FOLLOW US: facebook twitter

Κ. Παναγιωτόπουλος: Προτάσεις για την άρση των εμποδίων δημιουργίας ΑΠΕ (Φωτοβολταϊκών πάρκων, κλπ)

Ημερομηνία: 07-10-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Επιστολή του επιχειρηματία Κώστα Παναγιωτόπουλου της ομώνυμης Κεραμοτουβλοποιίας στα συναρμόδια Υπουργεία

Εννιά προτάσεις με τις αλλαγές που απαιτούνται ώστε να αρθούν τα εμπόδια που υπάρχουν για τη δημιουργία ΑΠΕ (φωτοβολταικών πάρκων κ.α.) καταθέτει με επιστολή του ο επιχειρηματίας Κώστας Παναγιωτόπουλος της ομώνυμης Κεραμοτουβλοποιίας στα Δουνείκα Ηλείας προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Ανάπτυξης, Ενέργειας, Οικονομικών και Αγρ. Ανάπτυξης, τους Ηλείους Βουλευτές, τον Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας και τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, τους Δημάρχους του Νομού και τους προέδρους του ΕΒΕ Ηλείας, του Τεχνικού Επιμελητήριου Ηλείας και Δυτικής Ελλάδος και του Συνδέσμου Βιομηχάνων Πελ/σου & Δυτικής Ελλάδας.

Στην επιστολή αναφέρει:

«Λόγω των μεγάλων εμποδίων και τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε για την δημιουργία ΑΠΕ (φωτοβολταϊκών κ.α), ειδικά στον Νομό Ηλείας, σας ενημερώνω για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, το ταχύτερο δυνατόν:

1. Να επιτρέπεται σε Ζ.Ο.Ε. (Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου) και σε Ζώνες Υψηλής Παραγωγικότητας η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών, καλύπτοντας έως το 50% της έκτασης αυτής και χωρίς περιορισμό της έκτασης, όταν πρόκειται για συμψηφισμό κατανάλωσης (net metering).

2. Η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ προς συμψηφισμό (net metering), να είναι έως το διπλάσιο της εγκατεστημένης ισχύος, της επιχείρησης που θα γίνεται συμψηφισμός (net metering), ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες την νύχτα και τους χειμερινούς μήνες, όπου δεν υπάρχει ηλιοφάνεια.

3. Να επιτρέπονται απεριορίστου ύψους ισχύος φωτοβολταϊκά ανά άτομο, ιδιώτες κλπ, όπως και σε μεγάλες επιχειρήσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, παρόχους, πολυεθνικές κλπ..

4. Να επιτρέπεται στις ενεργειακές κοινότητες, αν πρόκειται για συμψηφισμό ηλεκτρικής ενέργειας, από ενεργοβόρες επιχειρήσεις ή από Δήμους κλπ, η συμμετοχή έως το 98% στην ενεργειακή κοινότητα, ανάλογα με την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να μπορούν να συμψηφίζουν αυτή, με την παραγωγή. Με το 20% που ισχύει δεν μπορούν να συμψηφίσουν όλη την κατανάλωση.

5. Να επιτρέπεται η δημιουργία ΑΠΕ για συμψηφισμό (net metering) από τις επιχειρήσεις που καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια σε απομακρυσμένους χώρους από την παραγωγή, όπως μπορεί να γίνει και με ενεργειακές κοινότητες, ειδικού σκοπού (net metering).

6. Θα πρέπει να εξαλειφθούν τα εμπόδια που υπάρχουν , τα οποία είναι μόνο στη χώρα μας. Να γίνουν απλές οι διαδικασίες, δημιουργώντας φωτοβολταϊκά και άλλες ΑΠΕ.

7. Να γίνουν ενέργειες προς τον ΔΕΔΔΗΕ να ενισχύσει το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να μπορεί να δεχτεί την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.

8. Θα πρέπει να ενημερωθούν οι Δήμοι, όλοι οι επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι και λοιποί καταναλωτές, κάτοικοι για τις οικίες τους κλπ, ότι είναι πολύ συμφέρον να συμμετέχoυν σε ενεργειακή κοινότητα ή από μόνοι τους, οπωσδήποτε να φτιάξουν ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά κλπ), για συμψηφισμό ηλεκτρικής ενέργειας (net metering). Μηδενίζει το κόστος της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Το κόστος αυτών είναι περίπου όσο είναι η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας δύο (2) ετών, ανάλογα των ημερών λειτουργίας των επιχειρήσεων ανά έτος. Το κόστος κατασκευής μπορεί να καλυφθεί και με μακροχρόνια δανειοδότηση, με ετήσιο κόστος αποπληρωμής περίπου το 20% της ετήσιας αξίας της ηλεκτρικής κατανάλωσης.

9. Όση παραγόμενη ενέργεια δεν συμψηφίζεται, να αποζημιώνεται με την τρέχουσα τιμή που αγοράζει ο πάροχος.

Αυτά είναι απαραίτητα να γίνουν πάση θυσία! Εκτός από τις επιχειρήσεις και τους πολίτες, το έχει ανάγκη η Χώρα. Ήδη έπρεπε να έχουν γίνει. Έχουμε τον ήλιο, που είναι δώρο Θεού. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την δύναμη που έχουμε. Θα έχει η χώρα μας ενεργειακή επάρκεια!!! Δεν θα εξαρτάται η τιμή της KWH από το φυσικό αέριο.

Παρακαλώ πάρα πολύ για τις ενέργειές σας».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος