FOLLOW US: facebook twitter

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: Ώρα κοινωνικής ευθύνης…

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Θύελλα αντιδράσεων προκαλούν στο χώρο της Παιδείας οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για τα «μη κρατικά» πανεπιστήμια, με τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, των φοιτητών, των μαθητών και των εργαζομένων στα εκπαιδευτικά ιδρύματα  να κλιμακώνονται σε ολόκληρη τη χώρα. Θεμελιώδες αίτημά τους είναι ν’ αποσυρθεί το εν λόγω το νομοσχέδιο, το οποίο η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να φέρει- τύποις βεβαίως-  σε δημόσια διαβούλευση μέσα στο Γενάρη , αφού όπως όλα δείχνουν πρόκειται για απόφαση ειλημμένη.

Μάλιστα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ξεκίνησε καμπάνια με τίτλο «ΟΧΙ  στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, #metoarthro16», η οποία δημιουργήθηκε από πανεπιστημιακούς προκειμένου να υπάρξει μια ευρύτερη παρέμβαση απέναντι στην εξαγγελλόμενη ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων την οποίαν επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση,  καθώς όπως υποστηρίζουν είναι και αντισυνταγματική. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων δεν θα βελτιώσει τα δημόσια ΑΕΙ και επίσης θα αποτελέσει την “ταφόπλακα” πολλών περιφερειακών τμημάτων από τα όσα έχουν απομείνει. Και εάν η Ηλεία- για να πάμε στα δικά μας- είχε μια ελπίδα να διεκδικήσει στο μέλλον μερίδιο από μια ενδεχόμενη ανακατάταξη στο Ακαδημαϊκό χάρτη, τώρα δεν θα έχει καμία, γιατί θα συρρικνωθούν δραματικά τα περισσότερα περιφερειακά τμήματα πολλά από τα οποία  ήδη έχουν απαξιωθεί.

Γιατί ποιος φοιτητής από την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη που θα αποτελέσουν και την έδρα των ιδιωτικών Πανεπιστημίων θα έρθει στον Πύργο ή στην Αμαλιάδα να σπουδάσει σε ένα υποστελεχώμενο δημόσιο ΑΕΙ,   χωρίς φοιτητική εστία, όπου κατά μέσο όρο θα πρέπει να ξοδεύει μηνιαίως τουλάχιστον 600- 700 ευρώ για ενοίκιο και για τα υπόλοιπα έξοδα του όταν θα έχει μια εναλλακτική λύση στην πόρτα του είτε με τα ίδια λεφτά είτε λίγο ακριβότερα χωρίς να κάνει ένα βήμα μακριά από το σπίτι του. Και αν  η Ελληνική επαρχία μαραζώσει, θα μαραζώσει όλη η χώρα. Δεν γίνεται η Ελλάδα να αναπτύσσεται και να ισορροπήσει, στηριγμένη μόνο στην ανάπτυξη της Αθήνας.   

Και δεν χρειάζεται να είναι κανείς οικονομολόγος ή κοινωνιολόγος, για να αντιληφθεί πόση είναι η χασούρα” από την απώλεια των πανεπιστημιακών τμημάτων στην Ηλεία την οποία βιώνουμε ποικιλοτρόπως και με μεγάλες συνέπειες  κυρίως για την τοπική οικονομία αλλά και το ίδιο το προφιλ του νομού. Είναι λοιπόν ώρα να αφήσουμε στη  άκρη τις καλογραμμένες προεκλογικές ομιλίες και τις προγραμματικές δηλώσεις και οι αιρετοί που εξελέγησαν στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, να αναλάβουν δράση γιατί στη “βράση κολλάει το σίδερο”!  Το θέμα είναι να μη κοιτάξει ο κάθε δήμαρχος την “καμπούρα” του, αλλά όλοι μαζί, όπως άλλωστε δήλωσαν άπαντες μετεκλογικά, να  βάλουν στόχο την ένταξη της Ηλείας στον Ακαδημαϊκό χάρτη. Κι όχι αύριο, θα είναι αργά!

Γιατί μαζί με την ίδρυση των ιδιωτικών Πανεπιστημίων, στο ίδιο τραπέζι θα μπουν στη δημόσια διαβούλευση κατ’ απαίτηση της Συνέλευσης των Πρυτάνεων και θέματα που αφορούν την αναβάθμιση των δημόσιων ΑΕΙ και πιθανόν της αναθεώρησης του Ακαδημαϊκού χάρτη, έστω κι αν αυτό θα είναι το “τυράκι”  της όλης υπόθεσης!  Ακόμα και στο… και πέντε, μπορεί να έχουμε τώρα, μια και μοναδική ευκαιρία έστω να ακουστεί σθεναρά η φωνή μας.  Μετά το πανηγύρι θα έχει τελειώσει και η Ηλεία θα παραμείνει για πάντα  ο μοναδικός νομός της χώρας αν μη τι άλλο,  με μια τεράστιας ακτινοβολίας  Αρχαία Ολυμπία,  χωρίς Πανεπιστήμιο! Ακόμα κι αν  αυτός ο αγώνας αποτελεί μια ψευδαίσθηση, καλούνται οι αιρετοί του τόπου, να τον δώσουν συσπειρωμένοι και να επιδείξουν  κοινωνική ευθύνη στο μέγιστο βαθμό! ΤΩΡΑ που κληρώνει και τώρα που η συζήτηση είναι ακόμα «ζεστή» για την Ολυμπία!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia