FOLLOW US: facebook twitter

Και τυπικά εντός στην Ολυμπία Οδό η Πατρών-Πύργου

Ημερομηνία: 23-12-2021 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”154720″ img_size=”full”][vc_column_text]-Υπερψηφίστηκε χθες από τη Βουλή η σχετική τροπολογία

-Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα, η νέα χάραξη και τα τεχνικά στοιχεία του έργου


Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Υπερψηφίστηκε χθες από το ελληνικό Κοινοβούλιο η επανένταξη της Πατρών-Πύργου στη σύμβαση παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού, προκειμένου να αρθεί και το τελευταίο νομικό εμπόδιο για να ξεκινήσουν εκ νέου οι εργασίες κατασκευής του αυτοκινητόδρομου.

Όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου που ψηφίστηκε χθες, με την τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης ενεργοποιείται το δικαίωμα επαναφοράς του τμήματος Πάτρα – Πύργος του Αυτοκινητόδρομου Ελευσίνα – Κόρινθος – Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα, η κατασκευή του οποίου είχε αναβληθεί το 2013, καθιστώντας δυνατή την έναρξη εργασιών για την παράδοσή του σε πλήρη λειτουργία.

Με το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπεται η καταβολή πρόσθετης Χρηματοδοτικής Συμβολής του Δημοσίου ύψους 216,7 εκατ. ευρώ κατανεμημένη σε εννέα τμηματικές καταβολές, συνδεόμενες με την επίτευξη κατασκευαστικών οροσήμων και προθεσμία καταβολής τρεις μήνες από την επίτευξη εκάστου οροσήμου. Η προβλεπόμενη συνολική προθεσμία ολοκλήρωσης του Τμήματος Πάτρα – Πύργος ορίζεται στους σαράντα μήνες από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της Συμφωνίας Τροποποίησης της Σύμβασης Παραχώρησης και παράλληλα προβλέπεται Αποκλειστική Τμηματική Προθεσμία 36 μηνών από την ανωτέρω ημερομηνία για την ολοκλήρωση του Τμήματος Κάτω Αχαΐα-Πύργος.

Για τη διασφάλιση της έγκαιρης ολοκλήρωσης του έργου, τίθεται η επιβολή ιδιαίτερης ποινικής ρήτρας σε βάρος του Παραχωρησιούχου για την υπέρβαση της συνολικής προθεσμίας κατασκευής του Τμήματος Πάτρα – Πύργος, καθώς και για την υπέρβαση της Αποκλειστικής Τμηματικής Προθεσμίας του Τμήματος Κάτω Αχαΐα-Πύργος.

Επίσης, ρυθμίζεται η εκ νέου παράταση της Περιόδου Παραχώρησης κατά τρία χρόνια σε περίπτωση που, κατά τη λήξη του δεύτερου έτους της Πρώτης Παράτασης (η οποία είχε συμφωνηθεί κατά την τροποποίηση της Σύμβαση Παραχώρησης το 2013), η Ονομαστική Απόδοση Δεσμευτικής Επένδυσης είναι κατώτερη της Ονομαστικής Απόδοσης Δεύτερης Παράτασης Περιόδου Παραχώρησης η οποία ορίζεται σε 10,25%. Η κοινοπραξία της Ολυμπίας Οδού θα βάλει το ποσό των 114 εκατ. ευρώ στο έργο μέσω τραπεζικού δανεισμού. Στον νόμο προβλέπεται η απαλλαγή από την καταβολή διοδίων τελών των οχημάτων που ανήκουν κατά πλήρη κυριότητα και χρησιμοποιούνται από Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) ή αναπήρους πολέμου για την μεταφορά τους, όταν αυτοί επιβαίνουν στο όχημα και φέρουν Δελτίο Στάθμευσης Α.ΜεΑ. ή Δελτίο ειδικής ταυτότητας αναπήρου πολέμου.

Οκτώ κόμβοι και νέα χάραξη στο 80% της διαδρομής

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Πρωινή», ο νέος δρόμος θα ακολουθεί νέα χάραξη, ανατολικά της υφιστάμενης Εθνικής Οδού Πατρών-Πύργου, με την οποία συμπίπτει μόνο στο τμήμα ΒΙΠΕ-Μιντιλόγλι. Ο αυτοκινητόδρομος περιλαμβάνει οκτώ κόμβους (Μιντιλόγλι, ΒΙΠΕ, Κάτω Αχαΐα, Βάρδα, Κυλλήνη, Γαστούνη, Αμαλιάδα, Πύργος), που συνδέουν τον αυτοκινητόδρομο με πολλά χωριά και πόλεις καθώς και με τη βιομηχανική ζώνη της Πάτρας, 15 γέφυρες, 27 Άνω διαβάσεις & 37 Κάτω διαβάσεις, δύο Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών και ένα εφεδρικό Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας στον Πύργο, που περιλαμβάνει και εγκατάσταση της Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων.

Η έναρξη των εργασιών προσδιορίζεται για την άνοιξη του 2022 και οι εργασίες θα εκτελούνται ταυτόχρονα σε όλο το μήκος του δρόμου, προκειμένου να μην υπάρχουν χρονικές αποστάσεις στην πρόοδο των τμημάτων του έργου.

Το κόστος των διοδίων θα είναι 4,7 ευρώ και θα τοποθετηθούν δυο μετωπικοί σταθμοί διοδίων, σε Πύργο και Κάτω Αχαΐα, και δύο πλευρικοί, σε Αμαλιάδα και Κάτω Αχαΐα. Όπως επισημάνθηκε στην Πρωινή, στην Πατρών-Πύργου θα εφαρμοστούν από την πρώτη μέρα όλες οι τεχνολογικές καινοτομίες που ισχύουν αυτή τη στιγμή στην Ολυμπία Οδό, όπως π.χ. η χιλιομετρική χρέωση.

Σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη απόδοσης των εσόδων από τα διόδια, πηγές της κοινοπραξίας σημείωσαν ότι το έργο δεν είναι επιδοτούμενο κι ότι δεν προβλέπεται κρατική επιδότηση απώλειας εσόδων –εξαιρούνται οι λόγοι ανωτέρας βίας προφανώς- κι ότι αν η πρόβλεψη του υπάρχοντος μοντέλου δεν επαληθευτεί, αποφασίστηκε να παραταθεί η σύμβαση παραχώρησης κατά τρία χρόνια, δηλαδή να από το 2038 ως το 2041.[/vc_column_text][vc_single_image image=”154721″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot