FOLLOW US: facebook twitter

Και οι επτά ζητούν μειώσεις!

Ημερομηνία: 07-02-2023 | Συντάκτης:

-Αντιδράσεις από τους δήμους της Ηλείας για τις αυξημένες αντικειμενικές

-Σε Πύργο, Αμαλιάδα, Ολυμπία και Κάμπο οι μεγαλύτερες αυξήσεις

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Τη μείωση της τιμής ζώνης στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων τους ζητούν ο ένας μετά τον άλλον οι δήμοι της Ηλείας με την υποβολή των αιτημάτων τους στο υπουργείο Οικονομικών, αφού χθες ολοκληρώθηκε η σχετική προθεσμία που είχε δοθεί για τα αιτήματα διόρθωσης, χωρίς όμως να αποκλείεται νέα ολιγοήμερη παράταση.

Η αρχή έγινε από τον δήμο Πύργου, καθώς σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αποφασίστηκε να ζητηθεί η οριζόντια μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά 20%, με ταυτόχρονη διατύπωση έντονων επιφυλάξεων για τον τρόπο υπολογισμού της τιμής ζώνης.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος Πύργου, ΤάκηςΑντωνακόπουλος, οι εκτιμητές χρησιμοποιούν αμφιλεγόμενες μεθόδους καθορισμού τις τιμής ζώνης, οι οποίες οδηγούν σε υπέρμετρη φορολόγηση ανύπαρκτου πλούτου.

«Παίρνουν ηλεκτρονικά δεδομένα και εξ αποστάσεως, χωρίς να επισκεφθούν ή να γνωρίζουν τον Πύργο ή οποιαδήποτε άλλη περιοχή, μερικές μικρές αγγελίες πωλήσεως ακινήτων από διάφορες συνοικίες και με μαθηματικές αναγωγές, αυθαίρετες, αδιαφανείς και αμφιβόλου ορθότητας, καθορίζουν τις τιμές ζώνης. Όμως αν δεν γίνει επιτόπια επίσκεψη, πώς είναι δυνατόν με τη χρήση μόνο μαθηματικών εξισώσεων να υπάρξει εκτίμηση πού να προσεγγίζει κατά το δυνατόν την πραγματική εμπορική αξία των ακινήτων κάθε περιοχής» αναρωτήθηκε και επισημαίνει πως αν δεν μειωθούν οριζοντίως κατά 20% οιαντικειμενικές αξίες, θα συνεχίζεται επ’ αόριστονη φορολόγηση περιουσίας που δεν υπάρχει».

Πανάκριβα τα λιοστάσια στην Αμαλιάδα!

Εντός των ημερών αναμένεται να συνεδριάσει και το δημοτικό συμβούλιο Ήλιδας για να συζητεί το πρόβλημα, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, η επέκταση του σχεδίου πόλεως της Αμαλιάδας έχει εκτοξεύσει σε απαγορευτικά ύψη την τιμή σε αγροτικές εκτάσεις.

«Έχουμε περιπτώσεις που από 1.000 ευρώ το στρέμμα πήγαν 120.000 ευρώ τα λιοστάσια» σχολίασε ο δήμαρχος Γ. Λυμπέρης, τονίζοντας ότι θα προτείνει τη μείωση των τιμής ζώνης σε ποσοστό τουλάχιστον 60% για αυτές τις περιπτώσεις, ενώ σε ορισμένες ζώνες εντό της Αμαλιάδας θα θέσει προς συζήτηση τη μείωση κατά περίπου 30%.

Τι ζητούν Ολυμπία, Κρέστενα και Ζαχάρω

Ακολούθησε ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, όπου το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε την ομαδοποίηση των οικισμών με βάση τους πολεοδομικούς χαρακτηρισμούς (στάσιμους, ορεινούς, ενδιαφέροντες) βρίσκοντας την ελάχιστη από το Υπουργείο τιμής ζώνης της κάθε ομάδας και προτείνοντας για όλη την ομάδα 30% μείωση της ελάχιστης τιμής για όλους τους οικισμούς και ειδικά για την ΤΚ Αρχαίας Ολυμπίας, να μειωθούν οι τιμές των αντικειμενικών αξιών κατά 30% ανά τιμή ζώνης.

