FOLLOW US: facebook twitter

Ινδικός Ωκεανός: Ανιχνεύτηκε ένα νέο είδος καταιγίδας που θυμίζει “ατμοσφαιρική λίμνη”

Ημερομηνία: 19-12-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον

Ένα μετεωρολογικό σύστημα ανιχνεύτηκε πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό, ένα είδος καταιγίδας που μοιάζει με μια τεράστια λακκούβα στον ουρανό. Οι μετεωρολόγοι την αποκαλούν “ατμοσφαιρική λίμνη”.

 

Μπροστά σε μια νέα ανακάλυψη βρέθηκαν δυο επιστήμονες, οι Brian Mapes και Wei-Ming Tsai, καθώς εντόπισαν ένα νέο μετεωρολογικό φαινόμενο πάνω από τον δυτικό Ινδικό Ωκεανό, που το ονόμασαν “ατμοσφαιρικές λίμνες”.  Πρόκειται για ένα νέο είδος καταιγίδας που μοιάζει με μια τεράστια λακκούβα στον ουρανό, ενώ ουσιαστικά πρόκειται για συμπαγείς λίμνες υγρασίας οι οποίες προέρχονται από τον Ινδο-Ειρηνικό και μεταφέρουν νερό σε ξηρές πεδιάδες κατά μήκος της ακτογραμμής της Ανατολικής Αφρικής.

Μετά από πέντε χρόνια ανάλυσης δορυφορικών εικόνων, ο Brian Mapes και ο Wei-Ming Tsai ανακάλυψαν αρκετές περιπτώσεις ατμοσφαιρικών λιμνών και πολύ αργά κινούμενα εναέρια πηγάδια που είχαν διάμετρο έως και χίλια χιλιόμετρα, ενώ ονόμασαν το φαινόμενο “ατμοσφαιρικές λίμνες”, όπως αποκαλύφθηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης (AGU Fall Meeting 2021), στις ΗΠΑ.

Μια ατμοσφαιρική λίμνη είναι μια τεράστια συσσώρευση υδρατμών στην ατμόσφαιρα, η οποία κινείται αργά και μπορεί να διατηρηθεί για μέρες. Μάλιστα, δεν δημιουργήθηκαν από το πουθενά, αντίθετα σχηματίστηκαν από τα λεγόμενα “ατμοσφαιρικά ποτάμια”. Για τα συγκεκριμένα καιρικά συστήματα γνωρίζουμε ήδη το ότι σχηματίζουν γρήγορα κινούμενα ρέματα ή «ποτάμια» υδρατμών στην ατμόσφαιρα, τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν μια “ατμοσφαιρική λίμνη” μπορεί να διατηρηθεί για καιρό και να δώσει έντονες βροχοπτώσεις.

“Είναι ένα μέρος που είναι κατά μέσο όρο ξηρό, οπότε όταν συμβαίνουν αυτές οι ‘ατμοσφαιρικές λίμνες’, είναι σίγουρα πολύ σημαντικές”, είπε ο Mapes στο New Atlas. “Ανυπομονώ να μάθω περισσότερα για αυτούς, σε αυτήν την περιοχή με μια αξιοσέβαστη και συναρπαστική ναυτική ιστορία, όπου παρατηρητικοί ναυτικοί επινόησαν τη λέξη μουσώνας για τα μοτίβα του ανέμου και σίγουρα παρατήρησαν και αυτές τις περιστασιακές καταιγίδες”, πρόσθεσε.

news247.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος