Νωρίς το απόγευμα έκλεισε το βιβλίο προσφορών και η απόδοσή του διαμορφώθηκε στο 3,6%,, ενώ οι προσφορές ξεπέρασαν τα 10 δισ. ευρώ.

Το σταθερό επιτόκιο του ομόλογου (το λεγόμενο ετήσιο κουπόνι) διαμορφώθηκε στο 3,4%. Στην όλη διαδικασία, όπως ήταν αναμενόμενο, κατατέθηκε πλήθος προσφορών, οι οποίες υπερκάλυψαν σχεδόν 4 φορέςτο δημοπρατούμενο ποσό.

Με τις τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνονται αναλυτές που θεωρούσαν ευνοϊκή τη συγκυρία για την έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές.

Τα δύο προηγούμενα ομόλογα ίδιας διάρκειας είχαν τις εξής αποδόσεις:

– Το 5ετές ομόλογο της κυβέρνησης Σαμαρά, που εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2014 και ωριμάζει σε τρεις μήνες, είχε απόδοση 4,95% και ετήσιο κουπόνι 4,75%.

– Το 5ετές ομόλογο που εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2017 και καλύφθηκε κατά 50% από «φρέσκο χρήμα» και κατά 50% από ανταλλαγή του ομολόγου Σαμαρά με τον καινούργιο τίτλο, είχε απόδοση 4,625% και ετήσιο κουπόνι 4,375%.

Τσακαλώτος: Μια στενάχωρη είδηση για τη ΝΔ

Μετά το κλείσιμο των αγορών, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ζήτησε το λόγο στην Ολομέλεια προκειμένου να μιλήσει για την ολοκλήρωση της έκδοσης πενταετούς ομολόγου.

«Έχω μια στενάχωρη είδηση για τη ΝΔ και είναι ιδιαίτερα λυπηρό ότι ο κ. Βορίδης έχει μόνο έναν συνάδελφό του να του κρατάει το χέρι», είπε ξεκινώντας την παρέμβασή του ο υπουργός Οικονομικών. «Είχε αποτύχει η στρατηγική ότι δεν βγαίνουμε από το μνημόνιο και η στρατηγική ότι βάζουμε όλα τα αυγά μας στο καλάθι της μη-μείωσης των συντάξεων και ύστερα η ΝΔ προέβλεπε ότι δεν θα βγούμε ποτέ στις αγορές», συνέχισε.

Ο υπουργός χαρακτήρισε επίσης πολύ θετικό το γεγονός ότι στην έκδοση μετείχαν, αγοράζοντας το 5ετές ομόλογο, μακροπρόθεσμοι επενδυτές με αποτέλεσμα να περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός των κερδοσκοπικών κεφαλαίων. Στον αντίποδα, ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε ότι είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει πως «έκλεισε η επιτυχημένη μας έκδοση πενταετούς ομολόγου. Αυτά τα 2,5 δισ. ευρώ είναι το 36% της συνολικής μας απαίτησης για το 2019». Τόνισε επίσης ότι το σταθερό επιτόκιο του ομολόγου (το ετήσιο κουπόνι) διαμορφώθηκε στο 3,45%. «Ξεπέρασε κάθε προσδοκία», είπε χαρακτηριστικά.

«Το πιο σημαντικό είναι όταν θα δείτε από τη συμμετοχή των επενδυτών, ότι αρχίζει μια σημαντικότατη μεταστροφή από heads funds σε κανονικούς επενδυτές», τόνισε επίσης ο υπουργός Οικονομικών.

«Θα δείτε από αυτή την έκδοση ότι η Ελλάδα αλλάζει κατηγορία. Δεν χαίρομαι για τη στενοχώρια των συναδέλφων και ελπίζω να επενδύσετε σε μια στρατηγική που δεν θα σας στενοχωρεί κάθε καλή είδηση για την οικονομία και για την κοινωνία», είπε κλείνοντας την παρέμβασή του.

Πηγή: tvxs.gr