FOLLOW US: facebook twitter

Η αύξηση του κατώτατου μισθού

Ημερομηνία: 30-01-2019 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Γράφει ο Διονύσης Χ. Καλαματιανός*

Συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς η υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος. Καθημερινά σχεδόν πραγματοποιούνται σημαντικά βήματα, με θετικά μέτρα, τα οποία έχει ανάγκη η Ελληνική κοινωνία για να μπορέσει να στηρίξει ένα καλύτερο μέλλον.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου για τους νέους εργαζόμενους, αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική απόφαση, όχι μόνο στο επίπεδο του συμβολισμού, αλλά κυρίως σε αυτό της ουσίας. Επιβεβαιώνεται με σίγουρα και σταθερά βήματα ότι η έξοδος από τα μνημόνια δεν είναι μια απλή επικοινωνιακή διακήρυξη, αλλά πραγματικότητα, που βελτιώνει αναμφισβήτητα τη ζωή των Ελλήνων.

Δεν πρέπει οι εργαζόμενοι να ξεχάσουν ότι το 2012, με τρόπο άμεσο και συντριπτικό, ο κατώτατος μισθός μειώθηκε κατά 22% και κατά 32% για τους νέους έως 25 ετών. Ήταν τότε συγκεκριμένη η πολιτική επιλογή της εφαρμογής ακραίων συνταγών λιτότητας, νεοφιλελεύθερης έμπνευσης, που επιβεβαίωσε, σε συνδυασμό με άλλα μέτρα, το σκοτεινό πλαίσιο που διαμόρφωσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις για τον κόσμο της εργασίας.

Τώρα, μετά από 10 ολόκληρα χρόνια μειώσεων μισθών, υλοποιούνται οι επιμέρους εκφάνσεις του στρατηγικού στόχου της δίκαιης ανάπτυξης, του περιορισμού των ανισοτήτων και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Με την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ, χωρίς ηλικιακές διακρίσεις, αυξάνονται παράλληλα συνολικά 24 επιδόματα που συναρτώνται με αυτόν, όπως το επίδομα ανεργίας που διαμορφώνεται στα 400 ευρώ, η παροχή μητρότητας που αυξάνεται από τα 586 ευρώ στα 650 ευρώ κ.α., όπως επίσης προσαυξάνονται και οι διαμορφωμένες τριετίες.

Ενισχύεται με άμεσο τρόπο το εισόδημα των εργαζομένων, γεγονός που συνιστά αναπτυξιακό παράγοντα. Οι μικρομεσαίοι εργοδότες αποδέχονται ότι η αύξηση των μισθών ενισχύει τη ζήτηση και την κατανάλωση, βελτιώνοντας την οικονομική και επιχειρηματική ανάπτυξη της χώρας. Παράλληλα, ωφελούνται τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία έχουν άμεση ανάγκη από εισφορές που θα στηρίξουν τις καταβαλλόμενες συντάξεις και τις προνοιακές παροχές τους.

Η απόφαση αυτή αύξησης του κατώτατου μισθού, σε συνδυασμό με την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τη λειτουργία των συλλογικών συμβάσεων, τη σημαντική μείωση της ανεργίας από το 27% στο 18,3% και την εντατικοποίηση των ελέγχων για την αντιμετώπιση της μαύρης- ανασφάλιστης εργασίας, σηματοδοτεί την αλλαγή του τοπίου που τόσο έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι και κυρίως οι νέοι μας, ώστε να ανασχεθεί με τρόπο οριστικό η απώλεια εισοδήματός τους και η φυγή στο εξωτερικό για αναζήτηση καλύτερων συνθηκών εργασίας και μισθών.

Αποδεικνύεται στην πράξη ότι δημιουργούνται πλέον οι προϋποθέσεις για να αφήσουμε στο παρελθόν τα χρόνια της κρίσης και της χρεοκοπίας, να επουλώσουμε τις πληγές, να διορθώσουμε τις ανισότητες και να τονώσουμε την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, με μπροστάρη τον κόσμο της εργασίας και ιδιαίτερα τους νέους μας.

 

*Διονύσης Χ. Καλαματιανός

Νομικός, π. Διοικητής ΙΚΑ-ΕΤΑΜ,

π. Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Ναυτιλίας Ν.Π.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia