Διονύσης Καλαματιανός: Υπονομεύει τη συλλογική προσπάθεια το σχέδιο της κυβέρνησης
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”75885″ img_size=”full”][vc_column_text]Είναι νωπές, ακόμα, οι θριαμβολογίες των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη μετά την άρση του lockdown. Τότε, τα κυβερνητικά στελέχη «πανηγύριζαν» ότι έσωσαν τη χώρα από την πανδημία, αγνοώντας επιδεικτικά την καθοριστική συμβολή του ελληνικού λαού με την υπεύθυνη στάση που κράτησε.
Στο χρονικό διάστημα που ακολούθησε, ελάχιστα έγιναν ώστε να στηριχθούν ουσιαστικά η δημόσια υγεία και η οικονομία της χώρας. Τον Μάρτιο, με πολύ λιγότερα κρούσματα η κυβέρνηση προχώρησε στο «κλείσιμο» κάθε δραστηριότητας. Στη συνέχεια, ενώ ήταν γνωστό ότι θα ερχόταν ένα δεύτερο, ίσως και ισχυρότερο κύμα της πανδημίας, η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για να θωρακίσει και να προστατέψει τη χώρα. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν ενισχύθηκε, η αγορά «στέγνωσε» από ρευστότητα με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι, οι επιχειρηματίες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι να στενάζουν οικονομικά, οι παραγωγοί μας δε στηρίχτηκαν για την τεράστια απώλεια εισοδήματος που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο τουρισμός υπολειτουργεί, η ανεργία εκτοξεύεται ξανά.
Εκεί που σίγουρα έδωσε βάρος η κυβερνητική πολιτική είναι στο επικοινωνιακό πεδίο, όπου προσπαθεί να μας πείσει για την αποτελεσματικότητα και την ικανότητα της. Υιοθέτησε τις γνωστές πρακτικές, όπως τη «γενναιόδωρη» χρηματοδότηση των ΜΜΕ και την προσπάθεια μετατόπισης της ευθύνης στους πολίτες και ιδιαίτερα στις νέες και τους νέους μας.
Οι πολιτικές της κυβέρνησης μέχρι στιγμής είναι ακατάλληλες και ανεπαρκείς. Απέχουν, δε, παρασάγγας από το να υπηρετήσουν ένα στοχευμένο και συγκεκριμένο πλάνο δράσεων, που θα θωρακίσει τη δημόσια υγεία. Αναφέρουμε ενδεικτικά, μερικά από τα «επιτεύγματα» της:
- Αύξησε την πληρότητα σε ποσοστό 85% στα πλοία, ενώ αυξάνονταν τα κρούσματα και ενέκρινε 100% πληρότητα στα αεροπλάνα.
- Τα υγειονομικά πρωτόκολλα στις διάφορες πύλες εισόδου της χώρας είναι διαφορετικά.
- Η προσπάθεια επανεκκίνησης του τουρισμού έγινε άναρχα και χωρίς τη διενέργεια μαζικών τεστ, γεγονός που εξυπηρέτησε τους ξένους touroperators, όχι όμως την προστασία των πολιτών από τον κορονοϊό.
Τα άσχημα, δυστυχώς, δε σταματούν εδώ, καθώς σε λίγο καιρό θα επιστρέψουν οι μαθητές μας στα θρανία. Ο τρόπος, όμως, που σχεδιάζεται να γίνει η επιστροφή, πραγματικά κρύβει σοβαρούς κινδύνους. Αντί να μειωθούν οι μαθητές, όπως επιτάσσει η κοινή λογική, αυξάνονται στις σχολικές αίθουσες! Πως είναι δυνατόν να συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο πάνω από 25 μαθητές; Πιστεύει πραγματικά κάποιος ότι μόνο με τη χρήση της προστατευτικής μάσκας θα προφυλαχθούν τα παιδία; Προφανώς όχι… Αντί να προγραμματιστούν περισσότερες προσλήψεις εκπαιδευτικών, η κυβέρνηση ρισκάρει επικίνδυνα, καθώς εν μέσω πανδημίας ο αριθμός των μαθητών είναι αυξημένος στις αίθουσες.
Η κυβέρνηση συνεχίζει να χαράσσει μια πορεία καταστροφική για τον τόπο. Το επερχόμενο φθινόπωρο, δυστυχώς, διαφαίνεται εξαιρετικά δύσκολο. Με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, η χώρα έμεινε απροστάτευτη από τις συνέπειες της πανδημίας. Αφουγκραζόμαστε το φόβο και την αγωνία της κοινωνίας, που παρακολουθεί τις ελλιπέστατες ενέργειες της κυβέρνησης. Η δημόσια υγεία, αλλά και ο κόσμος της εργασίας, η επιχειρηματικότητα, η εστίαση, ο τουρισμός, ο πρωτογενής τομέας εκπέμπουν σήμα κινδύνου. Δεν είμαστε στο πάρα πέντε, είμαστε πλέον στο και πέντε. Πριν οι συνθήκες χαρακτηριστούν ως μη αναστρέψιμες, η κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει τις αναποτελεσματικές και επικίνδυνες πρακτικές που ακολουθεί και να υιοθετήσει ένα πλάνο δράσεων με κοινωνικό πρόσημο, πραγματικής ενίσχυσης των δημόσιων δομών υγείας και πρόληψης ενάντια στον κορονοϊό, αλλά και ουσιαστικής στήριξης της αγοράς, που τόσο πολύ το έχει ανάγκη.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]