FOLLOW US: facebook twitter

Υψηλά κέρδη από την καλλιέργεια τρούφας σε δασικά δέντρα της Ηλείας – Πρόταση από τον Δ/ ντή Δασικής Υπηρεσίας Ηλείας Π. Κορισιάνο

Ημερομηνία: 04-02-2019 | Συντάκτης:
Τα κατάλληλα δασικά δέντρα είναι η δρυς, η φλαμουριά και ο γαύρος. Επίσης, βρέθηκε θερινή τρούφα (Tuber aestivum) στα δάση στη Ζαχάρω, σε χαλέπιο Πεύκη και σε κουκουναριές.

Ένα νέο τεχνικό δασολογικό αντικείμενο, στο πλαίσιο της παραγωγής και της δασικής οικονομίας, προτείνει ο διευθυντής της Δασικής Υπηρεσίας Ηλείας, Παναγιώτης Κορισιάνος, με σκοπό την ανάδειξη των δυνατοτήτων της δασοπονίας πολλών χρήσεων. Πρόκειται για την εγκατάσταση (καλλιέργεια) δασικών δέντρων σε αγροτικές εκτάσεις με εμβολιασμένα δέντρα στο ριζικό τους σύστημα με μυκορριζες. Στα δέντρα αυτά ύστερα από λίγα χρόνια παράγεται η μαύρη τρούφα, η οποία γίνεται ανάρπαστη στην αγορά, ενώ είναι ένα άκρως εξαγώγιμο προϊόν.

Σύμφωνα με το κ. Κορισιάνο, τα κατάλληλα δασικά δέντρα είναι η δρυς, η φλαμουριά και ο γαύρος. Επίσης, βρέθηκε θερινή τρούφα (Tuber aestivum) στα δάση στη Ζαχάρω, σε χαλέπιο Πεύκη και σε κουκουναριές. Η θερινή τρούφα, δεν είναι τόσο απαιτητική και μπορούν να αναπτυχθεί ακόμη και σε ελαφρώς όξινα εδάφη. Για την καλλιέργεια της μαύρης τρούφας απαιτούνται εδάφη αλκαλικά η ασβεστούχα δηλαδή πάνω από 7 ph.

Όπως μας εξηγεί ο διευθυντής της δασικής υπηρεσίας, η δασονομική αυτή καλλιέργεια είναι βιολογική, καθώς δεν χρειάζονται λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Το μόνο που χρειάζεται είναι μηχανικό κόψιμο των χορταριών και πότισμα τα δύο επόμενα καλοκαίρια μετά τη φύτευση, για να «πιάσουν» τα δέντρα.

Ως εκ τούτου δεν απαιτεί την παρουσία του καλλιεργητή, ο οποίος μπορεί να επιθεωρεί την καλλιέργειά του όποτε το επιθυμεί. Θεωρείται, δε, μιας πρώτης τάξης ευκαιρία αξιοποίησης των ορεινών αγρών που εγκαταλείπονται λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος, αλλά και αδυναμίας διαχείρισης από τους ιδιοκτήτες.

Φύτευση

Η τρούφα θεωρείται το χαβιάρι της γης και η τιμή της μπορεί να φτάσει ακόμη και 700 ευρώ το κιλό. Με την κατάλληλη συσκευασία και προώθηση μπορεί να ξεπεράσει τα 1.300 ευρώ στο ράφι.
Η μέση παραγωγή της τρούφας είναι 4-5 κιλά το στρέμμα, που μπορεί να φθάσει τα 10-12 κιλά, εφόσον οι καλλιέργειες αυτές αποδειχθούν επιτυχημένες. Ο αναπαραγωγικός κύκλος της μαύρης τρούφας αρχίζει την άνοιξη και διαρκεί 8-9 μήνες.

Οι περίοδοι φυτεύσεως είναι δύο. Το φθινόπωρο, από τα μέσα Σεπτεμβρίου έως τον Νοέμβριο και στο τέλος του χειμώνα, από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάρτιο.

Φροντίδα

Η προμήθεια των μυκορριζομένων φυτών πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένες επιχειρήσεις παραγωγής τέτοιων φυτών, οι οποίες έχουν την ειδική πιστοποίηση για παραγωγή και εμπορία μυκορριζομένων φυτών από τους ειδικούς για την εργασία αυτή πιστοποιητικούς οργανισμούς του εξωτερικού. Φυτεύονται συνήθως 50-60 φυτά το στρέμμα.

Απαιτείται, φυσικά, η ανάλυση του εδάφους πριν από την εγκατάσταση της καλλιέργειας τρούφας, ενώ στη συνέχεια γίνεται η κατάλληλη λίπανση του εδάφους, ώστε να προλαμβάνονται πιθανές ελλείψεις του σε μακροστοιχεία και ιχνοστοιχεία.

Πηγή: Ypaithros.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia