αδιαφορώντας στην πράξη για τη μεγάλη πλειοψηφία της επιχειρηματικότητας. Με τέτοιες επιλογές εκτινάσσει την ύφεση και τα λουκέτα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