FOLLOW US: facebook twitter

Ισλανδία: Φόβοι ότι η λάβα θα «καταπιεί» το Γκρίνταβικ

Ημερομηνία: 17-03-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κόσμος, Νέα, Περιβάλλον

Η ρωγμή του ηφαιστείου εκτιμάται ότι έχει μήκος περίπου 2,9 χιλιόμετρα

Για τέταρτη φορά από το Δεκέμβριο, εξερράγη το ηφαιστείο στην Ισλανδία, εκτοξεύοντας καπνό και λάβα στον αέρα.  Σε βίντεο που τραβήχτηκε από ελικόπτερο της ακτοφυλακής και προβλήθηκε από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση RUV, συντριβάνια λάβας υψώθηκαν από μια μεγάλη ρωγμή στο έδαφος και η λάβα εξαπλώθηκε γρήγορα σε κάθε πλευρά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, η έκρηξη ξεκίνησε στις 2023 GMT και η ρωγμή εκτιμάται ότι έχει μήκος περίπου 2,9 χιλιόμετρα, περίπου το ίδιο μέγεθος με την τελευταία έκρηξη τον Φεβρουάριο, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας.

Φόβοι ότι η λάβα θα φτάσει στο Γκρίνταβικ

Οι αρχές είχαν προειδοποιήσει εδώ και εβδομάδες ότι επίκειται έκρηξη στο ηφαίστειο που βρίσκεται στη χερσόνησο Ρέικιανες, ακριβώς νότια της ισλανδικής πρωτεύουσας Ρέικιαβικ. Το σημείο της έκρηξης ήταν μεταξύ Hagafell και Stora-Skogfell, στην ίδια περιοχή με την προηγούμενη έκρηξη στις 8 Φεβρουαρίου, ανέφερε το Μετεωρολογικό Γραφείο.

«Αυτό ήταν σίγουρα αναμενόμενο», δήλωσε η Rikke Pedersen, επικεφαλής του Σκανδιναβικού Ηφαιστειολογικού Κέντρου. Συμπλήρωσε δε ότι «Φυσικά ο ακριβής χρόνος της έκρηξης είναι αδύνατο να προβλεφθεί. Τα πρώτα σημάδια αυτής της κίνησης προς την επιφάνεια συνέβησαν στην πραγματικότητα μόνο περίπου 15 λεπτά νωρίτερα.»

Σημειώνεται ότι η λάβα φαίνεται να ρέει γρήγορα νότια προς την κοντινή ψαροχώρια Γκρίνταβικ, όπου λίγοι από τους σχεδόν 4.000 κατοίκους είχαν επιστρέψει μετά από προηγούμενες εκρήξεις, ανέφερε το Μετεωρολογικό Γραφείο.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχή

Η ισλανδική αστυνομία δήλωσε ότι κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.  Μόλις μια ώρα από την πρωτεύουσα της Ισλανδίας και τη μεγαλύτερη πόλη Ρέικιαβικ, η Blue Lagoon ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα της χώρας εκκενώθηκε.

Η τοποθεσία είναι μέρος της χερσονήσου Ρέικιανες της νοτιοδυτικής Ισλανδίας και εκκενώθηκε πριν λίγες μέρες λόγω της σεισμικής δραστηριότητας.  Τον Νοέμβριο, έκλεισε και πάλι για μια εβδομάδα αφού σημειώθηκαν 1.400 σεισμοί σε 24 ώρες.

Πάνω από 30 ενεργά ηφαίστεια

Ακόμη, η Ισλανδία, που έχει περίπου το μέγεθος της αμερικανικής πολιτείας του Κεντάκι, διαθέτει περισσότερα από 30 ενεργά ηφαίστεια, καθιστώντας το βορειοευρωπαϊκό νησί πρωταρχικό προορισμό για τον ηφαιστειακό τουρισμό – ένα εξειδικευμένο τμήμα που προσελκύει χιλιάδες άτομα που αναζητούν συγκινήσεις.

Το 2010, σύννεφα τέφρας από εκρήξεις στο ηφαίστειο Eyafjallajokull στα νότια της Ισλανδίας εξαπλώθηκαν σε μεγάλα τμήματα της Ευρώπης, καθηλώνοντας περίπου 100.000 πτήσεις και αναγκάζοντας εκατοντάδες Ισλανδούς να εκκενώσουν τα σπίτια τους. Οι ηφαιστειακές εκρήξεις στη χερσόνησο Reykjanes είναι οι λεγόμενες εκρήξεις σχισμών, οι οποίες συνήθως δεν προκαλούν μεγάλες εκρήξεις ή σημαντική διασπορά τέφρας στη στρατόσφαιρα.

Τα αέρια από την έκρηξη ταξίδευαν προς τα δυτικά στη θάλασσα, ανέφερε η μετεωρολογική υπηρεσία. Οι επιστήμονες φοβούνται ότι οι εκρήξεις θα μπορούσαν να συνεχιστούν για δεκαετίες και οι ισλανδικές αρχές έχουν αρχίσει να κατασκευάζουν αναχώματα για να εκτρέψουν τις φλεγόμενες ροές λάβας μακριά από σπίτια και κρίσιμες υποδομές.

Πηγή: Ιn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia