FOLLOW US: facebook twitter

ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Πρώτη η Ελλάδα στην ευρωζώνη σε ευάλωτη απασχόληση

Ημερομηνία: 08-07-2020 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”93769″ img_size=”full”][vc_column_text]Με μελανά χρώματα σκιαγραφεί το Ινστιτούτο Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ) τις πιθανές εξελίξεις στο χώρο της απασχόλησης και των εργασιακών συνθηκών για το 2020.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, από την ανάλυση προκύπτουν, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα στοιχεία:

«-Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, ο αριθμός των απασχολουμένων το 2020 αναμένεται να μειωθεί κατά 153 χιλιάδες άτομα, εφόσον το ΑΕΠ συρρικνωθεί κατά 8%. Η μείωση θα περιοριστεί στα 115 χιλιάδες άτομα στην περίπτωση που η ύφεση κυμανθεί στο 6%, ενώ θα αυξηθεί στα 192 χιλιάδες άτομα, εφόσον το ΑΕΠ μειωθεί κατά 10%.

– Η κρίση έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές στις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των εργαζομένων. Η Ελλάδα είναι πρώτη μεταξύ των κρατών-μελών της ευρωζώνης σε ποσοστό ευάλωτης απασχόλησης (26,7%), με σημαντική διαφορά από το μέσο όρο της ευρωζώνης (10,8%).

– Σημαντική είναι η απόκλιση ως προς την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων της Ελλάδας συγκριτικά με τις συνθήκες που επικρατούν στις χώρες-μέλη της ευρωζώνης. Τονίζεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 63η θέση στην παγκόσμια κατάταξη όσον αφορά την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων.

– Η πανδημία ανέδειξε το πρόβλημα της εργασιακής επισφάλειας, λόγω κοινωνικής αποστασιοποίησης. Ο υψηλότερος κίνδυνος έκθεσης των εργαζομένων και, άρα, αναστολής της εργασίας τους, εξαιτίας της απαιτούμενης φυσικής εγγύτητας κατά την εκτέλεσή της, εντοπίζεται σε κλάδους, όπως η εστίαση και τα καταλύματα, το εμπόριο, καθώς και οι προσωπικές και κοινωνικές υπηρεσίες.

– Το ποσοστό απασχόλησης στους κλάδους πολύ υψηλού κινδύνου ανέρχεται στην Ελλάδα στο 30,2%, το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό, μετά την Κύπρο (33,5%), όταν ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 22,1%. Επίσης, οι κλάδοι πολύ υψηλού κινδύνου στην Ελλάδα συνεισφέρουν το 20,1% των συνολικών αμοιβών των εργαζομένων και το 25,9% της προστιθέμενης αξίας, όταν τα ίδια ποσοστά στην ΕΕ είναι 16,3% και 17,4%, αντίστοιχα. Η απόκλιση αυτή υποδεικνύει τις δυσανάλογες επιπτώσεις που ενδέχεται να επιφέρει η υγειονομική κρίση στο συνολικό εισόδημα των πολιτών της χώρας σε σχέση με τους υπόλοιπους κατοίκους της ΕΕ.

– Η μείωση του όγκου και η επιδείνωση των όρων και των συνθηκών απασχόλησης ‒μεταξύ άλλων‒ αναδεικνύει τα όρια και τους περιορισμούς του αναπτυξιακού υποδείγματος της οικονομίας και το διαχρονικό έλλειμμα δέσμευσης της οικονομικής πολιτικής στην προστασία της εργασίας. Επίσης, η ανάλυση καταδεικνύει ότι ο όγκος και η ποιότητα της απασχόλησης εξακολουθούν να είναι το βασικό μέσο οικονομικής προσαρμογής.

– Η έλλειψη αναπτυξιακής επιχειρηματικής κουλτούρας και τα όρια του υφιστάμενου υποδείγματος τριτογενοποίησης της μεγέθυνσης, με υπέρμετρη έμφαση στον τουρισμό και στις υπηρεσίες χαμηλής έντασης γνώσης, καθιστούν το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων μη διατηρήσιμο».

Η ΕΡΓΑΝΗ επιβεβαιώνει το κύμα απολύσεων

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που δημοσιοποίησε (Δευτέρα) το Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ σχετικά με την πορεία στην αγορά εργασίας, επιβεβαιώνοντας τους φόβους και τις ανησυχίες για το τι συμβαίνει, αλλά κυρίως για το τι έπεται στο προσεχές χρονικό διάστημα.

Μεταξύ άλλων, η ΕΡΓΑΝΗ καταγράφει την έξαρση των απολύσεων στο τέλος του Ιουνίου, δημιουργώντας εύλογο προβληματισμό για περαιτέρω αύξηση  μέχρι τα μέσα Ιουλίου, καθώς θα λήγει το 45ήμερο απαγόρευσης μετά την αναστολή.

Συγκεκριμένα, μόνο την τελευταία ημέρα του Ιουνίου (30/6/2020) καταγράφηκαν πάνω από 36.500 απολύσεις, με τη μερίδα του λέοντος να εντοπίζεται στην Αττική, όπου συνολικά τον Ιούνιο το ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων ήταν αρνητικό (στο -12.484).

Την ίδια στιγμή, διαπιστώθηκε σημαντική μείωση των προσλήψεων, μεγάλη αύξηση των συμβάσεων μερικής απασχόλησης εις βάρος αυτών της πλήρης απασχόλησης, καθώς και περαιτέρω άνοδος της εκ περιτροπής εργασίας.

Πηγή: efsyn.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia