FOLLOW US: facebook twitter

Καινοτόμο πρόγραμμα από το Παν/μιο Πελ/σου, σύλλογο ΑμεΑ «Ήλις» & ΚΔΑΠ-ΜΕΑ «Διάπλασις»: Κοινός στόχος η εξωστρέφεια των ΑμεΑ μέσω του αθλητισμού

Ημερομηνία: 04-12-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Εκπαίδευση, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”125474″ img_size=”full”][vc_column_text]Η εξωστρέφεια και η ενσωμάτωση των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) στην κοινωνία μέσω του αθλητισμού είναι ο κοινός στόχος της συνεργασίας που πρόκειται να αναπτύξουν ο σύλλογος ΑμεΑ Ήλειας, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ «Διάπλασις» στον Πύργο, μέσα από ένα καινοτόμο και πρωτοποριακό πρόγραμμα.

Ο αναπλ. καθηγητής του Τμήματος Οργάνωσης & Διαχείρισης Αθλητισμού (ΤΟΔΑ), Αθανάσιος Στριγκάς, ο οποίος βρέθηκε χθες στα γραφεία του ΚΔΑΠ στον Πύργο για να συζητήσει το πλαίσιο συνεργασίας, εξήγησε στην «Πρωινή» το σκεπτικό του εγχειρήματος, τις καινοτόμες πτυχές του και τον στόχο που θέλει να επιτύχει.

«Είναι ένα πρόγραμμα οργάνωσης και διαχείρισης αθλητικών δραστηριοτήτων για άτομα με αναπηρία, το οποίο λειτουργεί στο πανεπιστήμιό μας τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Εκπαιδεύουμε εξειδικευμένους επιστήμονες, οι οποίοι προσεγγίζουν τον χώρο της αναπηρίας μέσα από το πρίσμα του αθλητισμού. Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας του προγράμματος αλλά και του τμήματος είμαστε σήμερα εδώ για να συζητήσουμε με δύο πολύ σημαντικούς τοπικούς φορείς στον χώρο της αναπηρίας, το ΚΔΑΠ ΜΕΑ Διάπλασις και τον σύλλογο ΑμεΑ Ήλις. Η συνάντηση αυτή έχει ως κύριο στόχο να βρούμε τους τομείς επικοινωνίας, επαφής και κοινής δράσης. Θεωρούμε ότι το πανεπιστήμιο δεν μπορεί να είναι αποκομμένο από τις τοπικές κοινωνίες, αντίθετα θα πρέπει να συνδεθεί άμεσα με όλους εκείνους τους φορείς οι οποίοι παράγουν κοινωνικό έργο και να προσπαθήσει να βοηθήσει τις δυνάμεις αυτές να αναπτυχθούν και να εκπληρώσουν τους στόχους που έχουν θέσει στο καταστατικό τους», τόνισε και στη συνέχεια εξήγησε το πλάνο του προγράμματος.

«Εμείς είμαστε ένας φορέας που προσφέρει εκπαίδευση και τεχνογνωσία. Σε πρώτη φάση θέλουμε να εκπαιδεύσουμε εργατικό δυναμικό και τους εθελοντές που ασχολούνται με Άτομα με Αναπηρία και δεύτερος μεγάλος στόχος είναι να περάσουμε στην κοινωνία ότι ο χώρος της αναπηρίας μπορεί να προσεγγιστεί και να υπηρετηθεί και από τον αθλητισμό. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι αυτή τη στιγμή ένα ποσοστό γύρω στο 90-95% των ανθρώπων με αναπηρία είναι μέσα στο σπίτι. Τα άτομα αυτά πρέπει να τα βγάλουμε και ένας καλός τρόπος είναι μέσα από τον αθλητισμό. Συνεργάτες σε αυτή τη προσπάθεια είναι σιγουρά τα σωματεία που υπηρετούν τον χώρο της αναπηρίας, γιατί αυτοί γνωρίζουν ποσά είναι τα άτομα αυτά και πού βρίσκονται. Μέσα από τα σωματεία αυτά μπορούμε να προσεγγίσουμε τους ανθρώπους που χρήζουν των υπηρεσιών μας. Το ίδιο συμβαίνει και με τα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, γιατί απασχολούνται μια σειρά από εξειδικευμένους επιστήμονες σε διαφορετικούς τομείς. Εμείς θέλουμε όλες αυτές οι δομές ανά την Ελλάδα να προσφέρουν υπηρεσίες φυσικής αγωγής και να μας βοηθήσουν να εκπληρώσουμε τους στόχους μας, που είναι να υπηρετήσουμε την αναπηρία μέσα από τον αθλητισμό. Είναι η πρώτη συνεργασία που ως πανεπιστήμιο ξεκινάμε. Στόχος μας είναι αυτού του είδους της συνεργασίας να την επεκτείνουμε σε όλη τη χώρα», σημείωσε προσθέτοντας ότι πρέπει να αναπτυχθούν και συνέργειες με την τοπική αυτοδιοίκηση για να βοηθηθούν τα άτομα με αναπηρία.[/vc_column_text][vc_single_image image=”125475″ img_size=”full”][vc_column_text]«Αναγκαία και επωφελής η συνεργασία»

Ο Γενικός Διευθυντής του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ «Διάπλασις», Άγγελος Αλεξόπουλος, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της συνεργασίας, τονίζοντας ότι η τεχνογνωσία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων είναι κομβική για την ελληνική αγορά εργασίας.

«Καλωσορίζουμε τέτοιου είδους ενέργειες μέσα από τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, διότι τις θεωρούμε αναγκαίο να υπάρχουν. Ευελπιστούμε ότι η συνεργασία θα αποδώσει τα μέγιστα και από άποψη τεχνογνωσίας και από άποψη πόρων, προκειμένου να βελτιώσουμε και εμείς το πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης στο ΚΔΑΠ, για αυτό και εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας για τη σημερινή συζήτηση. Το ζητούμενο εδώ και χρόνια στην ελληνική πραγματικότητα είναι τα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να συνδεθούν με την αγορά εργασίας. Υπάρχει ένα μεγάλο κενό σε πρακτικό επίπεδο, για αυτό είναι σημαντική η εφαρμογή αυτού του καινοτόμου και στοχευμένου προγράμματος, διότι μέσα από αυτή τη συνεργασία θα προκύψουν και θέσεις απασχόλησης που τις επιζητούμε», επισήμανε και πρόσθεσε ότι οι αθλητικές δραστηριότητες είναι στόχος του ΚΔΑΠ προκειμένου να αποφύγει την «ιδρυματοποίηση».

Παρούσα ήταν και η πρόεδρος του Συλλόγου ΑμεΑ «Ήλις», Αγαθή Ρηγοπούλου, η οποία εξέφρασε την ικανοποίησή της για την υλοποίηση του προγράμματος και ανέφερε πως η πόλη του Πύργου έχει ανάγκη από αθλητικές δραστηριότητες στα Άτομα με Αναπηρία. «Επιτέλους να βγουν έξω τα άτομα με αναπηρία», σχολίασε. Παρών ήταν και ο διευθυντής του ΚΔΑΠ, Παναγιώτης Βασιλείου, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το πρόγραμμα.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot