«Κάηκε το 15% του δασικού πλούτου» – Τον απολογισμό του δασαρχείου για το 2021 έκανε ο Παν. Λάττας
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”154603″ img_size=”full”][vc_column_text]-Τι ανέφερε για τους δασικούς χάρτες και την ανάγκη στελέχωσης της υπηρεσίας
Toυ Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Καταστροφική για τον δασικό πλούτο του Πύργου και της Αρχαίας Ολυμπίας ήταν η χρονιά που ολοκληρώνεται, καθώς η πολυήμερη πυρκαγιά του Αυγούστου άφησε πίσω της εκατοντάδες καμένα στρέμματα.
Όπως ανέφερε στην «Πρωινή» ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας, κάνοντας τον ετήσιο απολογισμό, κάηκε περίπου το 15% της περιοχής, επιφέροντας σοβαρές επιπτώσεις στην χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής.
«Η χρονιά που σε λίγες μέρες ολοκληρώνει τον κύκλο της, για την περιοχή ευθύνη μας αποτέλεσε μια πολύ θλιβερή χρονιά, καθότι ένα πολύ σημαντικό τμήμα της, σχεδόν το 15%,αποτεφρώθηκε από την πύρινη λαίλαπα. Τόσο η βλάστηση όσο και η άγρια ζωή επλήγησαν για τρίτη φορά τα τελευταία σχεδόν είκοσι χρόνια με αλυσιδωτές συνέπειες και στο έδαφος, στον αέρα και στο νερό. Τους τελευταίους μήνες είμαστε σχεδόν με όλες μας τις δυνάμεις και με την προσθήκη επιπρόσθετων δυνάμεων με εξειδικευμένο προσωπικό περίπου 150 ατόμων από πιστοποιημένους δασικούς συνεταιρισμούς, εργαστήκαμε και θα συνεχίσουμε και τη νέα χρονιά να εργαζόμαστε, προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη συγκράτηση του εδάφους στην εστία του, να εμποδίσουμε τη διαβρωτική και παρασυρτική δύναμη των όμβριων υδάτων και γενικά να ανορθώσουμε το πληγωμένο από την πυρκαγιά φυσικό περιβάλλον», τόνισε ο κ. Λάττας.
Παράλληλα, σημείωσε ότι στα θετικά της χρονιάς συμπεριλαμβάνεται η βελτίωση του αγροτοδασικού δικτύου με τη βοήθεια του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, χάρη στη χορήγηση πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Πράσινο Ταμείο, αλλά και από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας., αλλά και η εκπόνηση προγραμματικών συμβάσεων με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον Δήμο Πύργουγια την αποκατάσταση της κοίτης μεγάλων ρεμάτων με τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα και για την αντιπυρική θωράκιση του Βουνού Κατακόλου, αντίστοιχα.
Δασικοί χάρτες και προσωπικό
Ο κ. Λάττας αναφέρθηκε και στο ζήτημα των δασικών χαρτών, που επί 18 μήνες είχαν «παγώσει», τονίζοντας πως η επίλυση διαφορών που προέκυψαν μετά την ανάρτησή τους, είναι ήδη σε εξέλιξη, καθώς οι δύο επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων που έχουν οριστεί, εργάζονται συνεχώς ώστε να επιλύσουν αυτές τις διαφορές στο συντομότερο χρονικό διάστημα.
«Οι αιτήσεις που αφορούν το άρθρο 67 του Ν.998/79, των δασωμένων αγρών (ΑΔ), επίσης διεκπεραιώνονται σε ικανοποιητικό βαθμό. Βέβαια εκκρεμεί η επίλυση του προβλήματος των εκτάσεων που άλλαξαν χρήση και εμφανίζουν αγροτική μορφή στις αεροφωτογραφίες του 2007, δηλαδή οι εκτάσεις με την ένδειξη ΔΑ και για τις οποίες αναμένονται εξελίσσεις εντός του νέου έτους», είπε σχετικά.
Παράλληλα, δήλωσε πως η φετινή ενίσχυση λόγω των πυρκαγιών με εποχιακό προσωπικό και συγκριμένα με δύο Δασολόγους, δύο Δασοπόνους και έναν Διοικητικό βοηθά το Δασαρχείο Πύργου να αυξήσει την ισχύ του αλλά για περιορισμένο διάστημα, καθότι το πάγιο αίτημα εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια είναι η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των βαθμίδων ώστε να εξασφαλιστεί η δυναμική λειτουργία της υπηρεσίας και να συμβάλει καθοριστικά στην ανόρθωση και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
«Ολοκληρώνοντας τον απολογισμό μας, ο οποίος αποτελεί και την αρχή για τον προγραμματισμό νέων εργασιών και για τις οποίες ήδη έχουμε ξεκινήσει, θα αναφερθούμε αναλυτικότερα μετά την αρχή του νέου έτους και αφορούν κυρίως έργα όχι μόνο αντιδιαβρωτικά αλλά προστασία των δασών και δασικών εκτάσεων, τεχνικών αναδασώσεων, αναψυχής και ορεινού τουρισμού», κατέληξε.[/vc_column_text][vc_single_image image=”154605″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]