FOLLOW US: facebook twitter

Καϊάφας: «Δεμένα χέρια» λόγω Natura

Ημερομηνία: 25-04-2024 | Συντάκτης:

-Mόνο από πρόγραμμα του ΥΠΕΝ μπορεί να χρηματοδοτηθεί το έργο στον Καϊάφα

-Τι απάντησε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Νίκος Κοροβέσης, στην επερώτηση του περ/κού συμβούλου Ηλείας, Κώστα Διαμαντόπουλου

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Μόνο από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας μπορεί να δοθεί λύση για την επανένταξη της ανάπλασης των υποδομών στη Λίμνη Καϊάφα σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, καθώς ο χαρακτηρισμός της περιοχής ως Natura «δένει τα χέρια» της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Όπως εξήγησε στο χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Νίκος Κοροβέσης, απαντώντας στη σχετική επερώτηση του Περιφερειακού Συμβούλου της ελάσσονος μειοψηφίας, Κώστα Διαμαντόπουλου, σχετικά με την αξιοποίηση του Καϊάφα και τον ρόλο της Περιφέρειας, η Διαχειριστική Αρχή δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει περιοχή χαρακτηρισμένη Natura.

«Κάτι τέτοιο είναι εφικτό μόνο από χρηματοδοτικό εργαλείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Το πρόγραμμα στο οποίο είχε ενταχθεί ο Καϊάφας, δεν αφορούσε τη Διαχειριστική Αρχή. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορούσε ΕΠΑΝΕΚ το οποίο αποτελεί τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου Οικονομίας. Προφανώς, σχετική ανωριμότητα το έθεσε εκτός προγράμματος και απεντάχθηκε», ανέφερε και υπενθύμισε πως ο ίδιος ως αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού & Τουρισμού, είχε κάνει επαφές με την τότε διευθύντρια της ΕΤΑΔ για ζητήματα τα οποία έχουν δρομολογηθεί.

«Είχαμε συζητήσει δύο θέματα: 1. Να ενταχθεί ο Καϊάφας στα ειδικά χωροταξικά σχέδια για τον τουρισμό. Ύστερα από πίεση το 2023 από την Περιφερειακή Αρχή και βουλευτές της Ηλείας, εκδόθηκε πρόσκληση ενδιαφέροντος για το business plan του Καϊάφα 2. Να αξιοποιηθεί το Παρά Θιν’ Αλός και η ευρύτερη περιοχή», ανέφερε.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Διαμαντόπουλος είχε ζητήσει στην επερώτησή του να πληροφορηθεί αν έχει υπάρξει πρόσφατη επικοινωνία της Περιφέρειας με την ΕΤΑΔ ΑΕ για την αξιοποίηση του Καϊάφα, ποιο είναι το σχέδιο της ΕΤΑΔ ΑΕ και ποιο το μέλλον του έργου που ξεκίνησε και σταμάτησε, αν έχει ζητηθεί η συμμετοχή της Περιφέρειας στη χρηματοδότηση των έργων και ποια είναι η πρόταση της Περιφέρειας για το συγκεκριμένο έργο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος