FOLLOW US: facebook twitter

Ήρθαν αντιμέτωποι με τον πύρινο εφιάλτη!

Ημερομηνία: 27-07-2022 | Συντάκτης:

-Κάτοικοι των Κρεστένων περιγράφουν στην «Πρωινή» τις στιγμές που έζησαν όταν του «περικύκλωσε» η πυρκαγιά

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Στιγμές τρόμου έζησαν το μεσημέρι της Κυριακής οι κάτοικοι των Κρεστένων που ζουν στη νοτιοδυτική πλευρά της πόλης, στον δρόμο προς Ανδρίτσαινα, αφού τα πρώτα λεπτά της πυρκαγιάς ήταν τρομακτικά. Οι φλόγες «κατάπιναν» πεύκα και ελιές από την πλευρά των Μακρισίων και μέσα σε λίγα λεπτά έφτασαν στις παρυφές των Κρεστένων, προκαλώντας πανικό. Οι κηλιδώσεις που έκαψαν ελαστικά, δημιούργησαν αποπνικτική ατμόσφαιρα και σοκαριστικό θέαμα επιτείνοντας την απόγνωση στα πρόσωπα των κατοίκων.

Η Ελένη Σταυροπούλου βρισκόταν μέσα στο σπίτι τη στιγμή που η φωτιά έφτασε στο κατώφλι της και από τη μια στιγμή στην άλλη ρίχτηκε στη μάχη με τα λάστιχα για να σώσει το βιός της, αποτρέποντας την καταστροφή του σπιτιού αλλά όχι και ζημιές στον οικιακό και επαγγελματικό εξοπλισμό.

«Η φωτιά έφτασε εδώ σε χρόνο μηδέν. Ήταν κάτι τρομακτικό. Σηκώνομαι, ακούω αεροπλάνο και μέσα σε μισή ώρα είχαν όλα καεί. Δεν πρόλαβε να έρθει η Πυροσβεστική. Όλα γύρω από το σπίτι κάηκαν. Ήμασταν σε μια κατάσταση με τα λάστιχα για να σώσουμε το σπίτι. Κλείσαμε τα παντζούρια για να μην έχε αέρα το σπίτι και με τέσσερα λάστιχα παλεύαμε. Δεν καταφέραμε όμως να σώσουμε ξύλα και εργαλεία, την αποθήκη με σανό. Μετά δεν μας άφησαν γιατί η Πυροσβεστική ήταν συνέχεια εδώ. Το κακό όμως έγινε, όχι μόνο σε μας αλλά γενικά. Μετά δεν είχαμε νερό γιατί όλοι άνοιξαν τις βρύσες», τόνισε η κα Σταυροπούλου και πρόσθεσε ότι στο αγρόκτημά της η καταστροφή ήταν ανυπολόγιστη.
«Στο κτήμα του πατέρα μου κάηκαν 80 κότες. Μέσα στον στάβλο είχαμε σανό και μηχανήματα, τα οποία κάηκαν, δεν προλάβαμε να κάνουμε τίποτα. Τα σκυλιά έπεσαν στο νερό για να σωθούν.

Δυστυχώς, όμως έγινε πολύ μεγάλη ζημιά στα δέντρα. Εγώ έβγαινα κάθε μέρα και θαύμαζα το φυσικό τοπίο. Τώρα το χάσαμε αυτό. Ελπίζω να μην επαναληφθεί ξανά κάτι τέτοιο», επισήμανε.

Τρομακτική η θέα της πυρκαγιάς

Ο Βασίλης Σταυρόπουλος τόνισε πως η φωτιά ήταν πολύ επικίνδυνη και παρ’ ολίγον να εξελιχθεί σε τραγωδία αν δεν δρούσε άμεσα με αυτοσχέδιες ρίψεις νερού.

«Η φωτιά ήταν πολύ άσχημη. Από την πεύκα επάνω πήγαινε 20 μέτρα πάνω η φωτιά. Όταν έπιασε, η Πυροσβεστική δεν είχε προλάβει ακόμα να έρθει, όλα καίγονταν. Τι να το κάνεις… Ευτυχώς είχαμε πολλά νερά και είχαμε ρίξει γύρω γύρω από δικό μας πηγάδι. Είχαμε γεμίσει το οικόπεδο με νερό και είχε υγρασία, οπότε δεν έπιανε η καύτρα. Ρίχναμε στα κεραμίδια νερό για να μην καούμε. Δυστυχώς, όμως κάηκαν όλα τα λιοστάσια που έχουμε, δεν έχει μείνει ελιά τίποτα», ανέφερε.

Η Άντζελα Λυρή βίωσε μια απότομη αλλαγή συναισθημάτων, καθώς επέστρεφε χαλαρή και ανυποψίαστη από τη θάλασσα στο σπίτι της και ξαφνικά είδε μπροστά της ένα πύρινο μέτωπο και τις φλόγες να πλησιάζουν γοργά και απειλητικά προς το μέρος της.

«Η πυρκαγιά ήταν μόλις 30 μέτρα από το σπίτι, μπορεί και πιο κοντά. Είδα να καίγεται όλος ο χώρος πίσω από το σπίτι και προλάβαμε οριακά να σώσουμε τα σκυλιά, βγάζοντάς τα από τα κλουβιά, τα οποία κάηκαν ολοσχερώς. Εξαπλώθηκαν οι φλόγες σε κλάσματα δευτερολέπτου, ένα αμπέλι και ένα λυόμενο μερικά μέτρα μακρύτερα έγιναν στάχτη. Η Πυροσβεστική έκανε μεγάλη προσπάθεια, υπήρχε μεγάλη κινητικότητα. Όμως ο πανικός ήταν μεγάλος γιατί η φωτιά είχε καλύψει όλο τον περιβάλλοντα χώρο. Όσοι είχαν ξύλα ή ακαθάριστα οικόπεδα, σίγουρα θα έπαθαν ζημιά. Ευτυχώς το σπίτι δεν κάηκε, όμως ήταν σοκαριστικές οι στιγμές, από αυτές που βλέπεις στην τηλεόραση και λες ότι δεν πρόκειται ποτέ να σου συμβούν, Δεν πιστεύαμε ότι θα γλιτώσουμε…» υπογράμμισε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος