Και νέα παράταση διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών για το ωρολόγιο πρόγραμμα – Στην Δ/νση Β/θμιας Εκπαίδευσης χθες η ΕΛΜΕ Ηλείας
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”114766″ img_size=”full”][vc_column_text]Την αντίθεσή τους στο νέο ωρολόγιο πρόγραμμα διατύπωσαν για ακόμα μια φορά χθες οι καθηγητές της Ηλείας με συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον Πύργο.
Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν, τα όσα προβλέπονται με το νέο πρόγραμμα ουσιαστικά αφήνουν εκτός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μια σειρά ειδικοτήτων και συγκεκριμένα εκπαιδευτικούς καλλιτεχνικών, κοινωνικών επιστημών, οικονομίας, Πολιτικών Μηχανικών – Αρχιτεκτόνων. Με τις αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα, ανατρέπονται τα εργασιακά δικαιώματα χιλιάδων καθηγητών. Χιλιάδες οργανικές θέσεις χάνονται. Η συμπλήρωση ωραρίου για ορισμένες ειδικότητες θα είναι πρακτικά αδύνατη. Η «εξαφάνιση» γνωστικών αντικειμένων, ειδικά στο Λύκειο θα οδηγήσει χιλιάδες εκπαιδευτικούς σε εργασιακή αβεβαιότητα και τελικά εκτός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στην καλύτερη περίπτωση από Σεπτέμβρη θα κυριαρχούν οι γενικευμένες δεύτερες και τρίτες αναθέσεις και η μόνιμη κινητικότητα των συναδέλφων για να συμπληρωθεί ωράριο.
«Εκφράζουμε τη διαμαρτυρία μας γιατί αλλάζουν το τοπίο στο σχολείο και υπάρχουν πολλές ειδικότητες που εξοβελίζονται. Με αυτό τον αντιεκπαιδευτικό τρόπο προσπαθούν να λύσουν προβλήματα…» επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας Τρύφωνας Αθανασόπουλος, προσθέτοντας ότι «αύριο» απολύονται 40.000 εκπαιδευτικοί που στήριξαν και στηρίζουν το σχολείο. «Είναι οι συνάδελφοι αναπληρωτές το μέλλον των οποίων μετά τις αλλαγές στο εργασιακό τοπίο είναι αβέβαιο και πιθανόν πολλοί να μην ξαναγυρίσουν στα σχολεία. Είμαστε απέναντι στην πολιτική που ακολουθεί το υπ. Παιδείας και παρότι το επόμενο διάστημα είναι περίοδος διακοπών οι άνθρωποι της κυβέρνησης θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους! Το οφείλουμε στα παιδιά μας!».
Με τη σειρά της η γραμματέας της ΕΛΜΕ Ευρυδίκη Παυλοπούλου τόνισε ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου και της εκπαίδευσης όταν ολόκληρα γνωστικά αντικείμενα εξοβελίζονται από αυτά και ταυτόχρονα οι συνάδελφοι που διδάσκουν αυτά τα αντικείμενα οδηγούνται οι μεν αναπληρωτές στην ανεργία οι δε μόνιμοι στην υπεραριθμία. «Θα αποτελέσουν μια δεξαμενή πλεοναζόντων εκπαιδευτικών που στην καλύτερη περίπτωση θα γυρίσουν 3 και 4 σχολεία για να συμπληρώσουν το ωράριο τους. Όλο αυτό έγινε με την αυταρχική μέθοδο του σοκ και δέους εν μέσω πανελλαδικών και έχει ως στόχο να μειωθεί το κόστος του εκπαιδευτικού συστήματος εις βάρος των εργαζομένων, να υπονομευθούν θέσεις εργασίας και ένα σημαντικό κομμάτι εκπαιδευτικών, οι αναπληρωτές να οδηγηθούν στην ανεργία. Ζητάμε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και το ωρολόγιο πρόγραμμα. Το δικαίωμα στην εργασία και στη μόρφωση είναι δικαίωμα και εκπαιδευτικών και μαθητών».
Ο Διευθυντής εκπαίδευσης Βασίλης Δημητρέλλος, τους άκουσε με προσοχή και τους υποσχέθηκε πως θα μεταφέρει τα αιτήματα τους στα ανώτατα κλιμάκια του Υπ. Παιδείας ενώ με την ευκαιρία της συνάντησης τους αυτής, ευχαρίστησε όλους τους εκπαιδευτικούς που έδωσαν όπως είπε τον καλύτερο τους εαυτό για τη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων στο Νομό.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]