«Τρίτη με Τετάρτη θα ανέβουν τα νούμερα. Μετά τις 15 Ιανουαρίου ίσως φτάσουμε τα 20.000 κρούσματα!
Πάμε για ρεκόρ κρουσμάτων», επισήμανε. Ωστόσο πρόσθεσε ότι ο ίδιος πιστεύει πως «η Όμικρον θα μας “χαιρετήσει” και θα βοηθήσει στην εκφύλιση του ιού. Δεν είναι όμως βέβαιο. Πάντα κινδυνεύουμε όμως με μία μετάλλαξη».
Επίσης, πρότεινε μια σειρά από μέτρα, τα οποία αν ληφθούν μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπισης της πανδημίας και στον περιορισμό των κρουσμάτων. Αυτά, όπως είπε, είναι τα εξής:
- Σπαστό ωράριο στις εργασίες για αποσυμφόρηση στα ΜΜΜ
- Μείωση ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων
- Αύξηση ωραρίου στα σούπερ μάρκετ
- Μείωση ωραρίου στα κέντρα διασκέδασης
- Παράταση των διακοπών για τα σχολεία και τα πανεπιστήμια
Η. Μόσιαλος: Αν χρειαστεί, τοπικά lockdown
Θέμα λίγων εβδομάδων είναι η επικράτηση της παραλλαγής «Ο» στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Ηλία Μόσιαλο, ο οποίος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι δεν θα μπορούσαμε να αποκλείσουμε το να εφαρμοστούν τοπικά lockdown το επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με τον καθηγητή του London School of Economics, ήδη το 10 με 20% των κρουσμάτων στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι της παραλλαγής Όμικρον.
«Δεν είχαμε την ένταση του πανδημικού κύματος που αναμένουμε τώρα με την Όμικρον, δηλαδή να κολλήσουν πάρα πολλοί» επεσήμανε, αναφέροντας επίσης ότι οι υπεύθυνοι θα πρέπει επεξεργαστούν τα δεδομένα που θα προκύψουν τις επόμενες ημέρες και «με βάση το πώς θα εξελιχθεί η ένταση της πανδημίας το χρονικό διάστημα της λήψης των μέτρων θα πρέπει να αποφασιστεί».
Αναφερόμενος στην παραλλαγή Όμικρον, εξήγησε ότι «αν δούμε ότι έχουμε ηπιότερη εκδοχή, τις επόμενες ημέρες σε σχέση με τον αριθμό των κρουσμάτων και μη μεγάλη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας προφανώς το χρονοδιάγραμμα αλλάζει», αποκλείοντας μέσα στον Ιανουάριο τη λήψη ακόμη πιο δύσκολων μέτρων από αυτών που έχουν ανακοινωθεί.
Υπό τον όρο ότι όλα θα πρέπει να γίνοντα «πάντα με σύνεση». «Θα μπορούσε να γίνει τοπικό lockdown παραδείγματος χάριν εάν χρειαστεί κάπου», είπε.
Επικαλούμενος τα υπάρχοντα στοιχεία, ο Ηλίας Μόσιαλος ανέφερε ότι η νοσηλεία για ένα βράδυ στο νοσοκομείο λόγω της Όμικρον είναι 40 με 70% λιγότερη σε σχέση με τη Δέλτα, γεγονός που απέδωσε κυρίως στον εμβολιασμό των νέων ή το γεγονός ότι έχουν νοσήσει.