«Από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας και της αγοράς ακινήτων στο Δήμο μας, όχι μόνο το τελευταίο αλλά και τα προηγούμενα έτη, αντιθέτως μάλιστα. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι σημερινές αντικειμενικές αξίες των ακινήτων είναι πολύ μεγαλύτερες από τον Μέσο Όρο της αγοραίας τιμής κάθε ζώνης, όπως καλά γνωρίζουμε από τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται σε τοπικό επίπεδο (αγοραπωλησίες ακινήτων, απαλλοτριώσεις, μισθώσεις κ.λπ.).

Θεωρούμε αδιανόητο συμπολίτες μας να χάνουν επιδόματα που τα έχουν τόση ανάγκη, επειδή ανέβηκε η αντικειμενική αξία του σπιτιού τους και ως Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλουμε να υπερασπιστούμε το κοινωνικό σύνολο και να διεκδικήσουμε το να προστατεύονται οι ευάλωτες ομάδες», τόνισε και δήλωσε ότι αξιολογεί ως «αδικαιολόγητα υψηλές τις ορισθείσες τιμές εκκίνησης για τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας», ανέφερε ο δήμαρχος Γ. Γεωργιόπουλος.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο δήμος Ζαχάρως, καθώς αποφασίστηκε η υποβολή αιτήματος για μείωση κατά 30% των τιμών ζώνης στην πόλη της Ζαχάρως και στις λοιπές κοινότητες. Ο δήμαρχος Κώστας Αλεξανδρόπουλος, στην εισήγησή του, επεσήμανε πως δεν λήφθηκαν υπόψη ορισμένες παράμετροι που συμβάλλουν καθοριστικά στη διαμόρφωση των τιμών ζώνης στην περιοχή, όπως είναι η μείωση του πληθυσμού, η μηδενική τουριστική ανάπτυξη, η μη τήρηση της Αρχής της Αναλογικότητας και η αύξηση φόρων και επιβαρύνσεων και πως η ενδεχόμενη αύξηση των τιμών ζώνης θα προσθέσει άλλο ένα βάρος στην οικονομία των νοικοκυριών, ιδίως στις περιοχές όπου παρατηρείται σημαντική μεταβολή σε σχέση με τις προ του 2022 εφαρμοζόμενες τιμές.

Στον δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων οι τιμές αυξήθηκαν στα 600 ευρώ από 550 και ο δήμαρχος Σάκης Μπαλιούκος έστειλε αίτημα για την επιστροφή τους στην προηγούμενη τιμή, δεδομένου ότι η οικονομική κατάσταση δεν τεκμηριώνει την αύξηση.«Έχουμε χτυπηθεί από πλημμύρες και πυρκαγιές, ενώ η έλλειψη μεγάλων έργων δεν δημιουργεί υπεραξία στην περιοχή μας. Κατά συνέπεια, δεν δικαιολογείται έστω αυτή η μικρή αύξηση στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων του δήμου μας», δήλωσε.

Μείωση ζητούν και οι δήμοι του Κάμπου

Από τον δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης κατατέθηκε ολοκληρωμένη πρόταση για μειώσεις που μεσοσταθμικά αγγίζουν το 30 με 35%, καθώς ανά δημοτική ενότητα ισχύουν διαφορετικές τιμές, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τα Λεχαινά και την Ανδραβίδα που είναι στα 900 ευρώ η τιμή ανά τ.μ. και ο δήμος ζητά τη μείωση στα 550 ευρώ! «Οι τιμές ζωνών είναι υπέρογκα αυξημένες στο Δήμο μας, καθώς η περιοχή εξακολουθεί να είναι αγροτική, χωρίς να έχει επέλθει μεταβολή και αξιοποίηση στους οικισμούς. Επιπλέον, οι τιμές αυτές επηρεάζουν και τον υπολογισμό του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (Τ.Α.Π.», τόνισε ο κ. Λέντζας.

Μείωση κατά 30% επί της παλιάς αντικειμενικής τιμής πρότεινε και ο δήμος Πηνειού «Ο νομός Ηλείας είναι από τους τελευταίους στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις της ΕΛ.ΣΤΑΤ ως προς το ατομικό εισόδημα των πολιτών, υπάρχει στασιμότητα και όχι ανάπτυξη και η αγοραστική δύναμη είναι πεσμένη και πιεσμένη και ως εκ τούτου οι τιμές των ακινήτων παραμένουν χαμηλές και όχι αυξανόμενες», δήλωσε ο δήμαρχος Ανδρ. Μαρίνος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot