Οι δεισιδαιμονίες των Χριστουγέννων
Κατά το έθιμο, ο χρόνος «μεταξύ του έτους που φεύγει και εκείνου που έρχεται» αρχίζει από τα Χριστούγεννα και ανάγεται στη διαφορά των 12 νυχτών μεταξύ του σεληνιακού και του ηλιακού ημερολογίου. Είναι οι λεγόμενες «Δύσκολες Νύχτες» που πέφτουν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου – μια μαγική εποχή κατά την οποία, σύμφωνα με τη μυθολογία, ο πνευματικός κόσμος αναζητά σύνδεση με τον πραγματικό κόσμο.
Για να μην κινδυνεύσετε να υποστείτε κάποια ζημιά, σύμφωνα με τους δεισιδαίμονες, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να απέχετε από ορισμένες δραστηριότητες στην περίοδο «μεταξύ των ετών» .
Το πιο διαδεδομένο έθιμο τα Χριστούγεννα είναι να μην πλένουμε ή να κρεμάμε τα ρούχα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα λευκά σεντόνια γιατί «θα μπορούσαν να κλαπούν από άγριους καβαλάρηδες και στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν ως σάβανο για ένα μέλος της οικογένειας» .
Όχι περιττές εργασίες
Μια άλλη δεισιδαιμονία λέει ότι τα Χριστούγεννα και τις επόμενες μέρες, θα πρέπει να αποφεύγετε κάθε περιττή εργασία, γιατί θα φέρει κακοτυχία στο σπίτι. Επίσης, δεν πρέπει να κόβετε τα μαλλιά και τα νύχια σας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου – χρησιμεύουν ως προστατευτική ασπίδα!
Περίσσεψε επίσης κάτι από το χριστουγεννιάτικο δείπνο; Απλά μην το πετάξετε! Σύμφωνα με τους δεισιδαίμονες, τα υπολείμματα από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι ρίχνονταν στα δέντρα και τα χωράφια για να εγγυηθούν μια καλή σοδειά.
Ο κατάλογος των ανεξήγητων εμπειριών που πολλοί έχουν βιώσει από πρώτο χέρι ή τουλάχιστον γνωρίζουν από φήμες από τον κύκλο των φίλων τους είναι μακρύς: το δυσοίωνο προαίσθημα πολλές φορές συνδέεται με κάποια κακή είδηση.
Δεισιδαίμονες το ένα τρίτο των ανθρώπων
Οι έρευνες δείχνουν ότι κατά μέσο όρο σχεδόν το ένα τρίτο των ανθρώπων είναι δεισιδαίμονες. Πιστεύουν σε υπερφυσικά φαινόμενα. Το εντυπωσιακό είναι ότι το ποσοστό είναι διπλάσιο στις γυναίκες που πιστεύουν σε παραφυσικά φαινόμενα.
Και αν η δεισιδαιμονία αφορά καθημερινές καταστάσεις όπως μια εξέταση, ένας διαγωνισμός ή στο τραπέζι της ρουλέτας, όπου πολλοί βασίζονται σε γούρια ή σε τελετουργική συμπεριφορά για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν καλύτερα την κατάσταση, είναι μικρό το κακό. Εφόσον δεν οδηγεί σε καταναγκαστική ή επικίνδυνη συμπεριφορά, όπως κατά τη διάρκεια ιατρικών θεραπειών, και συμβάλλει σε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση σε μια κατάσταση, δεν υπάρχει τίποτα κακό με αυτό.
Πηγή: naftemporiki.gr