FOLLOW US: facebook twitter

13 χρόνια κάθειρξη στην ηγεσία της Χ.Α.: Τι σηματοδοτούν οι ποινές – Η παράμετρος των αναστολών

Ημερομηνία: 15-10-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”122104″ img_size=”full”][vc_column_text]Ακολουθώντας κατά βάση την πρόταση της Εισαγγελέως, το δικαστήριο επέβαλε αυστηρές ποινές για τη Χρυσή Αυγή. Ειδικότερα, η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη ανακοίνωσε τις εξής ποινές: Στο διευθυντήριο της Χ.Α., δηλαδή στον Νίκο Μιχαλολιάκο και τους βουλευτές που έχουν καταδικαστεί για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Χρήστο Παππά, Ηλία Παναγιώταρο και Γιώργο Γερμενή, ποινή κάθειρξης 13 ετών. Στον Αρτέμη Ματθαιόπουλο επιβλήθηκε ποινή δέκα ετών. Για όσους ήταν απλά μέλη και δεν είχαν ελαφρυντικό επιβλήθηκε ποινή μεταξύ πέντε και επτά χρόνων. Για τους βουλευτές που είχαν ελαφρυντικά η ποινή είναι πέντε χρόνια με πρόσθετες ποινές ανάλογα με το αν είχαν να αντιμετωπίσουν και άλλα αδικήματα.

Ανακοίνωσε, επίσης, την ποινή ισόβιας κάθειρξης στον Γιώργο Ρουπακιά για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και πρόσθετη ποινή δέκα ετών για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση της Χ.Α. Οι συνεργοί καταδικάστηκαν από έξι έως επτά χρόνια κάθειρξη και πρόσθετες ποινές πέντε ετών για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση.

Τι σηματοδοτούν οι βαριές ποινές για την ηγετική ομάδα

Η ιστορική απόφαση για την εγκληματική δράση της Χρυςής Αυγής είναι πλέον γεγονός. Για πρώτη φορά σε πανευρωπαίκό επίπεδο καταδικάστηκε πολιτικός φορέας με ναζιστικού τύπου χαρακτηριστικά, ως εγκληματική οργάνωση και στον ηγετικό πυρήνα της Χ.Α. επιβλήθηκαν ποινές κάθειρξης 13 χρόνων.

Η ποινή που επέβαλε το Δικαστήριο στον αρχηγό του κόμματος Νίκο Μιχαλολιάκο και στα λοιπά επώνυμα πολιτικά στελέχη της ΧΑ (Ηλία Κασιδιάρη, Χρήστο Παππά και λοιπούς) υπήρξε απόφαση αυστηρή, με βάση το πλαίσιο του νόμου περί ποινών, ενώ ανοίγει το δρόμο για κάποιους ή για όλους της ηγετικής ομάδας να οδηγηθούν στη φυλακή, αν δεν μπορέσουν να πείσουν το δικαστήριο και να πάρουν αναστολή στην έκτιση της ποινής τους. Για τον μόνο από την ηγετική πολιτική ομάδα της Χ.Α., που το Δικαστήριο επιφύλαξε μικρότερη ποινή ήταν ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος, που καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 χρόνων.

Ποινές επτά ή έξι χρόνων επέβαλε το δικαστήριο στους πρώην βουλευτές της Χ.Α., που δεν κατόρθωσαν να πάρουν ελαφρυντικό, ενώ για εκείνους που πήραν ελαφρυντικό (Μπούκουρας, Αλεξόπουλος, Μίχος και Αρβανίτης) το δικαστήριο επέβαλε ποινές πέντε ετών.

Βαριές ποινές για τα εγκλήματα της Χ.Α.

Βαριές ήταν οι ποινές που επέβαλε το Δικαστήριο για όσους μετείχαν στα εγκλήματα της Χ.Α., με πρώτο τον Γιώργο Ρουπακιά που καταδικάστηκε σε ισόβια για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και σε άλλα δέκα χρόνια για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Βαριές ποινές κάθειρξης οκτώ χρόνων επέβαλε το δικαστήριο σε πολλούς από τους συνεργούς στο στυγερό έγκλημα του Παύλου Φύσσα στους οποίους επίσης επέβαλε ποινή και πέντε χρόνια για εγκληματική οργάνωση.

Το ίδιο αυστηρές ποινές επιβλήθηκαν και για τη βίαιη επίθεση σε αιγύπτιους ψαράδες (οκτώ χρόνια) ενώ σε μικρότερες ποινές καταδικάστηκαν άλλοι κατηγορούμενοι που μετείχαν με τον ένα η τον άλλο τρόπο στις εγκληματικές πράξεις της Χ.Α..

Το γεγονός, ότι το δικαστήριο για τους μετέχοντες σε εγκλήματα της Χ.Α., όπως τη δολοφονία Φύσσα, τους αιγύπτιους ψαράδες και λοιπά επέβαλε ποινές και για τις εγκληματικές πράξεις και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, είναι κάτι που έχει τη σημασία του. Και τούτο διότι όταν το δικαστήριο προχωρήσει σε «σουμάρισμα» των ποινών, πολλοί από αυτούς θα βρεθούν αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να πάνε στη φυλακή και να μην τους δοθεί αναστολή στην έκτιση της ποινής.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση υπήρξε αυστηρή και δίκαιη, επιβεβαίωσε τη βασιμότητα των στοιχείων του βαρύτατου κατηγορητηρίου, διαψεύδοντας εκείνους (πολιτικούς και νομικούς) που επί χρόνια διατύπωναν απόψεις ότι το κατηγορητήριο είναι σαθρό και στη δίκη οι κατηγορίες δεν θα σταθούν.

Πάντως το δικαστήριο κινήθηκε σε γενικές γραμμές στην επιβολή των ποινών, στο πλαίσιο της εισαγγελικής πρότασης που έγινε από την εισαγγελέα Αδαμαντία Οικονόμου.

Μετά την έκδοση της απόφασης για τις ποινές το δικαστήριο θα εισέλθει στη δύσκολη φάση για το ποιοί θα πάνε φυλακή και ποιοί θα πάρουν αναστολή, διαδικαςία που θα κρατήσει τουλάχιστον δύο ημέρες.

Πηγή: kathimerini.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

olympia