FOLLOW US: facebook twitter

Βιβλική καταστροφή, χιλιάδες νεκροί & εγκλωβισμένοι στα συντρίμια!

Ημερομηνία: 07-02-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

Εκτιμήσεις για πάνω από 10.000 νεκρούς σε Τουρκία-Συρία από το φονικό σεισμό των 7,8 ριχτερ

Χιλιάδες οι εγκλωβισμένοι, αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο ο αριθμός των θυμάτων

Μια ανείπωτη τραγωδία με εφιαλτικές εκτιμήσεις για το αριθμό των θυμάτων και σκηνές απο τις εικονες διάσωσης που κόβουν την ανάσα, βιώνει η Τουρκία μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου.

Τους 2.300 ειχαν φτάσει μέχρι χθες το απόγευμα οι νεκροί στην Τουρκία και τη Συρία, από τον φονικό σεισμό των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στη νοτιοανατολική Τουρκία και έγινε αισθητός ως την Αίγυπτο και το Ιράκ.

Συμφωνα με τα ενημερωμένα στοιχεία, 1.498 είναι οι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Τουρκία και 802 στη Συρία, ενώ σύμφωνα με την επίσημη υπηρεσία υπηρεσιών διάσωσης της Τουρκίας, μέχρι αυτή την ώρα υπάρχουν τουλάχιστον 7.634 τραυματίες και 2.834 κτίρια έχουν καταστραφεί. Ο οργανισμός ανέφερε ότι έχουν καταγραφεί 120 μετασεισμοί.

Μερικές ώρες αργότερα από το πρώτο χτύπημα του Εγκέλαδου, σημειώθηκε και νέος σεισμός 7,7 ριχτερ περίπου 100 χιλιόμετρα βορειότερα συγκριτικά με τον προηγούμενο και 12 λεπτά αργότερα ακολούθησε μετασεισμός περίπου 6 Ρίχτερ. “Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη για τον πληθυσμό. Θα υπάρξει ανάγκη για μεγάλη βοήθεια», αναφέρει σε ανάρτησή του το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο.

Με δεδομένο ότι οι εγκλωβισμένοι κάτω από τα τσακισμένες πολυκατοικίες και τα κτίρια υπολογίζονται σε χιλιάδες, οι ειδικοί φοβούνται τα χειρότερα, εκτιμώντας ότι ο αριθμός των νεκρών θα ξεπεράσει τους 10.000!

Έκκληση για διεθνή βοήθεια

Ο Τούρκος πρόεδρος Τ. Ερντογάν τόνισε ότι δεν μπορεί να προβλέψει πόσο ακόμη θα αυξηθεί ο απολογισμός των νεκρών, καθώς συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.
«Όλες οι ομάδες μας τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Σουλεϊμάν Σοϊλού στο τουρκικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Habertürk, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση της χώρας του απευθύνει έκκληση «για διεθνή βοήθεια».

Μέχρι στιγμής 45 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια στην Τουρκία, για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού, ανάμεσά τους η Ελλάδα αλλά και η εμπόλεμη Ουκρανία.

Η Ελλάδα έστειλε μια ομάδα επίλεκτων πυροσβεστών της ΕΜΑΚ που μεταφέρθηκε με C-130, για να βοηθήσει τα σωστικά συνεργεία που ψάχνουν να σώσουν ανθρώπους στα χαλάσματα μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία. Πρόκειται για 25 άτομα με ειδικό υλικό καθώς επίσης και ειδικό όχημα το οποίο θα χρησιμοποιήσουν για να αναζητήσουν ζωντανούς μέσα στα συντρίμμια των κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, ενώ μαζί τους βρίσκεται και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.

Σωστικά συνεργεία και η πολιτική προστασία καθώς και σύροι πυροσβέστες προσπαθούν να ανασύρουν επιζήσαντες από τα συντρίμμια.

Λέκκας: Ο σεισμός δεν θα επηρεάσει ρήγματα στον ελληνικό χώρο

“Εείναι ένας πάρα πολύ μεγάλος σεισμός και οι συνέπειές του θα είναι πολλαπλές”, ο οποίος προήλθε από ένα μεγάλο ρήγμα που ξεκινά από τον Λίβανο και φτάνει μέχρι τη Μαύρη θάλασσα” σημειωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Έ. Λέκκας εκτιμώντας ωστόσο ότι ο σεισμός αυτός δεν θα επηρεάσει ρήγματα στον ελληνικό χώρο ούτε έχει σχέση με την σεισμική δόνηση που σημειώθηκε τα ξημερώματα στη Ρόδο, μεγέθους 4,2 Ρίχτερ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος