ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: Όλα στο σκοτάδι ή όλα στο φως;
Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου
Αλλά κάτεχε ότι μονάχα κείνος που παλεύει το σκοτάδι μέσα του θα ‘χει μεθαύριο μερτικό δικό του στον ήλιο.
Οδυσσέας Ελύτης
Οι σοκαριστικές αποκαλύψεις που διαδέχονται η μια την άλλη στην φριχτή υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια που συνδέεται άμεσα με το λεγόμενο «σκοτεινό διαδίκτυο» γνωστό ως «dark web» στο οποίο αποδεδειγμένα κινούνταν με διάφορες προθέσεις – από καθόλου αγαθές έως απόλυτα διαστροφικές» τουλάχιστον 213 καταγεγραμμένοι «σκοτεινοί επισκέπτες», για… ένα και μόνο παιδί, εμένα προσωπικά με φρικάρει! Με φρικάρει το γεγονός ότι υπάρχουν δίπλα μας, συχνά άνθρωποι της διπλανής πόρτας, χιλιάδες νοσηρά μυαλά και νοσηρές ψυχές, που αρέσκονται να κινούνται στο σκοτάδι! Τόση «αρρώστια» πια γύρω μας…
Ίσως γιατί κάποιοι άνθρωποι έχουν συνηθίσει να ζουν στο σκοτάδι, τα μάτια τους δεν χαμογελούν και σύννεφο σκόνης βαραίνει την ψυχή τους. Δεν ξέρω αν κάτι πήγε στραβά στην πορεία της ζωής τους και έχουν χάσει τον δρόμο προς το φως ή είναι επιρρεπείς στις ‘προκλήσεις’, όμως σίγουρα δεν κατάλαβαν ποτέ ότι υπάρχουν γύρω τους και φωτεινές επιλογές. Το φως είναι παντού. Δεν είναι προνόμιο αλλά δώρο! Μόνο που πρέπει να παλέψεις με τον κατώτερο εαυτό σου όταν αναγνωρίσεις τα πρώτα «σημάδια» , είναι θαρρώ κάτι σαν την πρόληψη για τον καρκίνο, αλλιώς μια ζωή θα είσαι καταδικασμένος να κινείσαι στο σκοτάδι! Να κάνεις κακό στον εαυτό σου και κυρίως να κάνεις κακό στους άλλους!
Αυτές τις μέρες διάβασα αρκετά για το σκοτεινό διαδίκτυο, αυτόν τον ανώνυμο διαδικτυακό ιστό, στον οποίο σκιώδεις χρήστες έχουν πρόσβαση σε κρυφές “υπηρεσίες”, όπως την παιδεραστία ή το trafficking”. Ένας “βυθός” χωρίς κανόνες και με πολύ παράνομο “υλικό”, ένα σκοτεινό κρησφύγετο του κάτω (διαδικτυακού) κόσμου, απρόσιτο από τις καθημερινές μηχανές αναζήτησης του κυβερνοχώρου, πράγμα που σημαίνει ότι ένας κοινός χρήστης δεν μπορεί να σκάψει εύκολα στα βάθη της ανθρώπινης εξαθλίωσης και μοχθηρίας που κρύβει μέσα του.
Αν και όπως αποδείχθηκε από την τραγική υπόθεση στα Σεπόλια, δεν είχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι ιδιαίτερες τεχνικές δυνατότητες στους υπολογιστές για να εισχωρήσουν στο κύκλωμα, γεγονός που σημαίνει ότι πλέον δεν είναι δύσκολα προσβάσιμο, άρα είναι άκρως επικίνδυνο! Κι επειδή το θέμα του σκοτεινού διαδικτύου πήρε τις τελευταίες μέρες μια τρομερή δημοσιότητα, πολύ φοβάμαι ότι οι λεπτομέρειες που ακούγονται και γράφονται, δεν θα λειτουργήσουν αποκλειστικά και μόνο αποτρεπτικά, αλλά μπορεί να προσελκύσουν και πολλούς «περίεργους» να το εξερευνήσουν, γιατί το σκοτάδι πάντα εξάπτει τη φαντασία! Και κάπου θα πρέπει να μπει ένα φρένο για το τι γράφετε και πώς, για να μην καταντήσει η ενημέρωση… διαφήμιση!
Θεωρώ ότι πλέον θα πρέπει να υπάρξει μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης στα σχολεία για να είναι τα παιδιά υποψιασμένα για τους κινδύνους που μπορούν να συναντήσουν στο διαδίκτυο και βεβαίως , γονείς τα μάτια σας δεκατέσσερα! Εδώ, στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι στη «σκοτεινή πλευρά» του Διαδικτύου διανέμεται μέχρι και…. αναλυτικός «οδηγός» για παιδόφιλους. Χαρακτηριστικό είναι το κεφάλαιο που περιγράφει τους τρόπους με τους οποίους ένας ενήλικος μπορεί να πλησιάσει ένα παιδί και να αναπτύξει φιλικές σχέσεις μαζί του και το οποίο περιλαμβάνει μάλιστα επτά ενότητες: Πρόλογος, Ανύπαντρες μητέρες, Σχολεία, “Μαγνήτες» παιδιών, Babysitting και προσκοπισμός, “Κυνηγετική” περίοδος, Πιάνοντας φιλίες με παιδιά! Καταλαβαίνετε φαντάζομαι τι σημαίνει αυτό!!! Τα παιδιά μας απροστάτευτα στα τέρατα!!!
Και μπορεί η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να έχει κάποιες σημαντικές επιτυχίες, αλλά η κυρίως ‘δουλειά’ γίνεται στο σπίτι και στο σχολείο, αν θέλουμε τα παιδιά μας να είναι προστατευμένα από διαστροφικά μυαλά. Και αν δούμε τα στοιχεία, καταλαβαίνουμε την τεράστια έκταση που έχει το θέμα. Στη χώρα μας, τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχουν απασχολήσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια 1.199 υποθέσεις πορνογραφίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων μέσω «κρυφού» ή «φανερού» Διαδικτύου. Συγκεκριμένα, το 2018 αυτές ανήλθαν σε 282, το 2019 σε 329, το 2020 σε 300 και το 2021 σε 288. Δηλαδή, σχεδόν 300 τον χρόνο και μέσα σε 20 μέρες έχουμε 10 “δεμένες” υποθέσεις! Το θέμα όμως είναι να μην φτάσουμε ως εκεί, γιατί συχνά είναι αργά…