Ισόρροπη ανάπτυξη για την διαχείριση κρίσεων
Η τοποθέτηση του Ανδρέα Νικολακόπουλου στην συνεδρίαση της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής στη Στοκχόλμη
Την ισόρροπη ανάπτυξη τόσο των στρατιωτικών όσο και των μη στρατιωτικών μέσων και πόρων της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας, ώστε να επιτύχει η Ε.Ε. την αποτελεσματικότητά της στη διαχείριση κρίσεων, προέταξε ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην συνεδρίαση της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε στην Στοκχόλμη το διήμερο 2 και 3 Μαρτίου.
Ο κ. Νικολακόπουλος, ως μέλος και της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, συμμετείχε στις εργασίες της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής εκπροσωπώντας την χώρα μας, όπως είχε συμβεί και προ μηνών κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής στην Πράγα, μαζί με τον βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Κεφαλογιάννη και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Κατρούγκαλο.
Ο ρόλος της Ε.Ε.
Ο Ηλείος Κοινοβουλευτικός τοποθετήθηκε στην ενότητα: «Στρατηγική πυξίδα της Ε.Ε. για την ασφάλεια και την άμυνα» και επικεντρώθηκε στον ρόλο που πρέπει να υιοθετήσει η Ε.Ε. στα θέματα διαχείρισης κρίσεων.
«Η προώθηση του ρόλου της ΕΕ ως αξιόπιστου παρόχου ασφάλειας —που μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της, τους λαούς της και τα κράτη μέλη από εξωτερικές απειλές, ενώ παράλληλα προβάλλει σταθερότητα και υποστήριξη στους συμμάχους της στο πλαίσιο του πλέγματος εσωτερικής-εξωτερικής ασφάλειας—απαιτεί αποτελεσματικό ρόλο της ΕΕ στη διαχείριση κρίσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:
«Για να βελτιώσει η ΕΕ την αποτελεσματικότητα της στη διαχείριση κρίσεων, είναι απαραίτητο να διατηρήσει μια ισόρροπη ανάπτυξη τόσο των στρατιωτικών όσο και των μη στρατιωτικών μέσων και πόρων της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας ( ΚΠΑΑ) Καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου των συγκρούσεων, η μη στρατιωτική ΚΠΑΑ μπορεί να αποδειχθεί η πιο αποτελεσματική απάντηση, με έμφαση τόσο στη σταθεροποίηση όσο και στην πρόληψη».
Πρόληψη και διαχείριση απειλών
Σημείωσε δε ότι, η αποτελεσματική πρόληψη και διαχείριση των υβριδικών απειλών, που αποτελούν αυξανόμενο κίνδυνο για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τις κοινές αρχές και αξίες της ΕΕ, θα πρέπει επίσης να αποτελεί προτεραιότητα. «Η κοινωνία και οι θεσμοί μας πρέπει να προστατεύονται από κινδύνους όπως η παραπληροφόρηση και οι ψεύτικες ειδήσεις, η διάδοση βίαιης εξτρεμιστικής ιδεολογίας, συμπεριλαμβανομένης της διαδικτυακής, απειλών για την οικονομική ασφάλεια και οι προσπάθειες ξένων παραγόντων να εργαλειοποιήσουν τα μεταναστευτικά ρεύματα για πολιτικούς σκοπούς. Η Στρατηγική Πυξίδα ορίζει επιλογές για την αποτελεσματική ενεργοποίηση της ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη στο μέλλον. Θα πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου ότι, ανεξάρτητα από το πόσο καλά διαχειριζόμαστε και αποτρέπουμε τις κρίσεις, η ΕΕ δεν θα είναι περιστασιακά σε θέση να αποτρέψει άμεσες απειλές. Επομένως, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε ανάλογα» υπογράμμισε κλείνοντας την ομιλία του.
Στην διάσκεψη αναπτύχθηκαν δύο επιπλέον ενότητες, η μια αφορούσε την Ρωσική επιθετικότητα απέναντι στην Ουκρανία και η άλλη τις προτεραιότητες της κοινής εξωτερικής πολιτικής και τις πολιτικές ασφάλειας και αυτό που επισημάνθηκε στο τέλος των εργασιών ήταν η ανάγκη για την υιοθέτηση κειμένου συμπερασμάτων μετά το πέρας των συνεδριάσεων.