Ημιτελή έργα και εγκλωβισμένοι εργολήπτες
-Σε απόγνωση ο κατασκευαστικός κλάδος της Ηλείας λόγω των ανατιμήσεων
-Τι δηλώνουν ο πρόεδρος του ΣΕΔΕ Ηλείας, Ν. Διάκος και το μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας του ΤΕΕ Δυτ. Ελλάδας, Παν. Παναγιωτόπουλος
Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος να μείνουν ημιτελή αρκετά δημόσια έργα της Ηλείας, καθώς οι απανωτές ανατιμήσεις σε συνδυασμό με την καθυστέρηση στις πληρωμές από το κράτος έχουν οδηγήσει αρκετά έργα σε διακοπή ή ακόμα και διάλυση εργασιών, χωρίς να διαφαίνεται προοπτική άμεσης επανεκκίνησης.
Ο κατασκευαστικός κλάδος της Ηλείας έχει περιέλθει σε απόγνωση, καθώς σε αρκετά έργα με περιορισμένη χρονική προθεσμία εκτέλεσης, οι ανάδοχοι ξεκίνησαν τις εργασίες και ήδη έχουν εγκλωβιστεί καθώς το κόστος κατασκευής συμπίεσε το κέρδος και κατέστησε ασύμφορο το έργο.
Πριν από μερικές ημέρες, η Πανελλήνια Ένωση Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ) έστειλε επιστολή στους αρμόδιους υπουργούς με την οποία ζητά την προσωρινή διακοπή όλων των έργων με ταυτόχρονη παράταση κατ’ ελάχιστον δώδεκα μηνών όλων των Χρονοδιαγραμμάτων, ώστε να αναθεωρηθούν όλες οι τιμές και να γίνει αναπροσαρμογή που θα καλύπτει τις διαδοχικές ανατιμήσεις στα υλικά.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εργοληπτών Ηλείας και μέλος του ΔΣ της ΠΕΣΕΔΕ, Νίκος Διάκος, δήλωσε στην «Πρωινή» πως η φρενήρης αύξηση των τιμών σε πληθώρα υλικών ευρείας χρήσης και υψηλής σπουδαιότητας για την εκτέλεση δημοσίων έργων, έχει εγκλωβίσει όλους τους επαγγελματίες που έχουν αναλάβει δημόσια έργα που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.
«Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι ο οικοδομικός σίδηρος έχει αυξηθεί κατά 100 %, και η άσφαλτος κατά 200%. Τα έργα με τις παρούσες τιμές και με το κράτος να είναι ασυνεπές στις υποχρεώσεις του, είναι αδύνατον να ολοκληρωθούν ομαλά. Εάν δεν ληφθούν διορθωτικές παρεμβάσεις από πλευράς της Πολιτείας, θα υποστούν σοβαρότατη οικονομική βλάβη σε βάρος των περιουσιών τους. Εμείς έχουμε ζητήσει αναθεώρηση των τιμών στο 15 με 20%, όχι στο 3% και σε περιορισμένα υλικά, όπως έγινε», τόνισε ο κ. Διάκος και πρόσθεσε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα διαπιστώνεται στους μικρούς και στους μικρομεσαίους εργολήπτες που πρέπει να ολοκληρώσουν τα έργα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
«Είναι άλλο να έχεις τρία χρόνια σύμβαση κι άλλο οκτώ μήνες. Καταθέτουμε τους λογαριασμούς και πληρωμές δεν έχουν γίνει. Δεν μπορεί να είναι ίδια η νομοθεσία για όλους. Αν ξεκινήσω ένα έργο και το φτάσω στο 70% και πρέπει να το ολοκληρώσω σε έξι μήνες, τι νόημα έχει να κάνω διακοπή εργασιών; Αμα σε έχουν μέσα 100.000 ευρώ τι διάλυση σύμβασης να κάνω; Έχουν εγκλωβιστεί όλοι οι επαγγελματίες του κλάδου και οι εργαζόμενοι. Εκτελούν το έργο, υποβάλλουν λογαριασμό και στο τέλος οι επιταγές μένουν ακάλυπτες, οι υποχρεώσεις τρέχουν, κεφάλαια δεν υπάρχουν και εμείς καταδικαζόμαστε στην αφάνεια. Το κράτος είναι ασυνεπές και δεν γίνεται καμία προσπάθεια να βοηθήσουν. Στον αυτόματο πιλότο κι ό,τι γίνει», ανέφερε και συμπλήρωσε πως το επόμενο Σάββατο έχει συγκληθεί εκ νέου το διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΣΕΔΕ για να συζητηθεί η κατάσταση.
Αβεβαιότητα στην αγορά
Ο Ηλείος μηχανολόγος-μηχανικός Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, ο οποίος δραστηριοποιείται στον κλάδο της οικοδομής και είναι μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Μόνιμης Επιτροπής Βιομηχανίας του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, δήλωσε πως τα ακόμα πιο δύσκολα είναι μπροστά μας.
«Αυτό που μας προβληματίζει κυρίως, είναι η επόμενη γενιά έργων. Το καλοκαίρι ίσως είναι εντονότερο το πρόβλημα και στα ιδιωτικά έργα. Σε έργα που είχαν ήδη ξεκινήσει και πρέπει να πληρωθούν, γίνεται μια προσπάθεια να ολοκληρωθούν. Αρκετοί προμηθεύονται υλικά για να έχουν απόθεμα, καθώς ανησυχούν μήπως οι τιμές ανέβουν ακόμα περισσότερο. Είναι μεγάλο ερωτηματικό τι θα γίνει στο μέλλον διότι και εμείς δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε την παραγωγή μας. Δεν ξέρουμε το επίπεδο στο οποίο θα κυμανθούν οι τιμές ή πόσο απόθεμα πρέπει να υπάρχει. Τα κοστολόγια αυξάνονται όσο παράγουμε και οι πληρωμές στα καύσιμα και στην ενέργεια είναι μετρητοίς», επισήμανε και πρόσθεσε ότι περιμένει να δει την εφαρμογή του έκτακτου μέτρου για την αντιμετώπιση του κόστους στις ενεργοβόρες επιχειρήσεις.